Krönika: Raset på Tele2

Krönika: Raset på Tele2

"Det är den där gamla förbannade ickefavoriten i repris"

Fiasko.
Det var fars sammanfattning av matchen idag. Fiasko.
Jag ville hitta en mer positiv spin på det hela men det är svårt att argumentera mot en sådan slutsats, i alla fall när det råkar vara den korrekta.

Men, kanske någon säger, men det såg ju väldigt bra ut i första halvlek. Visst gjorde det väl det? Ja, visst såg det bra ut. Bättre än vad jag hade förväntat mig med tanke på spelet som visats upp i föregående omgångar. Elfsborg var energiskt för att inte säga frenetiskt och jagade och hetsade och kom fram till Hammarbys målområde gång efter gång. Men utan att lyckas göra mål. Utan att ens egentligen få iväg några direkt farliga avslut.

Det är den där gamla förbannade ickefavoriten i repris. Vi lyckas inte göra mål. Det är något med starten av säsonger och våra oförmåga att komma igång. Spelet börjar lossna nu men målskyttet halkar efter och det innebär att när vi då misslyckas med att hålla motståndet borta efter att ha misslyckats att kapitalisera på vår totala dominans. Då kommer frustrationen som en slägga och då blir vi sämre. Jag kan garantera att hade vi lyckats freda oss i början av andra halvlek så hade matchen tagit en annan vändning. Osäkert om vi skulle spräckt nollan men jag kan sannolikt slå fast att hemmalaget inte hade kunnat hantera en sådan press i ytterligare en halvlek.

Men istället: fiasko. Förlust med 3-0 och ett ras ner till tionde plats i tabellen. Detta samtidigt som värsta konkurrenten vinner ännu en match och riskerar att dra ifrån redan i början. Jag är inte nöjd med den här matchen. Varken insatsen eller resultatet. Att det såg bra ut i första räcker inte till när vi inte gör mål, släpper in tre och dessutom får en viktigt spelare utvisad efter en galet beslut som satte dobbarna i motspelarens bröst. Ingen kritik mot det gula kortet, absolut inte, frågan ör väl egentligen bara om det skulle varit ett omedelbart rött. Tacksam dock för att det inte blev det då flera matchers avstängning skulle kunna bli plågsamt kännbart för oss. Vi behöver rada upp vinster inte spela obalanserat och utan mål framåt. Vi behöver inte fler fiaskon.

Ovanpå allt detta verkar det nu dessutom vara så att vi kommer tappa Jimmy Thelin till Aberdeen. Det är inte oväntat på något sätt och jag kan bara genuint önska honom lycka till för han förtjänar att få pröva lyckan. Men samtidigt är det tråkigt att förlora en tränare som varit så framgångsrik och dessutom innan några som helst tendenser till låsning visat sig. Kanske är det en bra sak att han lämnar när han fortfarande är på topp (nästan i alla fall) men jag hade trott att han skulle vilja ge SM-guldet en till chans innan äventyret kallade. Vi kan bara hoppas att denna utveckling inte ger negativa konsekvenser i spelarleden.
Om nu Hiljemark blir ersättaren är det naturligtvis en spännande utveckling och vi kan bara hoppas att han är skicklig nog att bygga vidare på det framgångsrika samtidigt som han gör Elfsborg till sitt lag igen.

 

Lars Mild2024-04-15 23:10:00
Author

Fler artiklar om Elfsborg