Inför: Panama - Frankrike / Las Canaleras - Les Bleues

Inför: Panama - Frankrike / Las Canaleras - Les Bleues

Man pratade lite för mycket om mig, men ni gillar att göra det, det är bra, sa Wendie Renard till journalisterna med ett leende. Det var mycket spekulationer, men jag stannade i min bubbla. Ända från början sköttes det väl av den tekniska och medicinska personalen. Om jag hade haft ont hade jag inte spelat....! All ära för vinsten mot Brasilien tillskrivs Wendie Renard!

Två timmar innan matchen mot Brasilien så höll Hervé Renard ett glödande tal till Les Bleues:
- Fotboll handlar om att vara där på dagen D. Jag vet att ni kommer att vara där. Jag kan inte förklara varför, men jag vet. Var tillsammans, allt arbete ni har gjort är perfekt. Ni måste ha ett stort självförtroende. När vi kommer till stadion och vi hör många brasilianare, jag vet inte vad det gör med er, men det förvandlar mig! Jag hoppas det ger er lite rysningar. Även om de är brasilianare och arenan är helt gul så stimulerar det mig! Det måste vara samma sak för er! Det spelar ingen roll om det bara finna 500 fransmän mot 15 000! Vi livnär oss på det! Kom ihåg det första samtalet, jag sa att det skulle komma svåra tider. Kommer ni ihåg? Dessa hinder kommer. Och idag kommer ni att kunna ta er över dem. Ni måste gå ut med huvudet högt, och från första sekunderna måste du gå! Du behöver inte vänta 20 minuter, ni måste sätta på choken eftersom ni kan göra det, om ni vill göra det! Vi går in på planen för att vinna. Frigör er, våga, gör det! Gå alltid framåt! Det här är exceptionella matcher när ni gör det här jobbet! Ni kommer att börja den här matchen bättre än förra gången utan att ge dem en centimeters andrum! Vi visar att vi är där, okej? Vi måste ge allt! Vi måste skaka om dem!

Och det gjorde man. Frankrike - Brasilien 2-1. 
En av spelarna stängdes ute från Les Bleues av Corinne Diacre. I lördags var hon tillbaka och gjorde sitt 90:de landslagsmål, Eugenie Le Sommer! Hon valdes även till matchens bästa spelare. 
En gick självmant pga landslaget inte fungerade. I lördags gjorde hon det avgörande målet, kaptenen Wendie Renard! 
Iom denna vinsten så är Hervè Renard den förste tränaren någonsin som vunnit en VM-match med både ett herr och ett damlag. 

Frankrike, Jamaica eller Brasilien, vilka går vidare från grupp F? 
Frankrike ska i denna matchen möta Panama som förlorat bägge sina gruppspelsmatcher och som därmed är utslagna. 
Jag har fruktansvärt svårt att se att Frankrike skulle förlora mot Panama, nu när dom fått upp farten. 
Vinner Frankrike gruppen så är risken/chansen stor att det blir match mot Tyskland (3 p.) i åttondelsfinalen. 
Vilket förmodligen är bättre än att möta Colombia (6 p.) som vunnit bägge sina gruppspelsmatcher (Tyskland, Syd-Korea) och nu ska ta sig an Marocko som ligger trea i gruppen? 
Colombia som har en riktig pärla i Real Madrids Linda Caicedo.

Frankrike kvalificerar sig om...
Man inte förlorar mot Panama.
Man förlorar plus att Brasilien förlorar mot Jamaica.
Man förlorar med en mindre skillnad än Jamaica mot Brasilien.
Man förlorar med samma marginal som Jamaica mot Brasilien samtidigt som man gör minst lika många mål.

Frankrike vinner gruppen om...
Man vinner mot Panama med minst samma marginal som Jamaica mot Brasilien, utan att de senare gör fler mål.
Man spelar oavgjort och Jamaica också, utan att dom gör fler mål.

På torsdag vet vi!

Inför Panama-Frankrike
Om hon inte hade kunnat spela hade det inte varit samma sak, medgav Hervé Renard. Hon är den viktigaste spelaren i omklädningsrummet, pratar alltid, motiverar de andra spelarna. Vi led i tio minuter när vi släppte in målet och vi hade modet att reagera. Vi visade mycket mod och mycket självuppoffring. Låt oss inte glömma att det bara är en gruppspelsmatch, så grattis till segern idag men inget är gjort. För tillfället koncentrerar vi oss på Panama. Det är alltid bättre att komma först, det är målet. Vi fick lite problem mot Jamaica. Vi  saknade effektivitet mot dem, idag var vi effektiva.
 
