2023-09-12 20:45

Sverige - Österrike
1 - 3

Mardrömshalvlek sänkte Sverige mot Österrike

Sveriges chanser till ett EM-avancemang krympte avsevärt efter tisdagens 3-1-förlust hemma mot Österrike i EM-kvalet. Efter en mållös första halvlek, var det en mardrömsinledning på den andra som sänkte Sverige. Österrike vann till slut med 3-1 efter två mål från Marko Arnautovic.

Efter segern mot Estland i lördags var det ett svenskt lag som, med viss vind i seglet, klev ut till en ny måstematch mot Österrike på nationalarenan. I somras föll Sverige med 2-0 i Wien mot samma motstånd, siffror som hölls nere efter en jättematch av Robin Olsen.
Nu var det ett Sverige som var piskade att ta tre poäng mot alplandet för att överhuvudtaget ha en rimlig chans att kunna nå nästa års EM.

Pigg svensk inledning
Sverige klev ut med en helt annan helt annan approach än den som upplevdes i Wien några månader tidigare. Matchens första 15 minuter blev intensiva och bjöd på ett par fina möjligheter. Dock var chanserna inte farligare än att de båda målvakterna kunde kontrollera avsluten. Men ändå en pigg öppning på matchen, kanske främst ur en svensk synvinkel.

Den intensiva inledningen mojnade något, men Sverige höll fortsatt i taktpinnen och bjöd inte österrikarna på speciellt många omställningslägen. De farligare chanserna uteblev dock efter matchens intensiva inledning. 30 minuter in låg  dock Dejan Kulusevski bakom matchens dittills farligaste möjlighet. Hans inlägg hittade in till den bortre stolpen där Alexander Isak var en halvmeter ifrån att stöta in matchens första mål.

Slutfasen av den första halvleken förblev förhållandevis händelsefattig, bortsett från när Marcel Sabitzer rann igenom och fick iväg ett avslut strax utanför det svenska straffområdet. Robin Olsen kunde dock kontrollerat plocka skottet utan att släppa någon retur.

Första halvlek blev mållös efter att Sverige till stora delar kontrollerat matchen. Chanserna skapas men edgen behövde slipas till den andra halvleken för att Blågult ska få med sig det resultat som krävs för att drömmen om EM skulle fortsätta leva.

Mardrömsinledning på andra halvleken
I början på den andra halvleken på fick man ganska snabbt en känsla av att Ralf Rangnick hade skruvat upp fokuset i det österrikiska laget. Och bara åtta minuter in i den andra halvleken tog Österrike ledningen när Michael Gregoritsch nådde högst på Stefan Poschs inlägg och nickade in 1-0 till gästerna.

Den svenska mardrömsstarten på den andra halvleken var dock inte över där. Endast tre minuter efter målet slog Marko Arnautovic in 2-0 efter att det svenska försvaret inte lyckats få undan bollen. Blytung inledning för det svenska laget efter en första halvlek som sett väldigt lovande ut.

Österrike var sedan en sumpad fyra mot två omställning ifrån att stänga matchen totalt innan klockan tickat upp på 65 minuter. Luften hos publiken och de svenska spelarna har tillsynes pyst ut.
Det var inte mycket som studsade Sveriges väg i den andra halvleken och i den 68:e matchminuten tilldelas Österrike en klar straff efter att Isak Hien gjort omkull Philipp Mwene. Fram klev återigen Marko Arnautovic och slog säkert in 3-0 till Österrike från straffpunkten.

Krävs mirakel för ett EM-avancemang
Efter 3-0-målet föll det österrikiska laget tillbaka något. Sverige med en nyinbytt Jesper Karlsson försökte att vaska fram några möjligheter, men när bollen kom in i farliga områden var det sällan den studsade Sveriges väg.
Slutminuterna rann iväg och Emil Holm hann tröstmåla för Sverige i slutminuten innan slutvisslan ljöd.

Österrike vinner med 3-1 efter en total scenförändring i den andra halvleken. Sverige väg till EM är nu än brantare inför de tre sista matcherna. Sju poäng ska tas in på tre matcher, och vid nästa landslagssamling i oktober kommer Sveriges sista livlina direkt borta mot Belgien. Än är det alltså inte helt kört, men visst måste det då till ett svenskt mirakel av aldrig tidigare skådat slag om EM-avancemanget ska bli verklighet.