Krönika: En seger till hjälp för en annan

Krönika: En seger till hjälp för en annan

"En liten del i att skriva svensk idrottshistoria."

Det var en tydlig seger mot Hammarby.
Ja, dom är ett giftigt lag.
Ja, dom hade chanser att straffa oss, flera stycken till och med.
Men i slutändan var det vi som hade bäst koll på läget och försvarade ut dom flest av farligheterna.

Statistiken säger att Hammarby bara hade ett avslut på mål. Det stämmer förvisso men det ger inte hela sanningen. Två gånger avslutades i stolpen och vi var då bara centimeter från att straffas för vår ouppmärksamhet. Dom kommer hävda att slutet på första halvlek och början på andra så var det dom som var dominanterna. Dom kommer säga att Hammarby då styrde och ställde och tryckte ner oss.
Vad ska man säga om sådana påståenden?
Jo, man erkänner naturligtvis att det är helt sant. Vi var nedtryckta. Inte utspelade det vore en överdrift men initiativet var definitivt hos gästerna.

Det är sant.
Det är också lika sant att vi ägde inledningen och avslutningen av matchen. Att vi också råkade träffa stolpen och i övrigt hade fler avslut som gick på mål. Men lite mer tur och en gnutta mer precision så hade vi kunnat stänga matchen inom dom första femton minuterna.

Hammarby kom inte igång förrän vi redan tagit ledningen och det tog dom ytterligare tjugotvå minuter innan dom kvitterade. Dom spelade för en teoretisk chans till guldet, en chans som vi utraderade, medan vi spelar för hedern och tabellplaceringen. Jag tror nog att båda lagen var lika motiverade men jag vågar mig ändå på att gissa att Elfsborg var det mer avslappnade av lagen. Vi hade en dålig period men stunderna vi höll i tyglarna var det tydligt att vi ha ett lag som borde ha fajtats högre upp i tabellen.

Som det nu var fick vi bryta trenden med oavgjorda matcher mot Hammarby på Borås Arena och dessutom knocka bort en konkurrent till Häcken om SM-guldet.

Det händer inte ofta att vi får se en förening ta sitt första SM-guld. I skrivande stund är Häcken bara ett poäng från att lyckas med precis detta och jag kan inte låta bli att tycka att det är väldigt kul och välförtjänt. Det perfekta läget hade ju naturligtvis varit om dom fick säkra sitt guld i matchen mot IFK Göteborg och få bevisa att lillebror vuxit upp men jag tror nog inte att någon på Hisingen klagar om dom blir mästare i kostym redan ikväll.

Vi tappade våra möjligheter att ta guldet när vi hamnade i svackan, något som Häcken lyckades undvika, men vi har tagit oss tillbaka och fastän det naturligtvis är lite surt att inte vinna så känns det lite roligt att vi, genom att ta poäng från och besegra några av guldkonkurrenterna, åtminstone varit en liten del i att skriva svensk idrottshistoria.
 

Lars Mild2022-10-24 12:37:30
Author

Fler artiklar om Elfsborg