Krönika: Fotbollen fick snällt vänta

Krönika: Fotbollen fick snällt vänta

"Jag vet inte vad som hände och jag bryr mig inte heller "

Vår lagläkare kommenterade till BT att det finns få platser så lämpliga att kollapsa på som en fotbollsarena. Just för att det finns så mycket personal och kunniga människor på plats som vet vad som behöver göras i sådan situation som den igår. Jag vet inte vad som hände och jag bryr mig inte heller om jag skall vara riktigt ärlig. Det enda som är viktigt är att personen fick snabb hjälp och att det, så vitt jag vet går åt rätt håll. Av allt som hände igår var är det bara just detta som jag finner av verklig vikt.

Vi behövde vinna. Ska vi vara riktigt exakta så behöver vi antagligen vinna varenda match som återstår och vinner vi trots detta behov ändå inte alla matcher så får vi under inga omständigheter förlora. Så sett klarade vi av derbyt mot Häcken med, om inte bravur, ett styrkebesked.

Vi är definitivt på väg ut den svacka som hemsökt oss i ett antal matcher och omgångar och lagspelet blir tydligare och tydligare. Baidoos avslut tidigt i matchen var en liten pärla och självmålet var i stort sett omöjligt att undvika. Holméns egendomliga knuff av bollen, han måste väl ha fastnat i gräset på något vänster, var den i stort sett lika omöjlig för Jeremejeff att missa. Jag vill ogärna påpeka individuella dåligheter men det misstaget blev väldigt kostsamt. Jag tänker inte lägga två förlorade poäng helt vid Holméns fötter, inte minst för att det var en sällsynt dipp i en bra insats, men det går inte att komma ifrån att det var en onödig bjudning.

Ett värre problem har jag vid att samtliga domare missade att man borde blåst av när Hult åkte i backen strax innan Häckens fjärde mål. VAR till Allsvenskan omedelbart, det är inte det minsta acceptabelt att sådant missas. För att inte tala om dom två gånger som Jeremejeff satte armar i ansiktet på Holmén utan att ens få en frispark mot sig. På det hela taget finns det underlag för att understryka behovet av VAR. Det fanns ett antal lägen där det borde ha blåsts av och jag kan villigt erkänna att dom flesta lägena jag minns gällde Elfsborg men där fanns även tillfällen då vi fick en orättfärdig fördel. Domarnas jobb är inte enkelt och vi borde använda all hjälp vi kan.

Det blir inte mindre avgörande i så hårda och tighta matcher som den igår. Två lag som båda behövde segern. Smäller till höger och vänster och ibland mitt på samtidigt som klackarna jublar och sjunger och driver på. Heta känslor, även om det var få stora utbrott, och ett snabbt spel från samtliga närvarande. Det var en väldigt bra spelad match igår. Vi vek inte ner oss när vi åkte på två snabba smällar i början av andra utan satsade framåt med allt vi hade och kvitterade. Detta och det faktum att båda sidor fick mål efter misstag och självmål gör det svårt att säga att det 4-4 inte var ett rättvist resultat.

Sedan tog det hela plötsligt slut när en skrämmande verklighet bröt sig in och med all tydlighet visade att det vi krigat om och hejat fram i dryga nittio minuter egentligen har väldigt lite betydelse.
Vi gick från att vara två sidor till en chockad och oroad gemenskap, spelare, ledare, publik och personal, med en enda förhoppning: måtte det gå bra för den som drabbats.
Fotbollen fick snällt vänta då viktigare saker hände.

Lars Mild2022-08-01 14:58:57
Author

Fler artiklar om Elfsborg