Nu till denna matchen så väljer Hervè Renard att ändra i laget. 
Fem ändringar väntas. 
Pga att man dragit på sig gula kort, och riskerar avstängning till åttondelen, så sätts troligtvis Sakina Karchaoui, Sandie Toletti och Kenza Dali på bänken. 
Wendie Renard och Eugénie Le Sommer, kan vilas efter att ha spelat de två första matcherna.
Vi bör då få se Vicki Becho från start, något som jag personligen ser fram mot! 
Kadidiatou Diani har ju som jag tidigare skrivit om, precis kommit tillbaka från en skada med ett brutet nyckelben. Hon är ännu inte tillbaka i full form och har endast spelat 62 minuter mot Irland och 72 minuter mot Australien. Kanske kan bli en full match mot Panama?

Trolig startelva (4-4-2):
Peyraud-Magnin - Périsset, Lakrar, De Almeida, E.Cascarino - Mateo, Le Garrec, Geyoro (c), Bacha - Becho, Diani

Detta är ju Panamas hemmamatch och vi bör få se Les Bleues i sitt vita bortaställ? Panama i rött. 

Panama
Jag har letat efter en förklaring till varför Panamas damlandslag kallas Las Canaleras, men så litet är landslaget, att deras Wikipedia endast innehåller 1,5 rad. Men borde syfta på Panama-kanalen.
Panama gör här sitt första VM någonsin. Ett lag i skuggan av Brasilien och Colombia. Man är rankade 52:a av FIFA och besegrade Taiwan, Papua Nya Guinea och Paraguay, innan de fick biljetten till Oceanien.
Man var nära redan 2019 men blev då utslagna av Argentina. 
I år var man det sista laget att kvalificera sig. 
Panama-spelarnas mål är "att kämpa, att försöka undvika mål och att lämna ett gott intryck på planen", förklarar Melissa Gallego, journalist på RPC Deportes. "Det skulle vara en bedrift om Panama kunde ta poäng"!
Panama har dock redan gjort historia för detta land som varken har någon större infrastruktur dedikerad till fotboll eller ett professionellt mästerskap, de flesta spelarna får inte ens betalt.

- Panama har alltid haft en underbar och extraordinär kvinnlig talang som kommer från de mest befolkade stadsdelarna, från grusbanor, där tjejer och pojkar leker tillsammans, säger Claudia Carolina Morales (journalist). När man ser damligan och vad landslaget har åstadkommit så tycker man att det är extraordinärt, det är underbart att vi med så lite har åstadkommit något så stort och storslaget, tillägger hon.

Tränaren heter Ignacio Quintana och spelarna att kolla lite extra på: Marta Cox, Riley Tanner, Lineth Cedeno och Yenith Bailey.

Jamaica-Brasilien
Jamaica, för närvarande tvåa efter Frankrike, behöver bara oavgjort mot brasilianarna för att kvalificera sig till åttondelsfinal. Fortfarande obesegrade vann dom den första VM-matchen i sin historia genom att slå Panama (1-0), efter oavgjort mot Frankrike (0-0).
Detta utan Khadija "Bunny" Shaw (döpt till Bunny av sin bror pga att hon åt lika många morötter som Bugs Bunny) som var avstängd i matchen mot Panama, pga de 2 gula kort hon drog på sig i slutet av matchen mot Frankrike. Hon är tillbaka till denna matchen.

En parentes...
För er som läste denna artikeln som jag skrev inför VM, vill jag bara berätta att U21-landslaget tränare Sylvain Ripoll nu fått sparken. Lyons fd. ägare och president Jeam-Michel Aulas ska ha en stor ära för det beslutet. Han var även inblandad avskedandet av Corinne Diacre. Nu återstår en av Noël Le Graëts utsedda tränare, Didier Deschamps....
Frankrike arrangerar OS nästa år och då behöver U23-landslaget en bättre tränare än Ripoll. 

Domaren i denna matchen kommer frå Argentina och heter Maria Laura Fortunato. Hon är 38 år och gör här sitt andra VM. 

Avspark 12.00 på Sydney Football Stadium.
Matchen visas på TV 10 och Viaplay.se
Allez Les Bleues! 

Källor: Le Progrès, L'Equipe, RMC Sport

Birgitta Malmborg2023-08-01 18:51:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons