”Har du någon gång gjort ett sånt skutt och slagit klackarna ihop, matchdag på väg till premiären?”
Från premiären mot Ängelholm 2016. Förlust 0-1, men solen sken.

”Har du någon gång gjort ett sånt skutt och slagit klackarna ihop, matchdag på väg till premiären?”

Är det någon gång man kan släppa allt och välja glädjen så är det när premiären nalkas. Den monumentala asterixen här är givetvis 2009. Men för denna text tänkte jag lägga mörkret åt sidan.

 
Vad fan är det med premiären? Det känns nästan oförskämt sådan ”studs i dojan” man har. Det finns en annan glamour över premiären, galakväll. Den vanliga omgången är en annalkande förkylning, den är grimagerandet efter en klunk avslagen, smörig öl på sjunde-valet av bar för kvällen. Den vanliga omgången är längst ner på lången.

De flesta av oss trivs i det där. Det är säkert delvis därför vi dras till just fotboll. Något slags självskadebeteende, losermentalitet? Fråga inte mig. Men de flesta av oss har också en inneboende dröm om att få vara gala för en kväll. Det tycker jag vi får på premiären. Det är något med den. Den bjuder in till en snäppet dyrare öl på samlingspuben, den bäddas av någon sjuk anledning nästan alltid in i sol, den gör din väns fula tryne till det vackraste du sett.

Egentligen tror jag det faller sig ganska naturligt att det är så. Man har allting framför sig helt enkelt. De eventuella orosmoln som finns behöver inte vara sanningar. Till och med en förlust kan sminkas över. Den blir högst den första ögonblicksvarningen om en fatal sjukdom som gror i dig. Inget du tar tag i där och då. Du kan gott gå och ta en öl även efter den eventuella förlusten. Förlora dig i kolsyrebubblorna som i raka led tar sig mot ytan.

I sann ”premiäranda” tänkte jag därför ge er fem profetior inför säsongen. Fem optimistiska profetior, fem så gott som asterixlösa profetior. Här har ni:

Vi slutar åtta

Det blir den där mellansäsongen många av oss går och hoppas på. Adde Holmberg vet hur man tar poäng. Det ser stundtals riktigt bra ut. Några rejäla plumpar, givetvis, men Öis går sällan helt poänglösa. Förutom den sedvanliga torsken i Skövde tar sällskapet många treor på bortaplan. Adde har mindre press på sig att dominera matcherna där. Öis är effektiva på bortaplan och Noah Christoffersson ”på rulle” blir bästa borta-målskytt - superettan 2024.

Amel Mujanic ”break-out” season

Amel Mujanic blir sällskapets bästa spelare säsongen 2024. Något i Holmbergs ledarskap gör att Amel blommar ut på riktigt. Att kvalitén finns där tror jag alla har sett men denna säsong klarar han också av att dyka upp, varje match! Han är spelets tydliga mittpunkt, när Amel är bra är Öis bra. Pålle städar upp det Amel lämnar efter sig och håller honom lite i handen när det är spänt läge, alla tiders!

På fem starter och två inhopp gör Tobias Sana 2 + 3, efter säsongen tackar han för sig

Vi har väl inte betalat för honom? Det där får någon kolla upp. Missförstå mig rätt, jag har alltid tyckt om Sana men det är liksom Mutumba all over again. Kommer han till spel kommer han i aktioner vara klass, givetvis, och det kommer vara en fröjd att se på. Men han kommer inte att ta Öis till någon ”nästa nivå”. Det är för lite kvar i tanken för det. Fem starter, två inhopp, 2 + 3 (vilket får ses som jättebra) och sen tackar vi Sana för hans faktiskt stora fotbollsförtjänst, trots tidigare klubbadresser.

Det var ingen ”one off”, nya Hampus släpper endast in 35 baljor 2024

Som jag saknat en stabil målvakt. Ända sedan Freddan lämnade för Ringhals. Och efter matchen mot norrmännen tror jag vi hittat en igen. Inte enbart baserat på räddningarna, tillåt mig att vara lite slapp och säga; JAG TYCKER JAG SER DET PÅ HONOM. Nämen vafan, det ser ut som en bra kille, ståtlig och så.

Jag tror en stabil målvakt gör så himla mycket, speciellt för backlinjen. Den har sett stressad ut ett antal år nu. En slips med pondus och som givetvis tar några bollar är kanske allt som krävs. Hampus Gustafsson kommer att vara den slipsen. Han släpper endast in 35 baljor 2024.

Här kommer textens första och sista invändning: Att han tycks tävla med Rahm oroar mig dock. Rahm sprattlar till men han tar inte alltid det han ska ta. Inte minst mot bruket men också mot HIF senast, det där första målet och att han sen ska stå och skrika. Har laget respekt för en sådan, känner backlinjen sig trygga? Nej. En målvakt måste ta det han ska ta. I dagsläget gör Rahm inte det.

Sören behöver inte snöra på i år, det blir aldrig oroligt

Vi får behålla vår tränare hela säsongen i år! Hör och häpna. Säsongen 2024 blir en tämligen lugn historia. Lite Dane 2021, faktiskt ganska precist Dane 2021. Gladast av alla är Sören Börjesson, han kan lugnt och metodiskt fokusera på fotbollsgymnasiet. Hela säsongen. Ibland när jag våndas över hur dåliga Öis är och kanske är något som när berusad kan jag bli lätt konspiratorisk gällande Börjessons roll i klubben. Vill han att det ska gå dåligt, vill han komma in och rädda oss varje säsong?

Givetvis inte, men tanken kittlar. Vi ska vara väldigt tacksamma för Sörens gärning och vi räknar med att han är där och räddar oss nästa gång med, och den gången kommer ju. Men i år får du vila Sören! Skönt.

Magisk säsong i mina ögon om ovan profetior slår in. Jag är så jävla trött på drama, så jävla trött på kvartssamtal efter matcher. Mer smooth sailing 2024 tack, mer party på Östra stå.

Så, vi ses på premiären. Vi ses på Plaza, spännande! Har du någon gång gjort ett sånt skutt och slagit klackarna ihop, matchdag på väg till premiären? Inte för att jag gjort det men om du har kanske jag har det.

Heja Öis. 

Tim Gashi2024-03-29 09:59:00
Author

Fler artiklar om Örgryte

Det krävs trygghet för spelarna i ÖIS
Är ÖIS inte bättre än såhär?
Kvantresultat för ÖIS mot ÖFK