HIF mål- och poänglöst i Mjölby

På Vifolkavallen ser jag en match med två ansikten. I första halvlek finns det nästan bara ett lag på plan. Hemmalaget Mjölby AI dominerar stort på konstgräset, är tajtare, snabbare och vassare i allt, utom i avslutningslägena. De går till pausvila med en knapp 1-0-ledning, ett matchresultat som Huddinge febrilt försöker ändra på under den andra halvleken utan att lyckas.

Det är två formstarka mittenlag som drabbar samman i söndagseftermiddagens regnväder. Huddinge har vunnit de tre senaste seriematcherna, Mjölby sina fyra senaste. Mjölby-tränaren Jesper Beurling uttalade sig för klubbens hemsida efter förra lördagens 5-3-triumf borta mot FoC Farsta:
- Jättestarkt att vinna trots att spelet kanske inte riktigt stämmer. Vi hade inte två raka segrar i fjol och problem med målskyttet. Nu har vi fyra raka segrar och har dessutom gjort 13 mål på de matcherna. Gruppen har verkligen klivit ihop här på slutet.

Nu har Mjölby AI fem raka segrar med totalt 14 gjorda mål. Det krävdes ett enda för att besegra Huddinge IF som går mållösa från en tävlingsmatch för första gången i år. Sviten sträcker sig ända till 11 juni förra året. Då vann United IK med 1-0 på Källbrink.

Hemmalaget spelar i ”Sverigedräkt”, gult och blått, och tar hand om dirigentpinnen från start, till stor förtjusning hos den publiken på den nästan hundraåriga läktaren. De dryga 200 lever med matchen igenom med ”oooh” och ”åååh” och smattrande applåder – även efter misstag från Huddinge-spelare. Ledningsmålet kommer redan i 7e minuten, Kevin Tekeste lämnas omarkerad till höger i straffområdet och bollen passerar mållinjen via stolproten.

I 11e skjuter hemmalagets kapten Jakob Samuelsson från 20 meters, via försvarstouch passerar bollen tätt utanför. Tekeste har en nick som hamnar i Alexander Westbergs händer, inspelet från Ali Riyadh på högersidan. Nickmöjligheten hör till undantagen denna eftermiddag när reslige Noah Strand regerar Huddinges bakre linjer.

Halvvägs genom halvleken lyckas Huddinge vrida sig ur hemmalagets grepp. Johan Edeland trycker av en halvvolley efter frispark levererad av Filip Nieminen Eriksson från nära höger hörnflagga. Bollen går utanför målramen. Den stora kvitteringschansen kommer i 25e när Ruben Lindström rusar igenom, fri mot målvakten Axel Lundquist petar han bollen förbi denne. Lundquist reagerar som målvakter brukar göra, slänger sig men missar bollen, får bara träff på Ruben som stupar. En 100-procentig straffspark. Jag får ändra till 99,9%. Domaren vägrar se det uppenbara. Huddinge får inte sin solklara straff. Inspark för Mjölby.

Resterande 20 minuter av ordinarie speltid i första halvlek återgår mönstret till det som rådde under inledningen. Mjölby skapar chanser men avsluten passerar tätt utanför, någon gång via försvarstouch. Huddinge kontraslår på tilläggstid, Alfredo Martiatu Nordeman lyckas få in ett inlägg från högersidan. Tobias Corneliusson springer sig fri i mitten, bollen hamnar tyvärr något bakom honom men Tobbe lyckas få till en akrobatisk volley som dock försvinner rakt upp i skyn.

Tobbe, som under första halvlek utmärkt sig defensivt samtidigt som han varit största hot mot hemmalagets backlinje, är tidigt involverad även efter pausvilan. Vinner boll vid eget straffområde och startar en snabb attack som till slut utmynnar i en kraftlös nick från Ruben, bollen skopas lätt av målvakten.

I 62a får vitklädda Huddinge tungt tryck mot hemmalagets mål. I straffområdet haglar passningar och skottförsök om vartannat. I röran hamnar bollen i lårhöjd hos Alle Nordeman ett par meter framför linjen, han klackar rappt förbi back på mållinjen och liggande målvakt. Så ser det ut från min position. Dock inte från assisterande som flaggar för offside. Upprörda känslor hos spelare och ledare. Fullt förståeligt. Ruben får gult kort. Vår huvudtränare Stefan Segerfalk får gult som raskt följs av rött. Han får följa resten av matchen från läktaren.

Resten av matchen utvecklar sig till en fruktlös Huddinge-jakt på kvittering där hemmalaget sällan lyckas komma upp i några motstötar. Domartrion fortsätter att utmärka sig på mindre smickrande vis. Ruben kapas fult bakifrån. Joacim Corneliusson reagerar ilsket och kommenterar högljutt. Får självklart gult kort för det. Inget kort för den cyniska kapningen. Nästa obegripliga domslut följer nästan direkt. Hemmalagets målvakt ger sig ut mot straffområdets ytterkanter, ska plocka ner en högt studsande boll. Johan Edeland skyndar dit för att störa målvakten, hoppar lite håglöst rakt upp framför målvakten som fumlar och tappar ner bollen i huvudet på Johan som bara ska sätta in den i öppet mål. Då blåser domaren frispark för Mjölby!
Någon minut senare tar sig Johan fram i mitten, förbi sin motståndare. Då blåser domaren frispark för Huddinge för en tidigare situation, flyttar spelet 30 meter bakåt. Skrämmande dålig spelförståelse! Snarare spelförstörande.

I 77e har vi återigen Mjölby mot repen, för att använda en boxningsterm. Skotten haglar in från alla håll och kanter. Hemmagrabbarna blockerar och blockerar, krigar frenetiskt. En panikrensning blir till en giftig omställning, två mot en, som Mjölby inte utnyttjar i första läget men det blir ändå farligt när det ser ut som om Huddinge-försvaret samlat ihop sig. Ett lågt inspel från vänster, Leo Lanneborn vräker sig fram för att stoppa bollen, styr hårfint utanför stolpen. Såååå nära självmål! Leo skaffar sig senare ett gult kort när han förhindrar en möjlig omställning.

Under slutskedet är Huddinges press massiv men ger inte utdelning. Fille har ett rappt skott från vänsterposition, målvakten står välplacerad och styr undan den rykande projektilen. På tilläggstid rusar Alex över hela planen för att delta i anfallsspelet i samband med en frispark. Jag konstaterar att Alex inte är någon Alisson Becker, men det visste jag redan innan. Huddinge tvingas lämna charmiga Vifolkavallen mål- och poänglöst. Hemmapubliken hälsar slutsignalen med högljudda applåder och jubelrop. Old school football.

Eftersom regnet upphör ungefär samtidigt som domaren blåser av match slipper jag bli blöt när jag efter matchen får några ord med HIF-produkten Viktor Sjöö, försvarsspelaren som lämnade oss sommaren 2021 och som idag kom in från Mjölby-bänken efter 60 minuter. Han säger att han har tre år kvar av sina studier i närbelägna Linköping och trivs bra hos MAI. Han har problem med ena knäet men det märkte jag inget av när han bidrog verksamt till att moderklubben inte nådde en kvittering.