”Jürgen! Har du fixat biljetter till Kaiserslautern på lördag? Jag fixade nyss tågbiljetterna. Lämnar Chemnitzer Hauptbahnhof vid… vad är felet?”, sade han och glodde förbryllat på sin kompanjon och dennes kalufs. Han hade glatt stormat in genom dörren iklädd en kappa och en halsduk, upphetsat hade han ropat på sin kompis. Men han stod still i köket framför radion, lyssnandes uppgivet och chockat.
”Jürgen? Hallå? Svara mig är du snäll!”, ropade han, men Jürgen kunde bara sakteligen vrida huvudet mot honom. Heinz var själv förbryllad. Jürgen som brukade vara så pratglad… och så upphetsad han hade varit över idén om bortamatch i Kaiserslautern. Vad var det som hänt egentligen?
”Heinz…”, fick Jürgen fram. Heinz såg på honom, men sade inte ett ord. Han väntade med spänning på vad hans kompanjon skulle yttra härnäst.
”En… järnridå. Mur. Instängda.” Det tedde sig som om Jürgen bara kunde yttra små fraser åt gången, men det räckte för att den entusiastiske Heinz skulle förstå. Det skulle inte bli någon bortamatch i Rheinland-Pfalz.
Ett delat land, med en delad fotbollsmakt, med en delad liga och ett delat landslag. Ett land blev två, en liga blev två och ett landslag blev två när Tyskland delades itu av väst och öst, desamma Rudyard Kipling sade aldrig skulle mötas. I denna delade värld växte nämligen någonting. Det är även här som vår historia börjar, kära damer och herrar. Det är en historia om svek och hat, tårar och skratt, men främst om den mest polariserade frågan i modern tysk sporthistoriatraditionalism mot kommersialism.
Korruption var väl kanske en av nationaldygderna i det gamla pragmatiska DDR, ett land så fast i sin egen propagandaparadox att det till slut gjordes till åtlöje. Men den så giriga korruptionen i DDR är också en stor anledning till att vår kära Bundesliga finns och att den ser ut som den gör idag. Hur menar jag då? Jo, det är både enkelt och hiskligt invecklat. Dynamo Dresden känner många till, klubben med de fantastiska fansen som lyfter taket under varje hemmamatch och som slår rekord efter rekord med sina tifon? Densamma klubb var inblandad i en av de största härvorna som mörklagts under tysk fotbollshistoria. För Erich Mielke ville ha ett propagandamässigt topplag i Berlin. Det här hade väl varit tämligen harmlöst och meningslöst om det inte varit för att denne Erich Mielke var chef över Stasi, säkerhetspolisen i DDR. Eftersom Mielke ville ha ett topplag i tvångsförflyttade han Dynamo Dresden till Berlin och skapade BFC Dynamo. Men Dynamo Dresden kom igen och tog ånyo titlar på egen hand, BFCs Stasi-hjälp till trots.
Dynamo Dresdens kaos var och är en klar konsekvens till DDRs korruption, Dresdens nedgång och nuvarande status är även det en anledning till att det tyska fotbollsklimatet ser ut som det gör idag. Leipzigs framgång, Dresdens nedgång. Dessa två hör ihop och följer med varandra, även om Dresden är på väg framåt ånyo nu. På grund av muren och korruptionen i öst har inte den östtyska fotbollen återhämtat sig ännu och det är i detta moraliska förfall som framgångssagan RasenBallsport Leipzig växt fram.
Den engelske filosofen Thomas Hobbes skrev, likt den legendariske tyske existentialisten Arthur ”Schoppe” Schopenhauer om människans moraliska förfall, när pengarna blir för viktiga och girigheten slaktar förnuftet på en fullsatt Red Bull Arena. Moralen och förnuftets förfall var i just DDRs fall mer än påtagligt och denna korruption känns än idag av i den tyska fotbollen. Människans moraliska förfall leder oss intressant nog in på nästa del. För DDRs systematiska nedläggning och mobbning av mindre klubbar som inte var dem kära gjorde att den stora staden Leipzig länge gick utan ett bra lag. När ett lag med en framtid dök upp så tog Stasi ner det på jorden ånyo. Det kaoset som till slut rådde i Leipzig lade grunden för nästa del i vad vissa kallar den tyska fotbollens moraliska förfall- RasenBallsport Leipzig.
