fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 71650 | Medlemmar: 183069

Kom ihåg mig
Sören Rieks 20 år efter Persson och Karlsson

Sören Rieks: 20 år efter Persson och Karlsson

"Allt jag kunde göra var att titta på och knyta nävarna av ilska och förbittring. Så jag förstår vad de blåvita supportrarna i dag går igenom."

Hämnden lät vänta på sig. Men nu med Sören Rieks i Malmö FF känns det som att den äntligen kom. Hämnden, eller revanschen om man så vill.
 
Back in the past, för så länge sen att många av er som läser detta ännu inte var födda… Jag pratar 90-talet, mitten-slutet då IFK Göteborg var laget alla ville slå, laget som hade mest pengar, laget som pekade på en spelare och spelaren kom. Laget som var vad Malmö FF är idag alltså.
 
Mina antipatier mot det laget var starka redan innan, men det mildrades inte direkt under den här perioden. Många lag önskar jag litet eller intet, men IFK Göteborg står i särställning i det ämnet sedan min barndom på 60-talet. Jag bär med mig min starka ogillan som en nödvändig del av min personlighet; utan den skulle jag inte vara jag.
 
Det handlar inte om hat, det handlar verkligen inte om hat. Det är något annat. En önskan om att inget gott ska tillkomma den föreningen. Det handlar om att jag ler när de hamnar i ekonomisk knipa på grund av misskötsamhet, det handlar om att jag jublar när de förlorar fotbollsmatcher och det handlar om att jag inte alls skulle tycka om en eventuell göteborgsk degradering. Det finns ju inga enskilda matcher som är roligare att vinna än mot dem.
 
Så nej, det är inte hat.  Det är rivalitet. 

Och på 90-talet var IFK Göteborg värre än brukligt. De vann matcher i Europa. De vann Allsvenskan i stort sett varje år. Och när de ville ha Joakim Persson som varit en himmelsblå publikfavorit på Stadion innan han lämnade för italienska Atalanta så fick de honom.
 
MFF hade inget att sätta emot, Joakim Persson sa väl något i stil med att ”rent sportsligt är det svårt att hitta något bättre i Skandinavien. Under mina år i Sverige har IFK legat i topp, spelat i Europa och nästan alltid vunnit titlarna. Man har varit lite avundsjuk.”
 
I samma veva köpte IFK Göteborg loss Christian Karlsson, som då betraktades som en av Sveriges absolut bästa mittbackar, från MFF. De ville ha honom, MFF hade inte mycket att sätta emot och Christian Karlsson sa väl något i stil med ”rent sportsligt är det svårt att hitta något bättre i Skandinavien. Under mina år i Sverige har IFK legat i topp, spelat i Europa och nästan alltid vunnit titlarna. Man har varit lite avundsjuk.”
 
Och allt jag kunde göra var att titta på och knyta nävarna av ilska och förbittring. Så jag förstår vad de blåvita supportrarna i dag går igenom. Oh ja, jag vet precis hur de känner sig. De har fått ett tydligt bevis på var de befinner sig i näringskedjan numera. Sånt gör ont.
 
Vi supportrar kan acceptera att spelare gör ut sina kontrakt och lämnar som bosman till utlandet. Vi kan köpa det även om vi inte gillar det. Men när detsamma händer inom Sverige, till en konkurrent, och inte vilken konkurrent som helst utan till den kanske värsta rivalen – vi kan nöja oss med att säga att det inte är roligt. Inte det minsta roligt.
 
Det var inte samma sak senast MFF hämtade spelare från IFK. Då var det Jon Inge Höiland, men när han kom var Göteborg före MFF i tabellen året innan och jag kan inte minnas att jag var lika uppspelt då som nu. Just beroende på att det då inte kändes som att vi plockade (ja, plockade) lagets kanske bäste. För att vi ville ha honom och för att vi kunde. Även om Sören Rieks kontrakt gått ut med IFK Göteborg så är ju saken den att han inte ville förlänga, och lite senare skrev på för oss.
 
Den signalen. Det symbolvärdet.
 
Så jag mår bra i dag. Kanske borde jag vara en bättre människa och i stället tycka synd om göteborgssupportrarna, men det går inte. Som jag skrev tidigare, mina antipatier är något jag bär med mig utan att jag egentligen kan göra något åt saken. Det känns som att vi äntligen får återupprättelse för det mörka 90-talet. Kalla mig långsint, men sånt spelar roll för mig och en hel del andra supportrar.


18 KOMMENTARER      12891 VISNINGAR
MAGNUS JOHANSSON
2018-01-12 16:28:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Stalfvert:
Kul artikel och som "neutral" supporter är det bara att konstatera att det alltid är kul när det högst osypatiska IFKGBG får sig en känga. Skulle dock vara ännu bättre om du jobbade på dina kommatecken.
3 Tumme upp 2018-01-14 17:05:20
Blå i Lund:
Blåemange,

På en punkt har du fel. Handsen var extremt tydlig, armen var utsträckt långt utanför kroppen. Domarna såg handsen som gav friläget och kommenterade efteråt den med att de var ofrivillig samtidigt som de erkände att friläget aldrig uppstått utan handsen. Domslutet var en skandal.

