Borlänge Energi Arena, 2024-06-23 15:00

Brage - Sundsvall

Matchdag: IK Brage – GIF Sundsvall
Johan Arvidsson

Matchdag: IK Brage – GIF Sundsvall

Idag (söndag) klockan 15:00 är det äntligen dags för en efterlängtad hemmamatch på Domnarvsvallen då tabelljumbon från Medelpad kommer på besök.

GIF Sundsvall är sprunget ur nykterhetsrörelsen som härjade i Sverige under inledningen av förra seklet. Föreningen bildades 1903 av nykterister och GIF stod då för ”Godtemplarnas Idrottsförening” ända tills man 1920 övergav sin ideologi och ändrade innebörden till ”Gymnastik- och Idrottsföreningen”.

Giffarna blev år 1965 det första norrländska laget att ta sig till Allsvenskan och har sedan dess hunnit avverka 20 säsonger i den högsta serien. Under 2000-talet har klubben etablerat sig i eliten på allvar och 14 av sina 20 år i Allsvenskan har spelats på den här sidan av millenniumskiftet. Klubben har fostrat VM94-hjälten Tomas Brolin som gjort 47 landskamper och 27 mål, samt Emil Forsberg som gjort 88 landskamper och 21 mål.  

Hemmamatcherna spelar Giffarna på NP3 Arena (tidigare Norrporten Arena/Idrottsparken) som huserar 8000 åskådare. Arenan invigdes 1903 men har sedan dess transformerats till en modern idrottsanläggning genom flertalet omfattande ombyggnationer och renoveringar. Planen består sedan 2004 av konstgräs.

Så sent som 2022 spelade GIF Sundsvall i Allsvenskan, men i dag ligger man sist i Superettan med 9 poäng på 12 matcher. De senaste 6 matcherna har man endast tagit 2 poäng, varav den senaste kom efter ett kryss mot bottenkollegan Örgryte.

Den som i huvudsak förväntas göra målen i Giffarna är den 32-åriga Sundsvallsprofilen Pontus Engblom, som gjorde 11 mål för klubben i Allsvenskan 2022, och 20 mål i Superettan 2020. Engblom har hittills lyckats få nätet att rassla blott två gånger denna säsong.

Istället är det den 20-årige göteborgaren Yaqub Finey som med sina 4 fullträffar är målbäst i norrlandslaget. Den IFK Göteborgsfostrade anfallaren är två meter lång och får sina motståndare att se ut som ett gäng Homo Floresiensis som flockas kring en inkräktande fastlandsbo när han hotar i straffområdet.

Giffarnas forne tränare - 28-årige Douglas Jakobsen - flydde nyligen Norrland för ett jobberbjudande i Hammarbys organisation efter en poängmässigt bedrövlig säsongsinledning av GIF Sundsvall. Istället har 29-årige spanjoren Ian Doros klivit upp som huvudtränare efter ett halvår som assisterande.

Brages frånvarolista står mittfältaren Jakob Stensson och anfallaren Ömür Pektas. Brage har i veckan gnuggat anfallsövningar då man haft mycket svårt att komma till farliga avslutslägen de senaste matcherna.

På väderleksrapporten för Borlänge står det att det ska bli halvklart och 21 grader, så det blir perfekta förutsättningar för både spelare och publik. Väl mött!

 

Anders Lindahl2024-06-23 10:19:00
Author

Fler artiklar om Brage