Leipzig som stad är intressant på många sätt. Den bombades under andra världskriget liksom många andra, det är en segregerad bygd på 500 000, den största staden i gamla DDR, om man räknar bort Berlin. En annan mycket intressant sak med staden är faktumet att den inte haft en enad kraft inom den tyska fotbollen överhuvudtaget. Staden har haft VFB Leipzig, men det är det närmsta staden har kommit en enad fotbollskraft. Istället har det varit en delad stad fotbollsmässigt med två lag med fans från främst två helt olika politiska extremfalanger. De två största klubbarna i staden har länge varit Lokomotiv ”Loksche” Leipzig och Chemie Leipzig. Lokomotiv Leipzigs fans har gjort sig kända för att vara öppet högerextrema och rasistiska i viss mån. Klubben har inte heller öppet gått ut och fördömt fansens handlingar, utan verkar i enstaka fall till och med uppmuntra till det. Detta har naturligtvis lett till att Lokomotiv inte alls gått hem hos de som inte sympatiserar med högerextrema falanger och denna grupp med folk är väldigt stor. Deras motpol i den politiska kampen om fotbollsstaden Leipzig är Chemie, laget vars fans är öppet anti-fascistiska. De låter som en bra sak att slåss för, men när våld blandas in brukar även de mest fascismfientliga rygga tillbaka.
Klubbarna lider av denna politiska fanatism på grund av en avsaknad av en kompetent styrelse. Klubbarnas styrelse har tendensen att blunda för fansens överträdelser, mycket på grund av att klubben släppt in inkompetenta ledamöter utan att veta bättre, de har tendensen att rödluvemässigt släppa in vargen och tro att det är söta snälla mormor. Denna kaotiska situation i Leipzig bäddade för en kupp å det grövsta från ett bolag inte långt från Franz Kafkas hemort Wien.
I Salzburg öppnades energidrycksburken på riktigt och den taurinfyllda drycken strömmade ut över en synnerligen skeptisk österrikisk konservativ publik som i sin helhet inte alls gillade projektet. Likväl, kulturorten, Mozarthemmet och saltgruvehubben Salzburg hade inte haft ett lag att skryta om på länge så när Red Bull kom och ville blanda sig i affärerna fanns det ingenting att säga mer än ”Willkommen”, med österrikisk/sydbayersk dialekt. Lika mycket som Salzburg var ett Rorschach-test för idén om ett lag ägt av Red Bull i en tysk fotbollsvärld, var idén om detsamma i Leipzig rent vild.
Laget i Salzburg var uppskattat i viss mån, i alla fall till en början, innan media steg in och började undersöka vad som egentligen pågick. När tyskarna och österrikarna fick nys om att det handlade om en överträdelse av 50+1-regeln så flög reportrarna ur sina stolar och till skrivmaskinen, alternativt sina datorer. Det började rapporteras om denna ”illegala” klubb och hur otänkbart något sådant skulle vara i Tyskland, det började viskas och efter att RB Salzburg tagit sig till Champions League både en och två gånger blev frågan global. Till slut valde de gamla supportrarna av miniklubben SV Austria Salzburg, densamma som blev uppköpt av Red Bull, att starta en ny klubb i Salzburg med just namnet SV Austria Salzburg. Detta blev en protest mot kommersialismen som hade stulit deras klubb från dem.
Chocken var, oväntat nog, inte helt total i de framtida världsmästarnas land. Allt började i en liten ort utanför en storstad i östra Tyskland, en del av fotbollsnationen som länge varit bortglömt och krasst sett kasst integrerad. Den tyska polariseringen börjar alltså i den lilla orten Markranstädt utanför Leipzig där en megakoncern tog sig i kragen och pumpade in pengar i en miniklubb. Få kunde då tro att själva koncernsatsningen skulle gå så bra som den har och få kunde då ana att detta måhända var början till slutet för tysk traditionsfotboll.
Det var någonstans som att det var väntat, detta stjälande av en miniklubb. Man hade väl bara gått runt och väntat på att Red Bull skulle hitta det där kryphålet som sade att klubbar utanför DFL, vilket inkluderar Bundesliga, 2. Bundesliga och 3. Liga, fick bli uppköpta och inte behövde tillämpa 50+1-regeln. För regeln skyddar bara klubbar som är i en av dessa tre ligor, men om man blivit uppköpt och sedan blivit uppflyttad är det helt okej. Detsamma har gjorts i Uerdingen där Bayer köpte upp klubben och tog dem till Bundesliga, Leverkusen i viss mån, Wolfsburg i viss mån, Hoffenheim utan tvekan och nu även lilla SSV Markranstädt i Leipzigs Kreisliga. Ett kryphål som kanske var alltför enkelt att finna, men RB Leipzig hade formats och hade målet att inom bara sju år ta sig till Bundesliga.
Europaspel hägrar nu och inte bara Europa League. Nej, i Leipzig menar man att Europa League BLOTT är för lekmän. Har man truppen för att gå långt i Champions League och fortsätta slåss i Bundesliga? Ja, det skulle jag vilja påstå att man har. Ett antal värvningar i offensiv mästarklass betyder att Leipzig kanske är laget som är bäst förberett inför 2017/2018.
NYCKELSPELARNA
Diego Demme
När allt fokus lades på Naby Keita, vilket han naturligtvis förtjänade, så hamnade Demme i skymundan. Han är kanske en av de mest underskattade spelarna i ligan och utan honom på mitten skulle laget ha gått mycket sämre nästa säsong. Nu får han konkurrens i nyförvärvet Konrad Laimer, men jag är övertygad om att den nye landslagsspelaren kommer klara av det galant. Demme är trygg med bollen, men är även en hårt tacklande och extremt ettrig defensiv mittfältare som dessutom besitter ett par lungor av stål och ett par fötter av balsam.