Det ska alltid gullas med Fuskarna.

2 Tumme upp 2018-01-14 14:11:24

Rolf:
Som göteborgare...men absolut inte blåvit....kan man bara njuta av denna artikel
5 Tumme upp 2018-01-13 22:35:55
Svar till blåmange:
Du är bitter, och det bevisar mindervärdeskomplexet ni levt och fortfarande lever med.
Jag är inte bitter som blåvitt, bara förvånad. Dålig värvning och ser inte honom tillföra något betydligt till ett redan komplett allsvenskt lag.

1 Tumme upp 2018-01-13 15:48:22

Rosenberg é störst:
MFF har anställningsavtal med en brottsmisstänkt spelare. Detta avtal MÅSTE MFF följa!!!
Spelaren är oskyldig till motsatsen bevisats , precis som för alla andra medborgare i detta land.Ska MFF lösa ut spelaren från kontraktet omedelbart för en betydlig summa eller låta spelaren återgå till sitt arbete som han har rätt till? För min del är det solklart att MFF agerar korrekt i denna frågeställnng. Sedan kan man såklart ha sina åsikter angående spelarens agerande men det ändrar inte förutsättningarna för hur MFF agerat.


https://www.expressen.se/kvallsposten/sport/fotboll/allsvenskan/har-varit-manga-och-langa-diskussioner/


Länktips: https://www.fotbollskanalen.se/allsvensk....
2 Tumme upp 2018-01-13 15:00:52
Fermat:
Padappe/ Kan väl passa på att påminna om Robert Prytz som ni snodde från oss och Dan Corneliusson som vi snodde från er. Ingen av dem var väl någon större succé i den nya klubben. Rivalitet for ever/Hat never.
4 Tumme upp 2018-01-13 13:55:35

Peter Ijeh:
Grattis Sören du valde helt rätt klubb, nu slipper du en skiten på den unkna Kamratgården i GBG HEJA RIEKS
5 Tumme upp 2018-01-12 21:30:28
ext:
Vilken är skillnaden, enligt dig, mellan hat och rivalitet, som du kallar det?
1 Tumme upp 2018-01-12 20:55:25

Tobias:
Joakim Perssons övergång är nog den värsta jag upplevt under min tid och gjorde oerhört ont. Ändå känner jag ingen skadeglädje idag. Troligen beror det på att IFK inte längre känns som en riktig konkurrent och förmodligen inte kommer vara det på många år än. Det faktum känns mer som plåster på såren för Joakim Persson än Sören Rieks.
5 Tumme upp 2018-01-12 19:24:43
RH:
Använd inte citattecken när det uppenbarligen inte är rena citat.
3 Tumme upp 2018-01-12 19:16:21

MFFare i 08-land:
Året Blåvitt värvade Joakim Persson och Christian Karlsson värvade man väl även MP? Och från 1997 och framåt har man bara vunnit ett guld. Dessa värvningar brukar man referera till när man pratar om Blåvitts nedgång och fall.

Ska väl tillägga att jag inte ser några liknelser med vår situation idag...

Tumme upp 2018-01-12 18:53:35
Peddape:
Bra krönika! Exakt så känner jag mot er. Ser fram emot att se Rieks kamma noll på Gamla ullevi och att vi återigen får ropa Sööören! Men med ironi! Ironiskt också att Persson och Karlsson är två av de sämsta värvningar vi någonsin gjort...

Nåja, må Sören prestera noll för er under det år ni tappar er pole position.
/Småbitter Göteborgare

18 Tumme upp 2018-01-12 18:47:58

W12:
Övergångar likt denna är precis vad Allsvenskan behöver för att hävda sig. Rivalitet och maktkamp är vad den lilla serien lever på.
4 Tumme upp 2018-01-12 17:57:58
blåemange:
Svar till hahaha
Jag tycker att om man ska kalla sig svensk mästare så ska man vara bäst i landet! MFF var bäst i Sverige 1987. Slutspelets absurdum visar sig också att i en avskild match kan domarmisstag avgöra men sett till en hel säsong? Tack och lov är slutspelet en historia! MFF slog IFK Göteborg tre av fyra matcher vann allsvenskan överlägset.. Att jag är bitter är väl inte så konstigt. Att du refererar till något från underhållningsbranschen Hockey gör väl inte saken bättre.


12 Tumme upp 2018-01-12 17:12:38

Ser du stjärnorna på det blå:
MFF har knappast signerat Rieks för ett symbolvärde, ifall du trodde det.

Han är värvad för att Danne och Magnus tror att han kommer ge laget det som behövs.

