På vägen till Mjölby
Här är Loddbys tredje mål på väg in i bortre krysset, Lucas Hederberg (17) målskytt.

På vägen till Mjölby

Jag ser en hel del fotboll live, inte bara Huddinge IF. Lördagens match i Mjölby var årets 66:e. På vägen dit passade jag på att göra en avstickare i utkanten av Norrköping för att se den 65:e. I annat forum skriver jag om och kring en del av dessa matcher. Så här beskriver jag stoppet på vägen till Huddinge IF:s bortamatch i Mjölby.

Lördag 15 juni 2024, avspark 11.00
Division 5 Östergötland Östra
Monnes IP, Fyrby, Norrköpings kommun
Haga FF – Loddby IF 0-5 (0-2)
Publik: 38 personer.


Monnes IP hette tidigare Kanonvallen och ligger inne på före detta militärt område, Bråvalla flygflottilj F13 i Norrköpings nordvästra utmarker. