Örebro - Djurgården
1 - 2

Fem spaningar efter Örebro SK - Djurgårdens IF
Haris Radetinac firar 1-2-målet tillsammans med målskytten Piotr Johansson.

Den andra omgången i Svenska Cupen blev inte lika självklar som premiären. Örebro SK bjöd på ett bättre motstånd, med sitt nya unga och frejdiga anfall, än vad Landskrona gjorde. Djurgården kom inte upp i samma nivå även om några individer stack ut. Här är Forum 1891:s fem spaningar från matchen mot ÖSK.

Offensivt het vänsterkant
Djurgårdens vänsterkant såg ut precis som väntat med Elias Andersson bakom Gustav Wikheim. Norrmannen fortsatte att imponera och i dagens match var han dominant. Han vred och vände på ett elegant sätt och tog sig förbi sin försvarare varje gång. Redan i den sjätte minuten skulle han hamna i målprotokollet efter att Andersson brutit bollen vid mittplan ute till vänster, drivit upp den några meter och smekt in den till Victor Edvardsen. Denne slog en genomskärare till Joel Asoro som vackert klackade bollen vidare till Gustav Wikheim. Smack, upp i nättaket med vänsterfoten. Ett otroligt vackert mål. I den 33:e minuten var DIF nära ännu ett mål. Efter ett fint samarbete av duon Wikheim Andersson befann sig vänsterbacken långt inne i straffområdet. Väl där valde han att kyligt hålla i bollen längre än väntat innan han spelade in en perfekt boll till Joel Asoro på andra sidan straffområdet. Asoro fick till ett avslut som var sånär på att gå i mål men räddades på mållinjen av Nasiru Moro.

Finndells form
Efter förra matchens succé var det nog få som trodde att Oliver Berg skulle petas ur startelvan, men så blev fallet. Hampus Finndells fjolårssäsong var stark och hans tvåvägsspel samt fina fötter var starkt bidragande till Djurgårdens Europaframgångar. Så pass stark att att han var ytterst nära att bli såld till Girona under vinterfönstret. När så inte blev fallet hade sportchef Bosse Andersson garanterat hoppats på att Finndell skulle fortsätta sin fina form så att han kan säljas dyrt i sommar. Därför är det oroande att se vad han visat upp hittills under 2023. Det har sett slarvigt, långsamt och klumpigt ut. Att det beror på att han är ofokuserad vill jag inte påstå, han ligger som bekant efter de andra i sina förberedelser på grund av en skada tidigare under vintern. Hela laget såg slarvigt ut för två matcher sedan, så jag skulle inte bli förvånad om vi får se mittfältaren växla upp väldigt snart.

Motsatser i försvaret
I dagens match var mittbacksparet motsatser till varandra. Marcus Danielson är stor, Carlos Moros Gracia är liten. Danielson var lugn och säker, Gracia var ivrig och slarvig. Den senare må blanda och ge, såsom när han glidande rensade ett livsfarligt inspel i 51:a minuten, men misstagen vägde över markant. Flertalet långbollar gick till fel adress, han missade markeringen av Noel Milleskog vid 1-1 och tappade en boll i 84:e som ledde till ett farligt anfall. Isak Hien såg också skakig ut till en början i den blårandiga tröjan, så supportrarna får hoppas på en liknande vändning snarast.

Nummer nio rollen
Under hela försäsongen spelade Kim och “Tolle” med Oliver Berg som falsk nia. Under cupen har han flyttats ned till mittfältet där han har blomstrat, samtidigt som Victor Edvardsen åter startat längst fram igen. Göteborgaren är given, men idag var han inte särskilt bra utöver en fin genomskärare till Joel Asoro vid 0-1-målet. Han bör vara mer involverad i spelet och distinkt i sina avslut. Ett tydligt exempel var i 68:e minuten då anfallaren försöker slå bollen mellan benen på målvakten, ett läge där det ska vara mål. Likaså hade han ett fint läge att ta avslut till vänster i boxen i den 24:e minuten, istället valde han att spela in bollen centralt helt på chans. Vi vill se honom sprudla av självförtroende!

In med Bergström
Under den sista delen av matchen pressade Djurgården på för ett ledningsmål, men kom till få lägen. Det började som vanligt slås en hel del inlägg, men utan någon att sikta på. Trots detta väntade man till den 84:e minuten med att byta in Jacob Bergström. Släng in honom redan i 75:e ! Detta är ett vapen som DIF till stor del saknade förra säsongen, låt oss uttnyttja det.

* * *

Hur går dina tankar efter matchen? Kommentera gärna nedan men tänk på att hålla en god ton!