16 Tumme upp 2018-01-12 17:08:39
Egon i Kortedala:
Kontraktera en spelare som om tre månader fyller 31 år, för ett symbolvärde!

Bara i Malmö!

Fniss...

5 Tumme upp 2018-01-12 17:04:27

hahaha:
Blåemange

Det var det bittraste jag läst på länge.

Slutspel är slutspel. Hur ofta ser du serieettan gå o vinna guld i hockey?
Fotbollen hade slutspel, Malmö vann inte slutspelet.

9 Tumme upp 2018-01-12 16:54:19
blåemange:
Det värsta med Blåvitt var att de fick kalla sig svenska mästare 1987! Vi hade åtta poäng mer i allsvenskan (då med två poäng system) Vi slog dem i tre av fyra matcher. I allsvenskan 2-1 hemma som borta. Inför slumpspelet . Hade Masse lämnat och i semifinalen skadade sig vår skyttekung Lasse Larsson sig. Vi fick sätta upp Engkvist i anfallet. Förlust på Ullevi med 1-0 hemma är vi så mycket bättre och gör 2-0, sedan tar Holmgren vid ett Göteborgs anfall med handen domaren ser inte.. och Blåvitt kan reducera. Sammanlagt 2-2 och Göteborg får kalla sig svenska mästare. Ett hån mot all sportslig rättvisa. MFF var Sveriges klart bästa lag sett till säsongen 1987! Så har IFK Göteborg skaffat sig ett av sina guld medans vi skulle haft fler än våra 20!
35 Tumme upp 2018-01-12 16:43:00

ANNONS:

Fler artiklar om Malmö FF

Bilder från Hammarbymatchen
Malmö FF Närkamper, målglädje och hyllningen till Labbe
2018-10-21 23:49:00

Malmö FF - Hammarby IF 2-1 : KANON
Malmö FF En match om Europaplatserna. Oavgjort hade gjort båda lagen till förlorare. Förkust fullbordar ett fiasko för båda. Malmö stod tillslut som segrare.
2018-10-21 10:13:10

Fem snabba Malmö FF - Hammarby IF
Malmö FF En vinst är en vinst som är en vinst
2018-10-20 15:14:07

Blått en pod: Inför avslutningen
Malmö FF Frohm. Nirfalk och Österlind diskuterar bland annat skillnaden i hemma och bortaspel, varför vi vinner resten av matcherna i Allsvenskan, och vikten av att bli minst fyra i tabellen.
2018-10-19 21:29:00

Friday I’m in Love: fotboll och politik (igen)
Malmö FF London, Neapel, Brasilien... Det är likadant överallt.
2018-10-19 15:30:00

Inför Malmö FF – Hammarby IF "Måstematch om Europa"
Malmö FF Två lag med trevande form gör upp om Europaplatserna när fyran Malmö tar emot tvåan Hammarby på ett sorgklätt Stadion som sörjer en förlorad son.
2018-10-19 14:00:00

Sex och Jävligt offside: Lugnet före slutspurten
Malmö FF Vi befinner oss i en tämligen händelselös vecka. I alla fall ur Malmö FF-synpunkt. Därför tar veckans lista bland annat en titt på de MFF:are som varit iväg på landslagsuppdrag.
2018-10-17 12:00:00

Bilder från lördagsträningen
Malmö FF I det varma vackra höstvädret besökte jag träningen och fick se tillfälliga gäster och skadade spelare tillbaka i träning.
2018-10-15 12:00:00

Måndag morgon: Vila i frid, Labbe
Malmö FF För en vuxen småbarnsförälder är det lätt att surfa runt bland artiklar och videos på snygga finter, vackra mål och charmiga intervjuer. Men att läsa några få meningar om en pappa som förgäves tvingas ge sin son hjärtmassage vänder upp och ner på allting.
2018-10-15 07:00:00

Minnesstund för Labinot Harbuzi på Stadion
Malmö FF Supportrar har genom Facebook meddelat att klockan 19.10 fredagen den 12 oktober kan man hedra Labinot Harbuzi. I texten under kommer texten från MFF.se och Facebook i sin helhet.
2018-10-12 12:00:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM MALMÖ FF
ANNONS:
ANNONS:
SERIETABELLEN
1AIK2617813259
2IFK Norrköping2615831953
3Hammarby2615561950
4Malmö FF2614661948
5Häcken2614572747
6Östersund2614391445
7Sundsvall2611781340
8Djurgården261088538
9Örebro269710134
10Kalmar268513-829
11Elfsborg267712-928
12Sirius267514-2426
13IFK Göteborg257414-1325
14Dalkurd FF265516-2220
15Brommapojkarna256217-3820
16Trelleborg263518-3514
>> Visa hela tabellen
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
Tony Bacci – Morattis polare
”Seriens formstarkaste lag”
Positiva vindar i Carolina
Målrik tillställning på Camp Nou
Bordeaux poänglösa i Montpellier
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies