Italien redo att utmana Sverige
Italien ser fram emot lördagens drabbning med tillförsikt.

Italien redo att utmana Sverige

Italien kommer in i lördagens gruppfinal med vind i seglen och en fast tro om att svenskorna är möjliga att rubba. Detta efter att ha sett blågults spel hacka mot Nya Zeeland för att sedan själva nöta ner Argentina dagen efter.

Jag sitter på en bar i Bologna med en eftermiddagsspritz i ena handen och Gazzettan i den andra. Elena Linari berättar om hur hon tycker att laget i premiären hittade tillbaka till sitt gamla jag men att det fortfarande finns saker att förbättra. 

De senaste åren har Allsvenskan tappat mycket av sin status samtidigt som Serie A tagit stora kliv, vilket även påverkat landslagsfotbollen. Sverige ska dock fortsatt gälla som tydliga favoriter och spelet till trots behöver inte en moralstärkande premiärvändning nödvändigtvis vara fy skam. Faktum är att laget tidigare följt upp svaga premiärer med att tillslut fira stora triumfer.

Sveriges tydliga favoritskap demonstreras inte allra minst via tredjeplatsen i världsrankningen att jämföra med Italien som placerar sig på 16:e plats. Tittar en däremot på inbördes möten ser det jämnare ut. Senast lagen möttes var i finalen av Algarve Cup i februari förra året, då Sverige vann på straffar.

Inför matchen har de båda förbundskaptenerna två olika typer av huvudbry. Peter Gerhardsson behöver få Fridolina Rolfö mer involverad i spelet medan Milena Bertolini ska ta beslut kring Cristiana Girellis vara eller icke vara i startelvan.

Återigen är en tight tillställning att vänta. Det nykomponerade mittbacksparet Linari/Salvai har på fyra matcher ännu inte släppt någon över bron och Sverige hade svårt med kreativiteten mot Sydafrika. En nyckel på lördag kommer att bli hanteringen av de långa svenskorna vid fasta situationer, som var deras farligaste anfallsvapen i premiären. 

Taktiskt blir det intressant att se om Italien kommer att ligga lågt och låta Sverige ha bollen likt Sydafrika gjorde eller om de vågar sig på en något högre press. Matchen börjar 9:30 svensk tid och kan komma att bli en av mästerskapets häftigaste tillställningar så här långt. 

TV: Minuter från svenskt drömresultat mellan Italien och Argentina
 

John Johansson2023-07-27 19:30:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons