Hårresande domarmisstag fäller HIF
Undrar hur snacket går. ”Vi har i alla fall tur med vädret. Solen skiner. Ska vi ta och spela fotboll en stund?”

Hårresande domarmisstag fäller HIF

Vi förlorar hemmamatchen mot IFK Eskilstuna med 2-0. Den helt matchavgörande sekvensen inträffar i 41a minuten när vår målvakt Leo Dahlborn rammas i mellangärdet av en framstörtande motståndare som inte har någon som helst chans att nå bollen som Leo är i färd att plocka ner. Domaren ger vår justerade målvakt gult kort och Eskilstuna får straffspark som de gör 1-0 på. Vi är för sköra för att kunna vända bottenmötet till seger.

I veckan har mittfältaren Omar Laamrani återvänt till oss efter en mindre lyckad utflykt till seriekonkurrenten Enskede IK. Det innebär att vår trupp består av 30 spelare. På fredagsträningen var det 18 som kunde köra för fullt. Skador och skavanker begränsar lagledningens möjligheter att ta ut truppen till söndagens match mot IFK Eskilstuna. Det är inte avsett som ursäkt.

Vi har spelat tillräckligt ofta mot IFK Eskilstuna på senare år så ”vi” borde ha koll på att de spelar på samma sätt även i år. D v s långbollar för snabba offensiva attacker och att höjdbollar in i deras straffområde är fullständigt lönlösa. Den kollen hade ”vi” tydligen inte.

Matchbilden ser ut som förväntat. HIF mestadels spelförande men överrumplas alldeles för ofta. Leo Dahlborn tvingas till en störtdykning i 6e för att stöta undan vid ena stolproten. Eskilstunas målvakt Benjamin Machini svarar för en ännu bättre räddning i 13e när Tobias Corneliusson får till ett oberäkneligt avslut på inspel från Milo Norrby. I 20e bygger Ousman Touray och Joacim Corneliusson upp för Samuel Edgren att avancera i mitten, skottet smiter tätt utanför.

I 21a får Ousman frispark vid höger sidlinje, lyftningen in mot straffområdet rensas – ingen överraskning där, alltså! – och sparkas långt framåt. Två Eskilstuna-spelare störtar ensamma från mittlinjen. Filip Baser gör matchens HIF-prestation när han sprintar fatt och lyckas blockera avslutet. Drickapaus i den 25-gradiga värmen följer.

I efterdyningarna efter en undanrensad HIF-hörna i 30e skapar vi ett läge för Martin Haddad till höger i straffområdet. Avslut mot bortre burgaveln, målvakten svarar för en fingertoppsräddning. Eskilstuna rensar, skickar långt. Michel Melkemichel svarar med samma mynt, rensar långt från kanten av vårt straffområde. Några få sekunder senare faller han ihop, oattackerad. Ser illavarslande ut men han repar sig efter två minuters behandling och slutför sedan matchen.

I 39e släpper vi fram Rwi Elias alldeles för lätt på vår högersida, avslutet hamnar i Leos trygga famn. Vi svarar med Tobbe som driver fram till vänster, spelar inåt, bollen kommer illa till för Milo som ändå får till ett avslut mot mål. Målvakten överspelad, försvarsspelare rensar framför mållinjen.

Ännu en chansartad långboll från Eskilstunas bakre regioner, studsar högt in i vårt straffområde. Två meter Leo hoppar för att plocka ner bollen när han träffas av en motståndare som flyger in som en kanonkula i mellangärdet. Finns inte en chans i helvete att det inte ska bli gult kort på anfallaren. Men i år har alla gaddat ihop sig mot Huddinge IF. Straff och gult kort på Leo. Fullständigt obegripligt. När Leo lappats ihop hjälpligt gör Simon Lundevall inget misstag från 11 meter. 0-1 på tavlan.

Möjligt att domaren inser sitt gigantiska misstag ty ett par minuter senare begår Martin Haddad ett av de mest flagranta övergrepp jag sett på en fotbollsplan, river och sliter nästan kläderna av en motståndare. Utan att få gult kort. Betalt, kvitterat?

Efter pausvilan fortsätter domaren att betala tillbaka. Han delar ut gula kort till Eskilstunas spelare för i princip alla regelbrott som han blåser av för. Vi skapar lägen, och bränner dom omsorgsfullt. Närmast kommer Jocke på passning från Tobbe, han får en tå på bollen och målvakten tvingas sträcka sig till det yttersta för att avvärja.

Kristian Franklin Lee-Him får solklart gult kort i 53e. Därefter är tydligen domarens återbetalningsplan fullgjord ty när samme spelare gör om bedriften fem minuter senare kommer det inget nytt kort.

Eskilstunas långbollar mot ett glesnande HIF-försvar innebär potentiella målchanser varje gång. Huddinges ”motvapen” är ett evigt bollande fram och tillbaka, oftast på egen planhalva. Möjlighet till målchans lika med noll.

Trippelbyte i 62a. Utan effekt. I stället kommer dödsstöten i 68e. Långboll rakt fram i banan. (Sådant borde bedömas som osportsligt och rendera gult kort.) Leo beger sig utanför straffområdet, kolliderar med Albin Flodkvist och egen spelare. Bollen hamnar framför fötterna på Flodkvist som löjligt enkelt rullar in den i det övergivna målet.
Vätskepaus efter målet.

Matchen i ett nötskal i 76e. Leo plockar ner bollen i straffområdet, ser sig om några sekunder, letar länge efter passningsmottagare. Eskilstuna hade redan varit på väg in i vårt straffområde. Det är de en halvminut senare efter bollvinst på vår planhalva när vi rullar planlöst omkring. Snabb attack rakt framåt. Lundevall avslut mot bortre stolpen, marginellt utanför med annan Blåtopp en fotsbredd för sent att stöta in bollen.

Nästa HIF-attack ger en vänsterhörna som slås kort! Elias Ländin får närmare för sitt inspel, prickar Martin Haddads panna – vi får ett allvarligt menat nickavslut i Eskilstunas straffområde! Tyvärr över. I 82a skapar vi en ny möjlighet efter hörna, nu slagen lång från höger, men Viktor Widerberg får ingen ren träff i närheten av bortre stolpen.

Vi övergår till trebackslinje och släpper till lucka efter lucka när Eskilstuna skickar långt. Med mer tur än skicklighet klarar vi oss undan ytterligare baklängesmål. Eller snarare motståndarnas oskicklighet när lägena dyker upp. Inte ens ett tröstmål får vi. På tilläggstid skapar David Nyman ett läge, spelar diagonalt förbi målvakten men Baboucarr Manga anländer en tiondel för sent, missar bollen.   
 

Matchfakta
2/6                      Huddinge IF – IFK Eskilstuna 0-2 (0-1)           
0-1 Simon Lundevall (43, straff), 0-2 Albin Flodkvist (68).

HIF: Leo Dahlborn – Michel Melkemichel, Filip Baser (75 Baboucarr Manga), Martin Haddad, Elias Ländin – Herman Johansson, Joacim Corneliusson (84 Aden Kasa), Samuel Edgren (62 Omar Laamrani) – Ousman Touray, Milo Norrby (62 David Nyman), Tobias Corneliusson (62 Viktor Widerberg).  
Varningar: Leo Dahlborn (42, kollision med anfallare), David Nyman (87, kollision med målvakt).
 

Robert Lindberg2024-06-02 18:54:00
Author

Fler artiklar om Huddinge IF