Naby Keita
Definitionen av balsam i fötterna. Han kan göra ungefär vad han vill med bollen och gör det ganska ofta. Det var inte sällan förra säsongen man såg försvarare luras upp till ölförsäljarna på läktaren av Keitas dribblingar. Extrem bollkontroll, ettrig som få och med ett öga för dolda ytor på en fotbollsplan, Naby Keita är en stor faktor i klubbens succé och att han stannar ett år till är superviktigt för klubben.
Emil Forsberg
Verkar fortsatt trivas i klubben som blev hans internationella genombrott. Sveriges bäste fotbollsspelare just nu kommer nog få en ännu rejälare nyckelroll i Leipzig i år och kommer sikta mot assistrekordet som han var så nära att slå ifjol. Norrlänningen har en finfin bollkontroll, men framförallt ett spelsinne av guds nåde och kan hitta passningar man inte trodde fanns. Även en pålitlig målskytt som ofta dyker upp i tätt läge för att rädda poäng.
TRÄNAREN
Tränaren: Ralph Hasenhüttl kom från Ingolstadt där han lyckades rädda kvar dem mot alla odds och fick ärva Rangnicks trupp, med några tillskott. Han lyckads utmana Bayern ända in i det sista om titeln i klubbens första säsong i Bundesliga och dök upp som Europas kanske största skräll. Hans andra år nu och några finfina tillskott möjliggör för en ännu mer frenetisk press.
Han har tur som har en så klok styrelse bakom sig. Ralf Rangnick och Company känner att de har mer nytta av nyckelspelarna än av pengarna de skulle erhålla och det måste man verkligen respektera. Att Leipzig lyckats hålla kvar sina spelare är ett under, men frågan är hur länge till!
SOMMARENS TRÄNINGSMATCHER
14 juli: SV Dessau – vinst (7-0)
18 juli: ZFC Meuselwitz – vinst (6-0)
25 juli: Konyaspor – vinst (1-0)
29 juli: Sevilla – förlust (0-1)
30 juli: Benfica – vinst (2-0)
5 augusti: Stoke City – förlust (1-2)
SOMMARENS ÖVERGÅNGAR
Spelare in:
Jean-Kévin Augustin, anfallare – PSG (13 000 000 €)
Bruma, yttermittfältare – Galatasaray (12 500 000 €)
Konrad Laimer, centralmittfältare – RB Salzburg (7 000 000 €)
Yvon Mvogo, målvakt – Young Boys (5 000 000 €)
Philipp Köhn, målvakt – VfB Stuttgart (gratis)
Ibrahima Konaté, mittback – FC Sochaux (gratis)
Spelare ut:
Davie Selke, anfallare – Hertha Berlin (8 000 000 €)
Rani Khedira, centralmittfältare – FC Augsburg (gratis)
Nils Quaschner, anfallare – Arminia Bielefeld (okänt)
Anthony Jung, ytterback – Bröndby IF (lån)
Atinc Nukan, mittback – Besiktas (lån)
Agyemang Diawusie, anfallare – Wehen Wiesbaden (lån)
Felix Beiersdorf, centralmittfältare – Wiener Neustadt (lån)
Atinc Nukan, mittback – Besiktas (lån)
Marius Müller, målvakt – 1. FC Kaiserslautern (lån)
FAKTA OM FÖRENINGEN

Grundades: 2009
Smeknamn: Die roten Bullen
Placering förra säsongen: 2
Arena: Red Bull Arena (43 000)
Ligatitlar: –
DFB-Pokal: –
Europeiska titlar: –
Redaktör Axel Falks Bundesliga-tabell 2017/18
1.
2.
3. RB Leipzig
––––––––––––––
4.
––––––––––––––
5. Schalke 04
6. TSG Hoffenheim
––––––––––––––
7. Werder Bremen
8. VfB Stuttgart
9. Eintracht Frankfurt
10. Mainz 05
11. SC Freiburg
12. 1. FC Köln
13. Hamburger SV
14. Hertha Berlin
15. VfL Wolfsburg
––––––––––––––
16. Bayer Leverkusen
––––––––––––––
17. FC Augsburg
18. Hannover 96
Redaktör Filip Wollins Bundesliga-tabell 2017/18
1.
2.
3.
––––––––––––––
4. RB Leipzig
––––––––––––––
5. TSG Hoffenheim
6. Schalke 04
––––––––––––––
7. Bayer Leverkusen
8. 1. FC Köln
9. VfL Wolfsburg
10. VfB Stuttgart
11. Hertha Berlin
12. Eintracht Frankfurt
13. SC Freiburg
14. Werder Bremen
15. Mainz 05
––––––––––––––
16. Hannover 96
––––––––––––––
17. Hamburger SV
18. FC Augsburg