Exklusiv intervju med Tobias Gulliksen - Därför föll valet på Djurgården
Djurgårdens senaste nyförvärv Tobias Gulliksen drömmer stort.

Exklusiv intervju med Tobias Gulliksen - Därför föll valet på Djurgården

I en exklusiv intervju med Forum 1891 berättar Djurgårdens senaste nyförvärv Tobias Gulliksen om varför valet föll på Djurgården, vad han vill bidra med till föreningen och vad han drömmer om på sikt.

Under den kalla och långa vintern har Djurgårdens sportchef Bosse Andersson jobbat hårt. Det har presenterats flera nya spelare samtidigt som några har lämnat för nya äventyr. En spelare som däremot tillkommit som Djurgårdens senaste tillskott är den unge norsken Tobias Gulliksen, som närmast kommer från det norska succélaget Bodö/Glimt i vad som sägs vara en blårandig rekordaffär. Under onsdagen landade 20-åringen i Sverige och imorgon gör han sin första träning med laget. Forum 1891 fick en exklusiv intervju med honom ute på Gärdet, där Djurgården Fotboll har sitt kansli. 

Redan innan samtalet med nyförvärvet hann börja ville sportchef Bosse Andersson, som också befann sig i rummet, hinna flika in med några ord.

– Vet du vad han sa till mig det första han gjorde? Han sade: "Bosse, jag ska bli ditt bästa spelarköp någonsin.”

– Jag köpte honom för mycket pengar, då blir jag ju lugn. Det är en sådan profil man vill ha! 

När huvudpersonen själv får ordet inleder han med att berätta lite kort kring sig själv som spelare.

– Jag är en energisk spelare som bidrar mycket offensivt och jag kan ha en hög intensitet defensivt. 

Tobias karriär tog sin början i Strömsgodset, vilket var den första seniorklubben han representerade. Redan som 16-åring skrev han på A-lagskontrakt tillsammans med sin äldre bror Mathias, efter att ha tillbringat flera år i klubbens akademilag. Efter två och ett halvt år i Strömsgodset seniorlag bar det i somras av till succéklubben Bodö/Glimt.

– Jag fick uppleva mycket i Bodö/Glimt. En kultur som jag inte tror att många klubbar har. Jag lärde mig mycket där och jag känner att jag blivit mer vuxen av att flytta hemifrån. 

“Djurgården är en storklubb”
Men det blev bara ett halvår i Nordnorge. I slutet av förra veckan presenterades den norske stortalangen, som har vandrat genom alla grannlandets ungdomslandslag, som Djurgårdens senaste nyförvärv. Han beskriver vad det var som föll avgörandet för Stockholm och spel i Blåränderna. 

– Djurgården var intresserade av mig och hade en fin plan för mig och hur min utveckling ska ske här. Sedan är det klart att Djurgården är en storklubb, med häftiga supportrar och ett duktigt lag. Allt som allt var det en bra match, framtiden ser ljus ut!

De stora transfersummor som Bosse nämner, och som det skrivits om i media, är inget som bekymrar 20-åringen nämnvärt. 

– Egentligen känner jag inte att det sätter en press på mig. Jag vet mina kvaliteter och vad jag står för. Det handlar om att jag ska vara mig själv och visa det jag går för, det är det viktigaste av allt. 

Imorgon gör han sin första träning i den blå-blå tröjan. Han tycker det ska bli kul att dra igång och berättar att han känner en viss norrman i laget sedan tidigare. 

– Gustav Wikheim var i Strömsgodset när jag var i ungdomslagen, så honom känner jag väl. Det ska bli kul att träffa honom igen och förhoppningsvis kan vi bygga en god relation på planen. 

Han ser fram emot att spela i den blårandiga tröjan och blickar redan nu mot söndagens Svenska Cupen-avgörande mot IFK Göteborg. 

– Det ska bli väldigt kul att komma hit. Jag ser fram emot matchen på söndag, förhoppningsvis kan vi ta en seger och få en god start på säsongen.  

Vilken är hans bästa position? 
I sociala medier har det sedan norrmannens ankomst snackats flitigt om vilken position som lämpar sig bäst för talangen. Han har spelat både som yttermittfältare och som offensiv mittfältare i Norge. Om han får bestämma själv är favoritpositonen dock självklar.

– Det är på mittfältet jag trivs som bäst. Det är där jag har spelat mest i mitt liv. Men det är viktigt att kunna spela i olika roller och jag spelar där tränarna sätter mig. Jag kan spela som tia, åtta, ytter - det är tränarna som bestämmer! 

Han har höga förhoppningar kring såväl den stundande tävlingssäsongen, som för vad han ska åstadkomma i Stockholm.

– Jag hoppas vi kan komma högt upp i tabellen och ta en Europaplats. Vi ska förhoppningsvis spela många roliga och häftiga matcher. Jag tror det handlar om att göra varje enskild match till den bästa och utvecklas därifrån. 

På sikt tänker han likadant som andra unga spelare, även han drömmer om att spela på de största arenorna.

– Jag drömmer om att bli så bra som möjligt och den största drömmen har alltid varit att vinna Champions League. 

* * *

Vad tror du om Tobias Gulliksen? Är han den offensiva spelare som Djurgården saknat? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton. 

Elias Mörkeliasmork8@gmail.comTwitter: @eliasmork12024-02-28 19:45:00
Author

Fler artiklar om Djurgården