Officiellt: Cajuste till italienska mästarna
Jens Cajuste i samspråk med Sören Börjesson under tiden i ÖIS.

Officiellt: Cajuste till italienska mästarna

Efter en tids spekulation stod det idag klart. Jens Cajuste lämnar franska Reims för italienska mästarna Napoli.

Den, dagen till ära, 24-årsfirande Jens Cajuste, inledde sin fotbollsbana i Kina. När Jens var sex år hade hans pappa fått ett jobb där, och familjen flyttade från Göteborg till Luoyang och sedermera Peking där Jens började spela fotboll. Efter fyra år vände familjen hem till Göteborg, och efter ett år i Guldhedens IK hamnade en då 10-årig Jens Cajuste i ÖIS 2010.

Efter att ha avancerat genom ungdomsakademin, och under 2016 visat fina kvaliteter i såväl U17, som U19 och U21, fick han så chansen i Superettan under senhösten när ÖIS bortaspelade mot Sirius. I säsongens sista match, när ÖIS segrade mot Assyriska, fick den blott 17-årige Jens förtroendet från start och spelade dryga 70 minuter innan han blev utbytt mot Hannes Sahlin. Året därpå blev det skralt om speltid, men Jens fick ändå två starter under ordinarie säsong, och startade även den avgörande kvalmatchen mot Mjällby.

Under Thomas Askebrands ledning fick Cajuste under 2018 större förtroende. Under det klassiska 4-4 derbyt i början av juni kom genombrottet, när han assisterade fram till tre av de fyra målen. Det ledde till att danska Midtjylland blev intresserade, och under sommaren flyttade Jens till Danmark.

I Danmark stannade Jens Cajuste i fyra år. Under den tiden hann han med att spela såväl Champions League med Midtjylland som EM med Svenska landslaget. I början av 2022 blev han sedan klar för franska Stade de Reims, där han alltså spelat fram tills nu när han alltså byter Frankrike mot Italien.

Idag firar alltså Jens Cajuste sin 24:e födelsedag med att skriva på ett fem år långt kontrakt med de italienska mästarna Napoli. Nu väntar nya utmaningar för Cajuste i en av Italiens största klubbar, som blott femte svensken i klubbens historia. Lite rolig kuriosa är att av dessa fem har förutom Jens även Hasse Jeppson och Karl Corneliusson inlett sina karriär i ÖIS.

Som ÖIS-are är det givetvis väldigt kul att följa Jens utveckling, men det innebär också klirr i kassan för Sällskapet. I och med att Jens fick sin fotbollsfostran i ÖIS mellan dagen han fyllde 12 år tills dess att han nästan var 19 år, har ÖIS rätt till solidaritetsersättning. Det innebär att ÖIS har rätt till 55 procent av de 5% av övergångssumman som alltså utgår som solidaritetsersättning. Enligt Fabrizio Romano landar övergångssumman på 140 miljoner, vilket skulle innebära att ÖIS erhåller runt 3.8 miljoner kronor. Ett högst välkommet tillskott till Sällskapets kassa.

Vi önskar Jens all lycka i Napoli, och ser fram emot att följa hans fortsatta fotbollsresa!

Markus Lundborgmarkuslundborg2023-08-10 18:25:00
Author

Fler artiklar om Örgryte

Det krävs trygghet för spelarna i ÖIS
Är ÖIS inte bättre än såhär?
Kvantresultat för ÖIS mot ÖFK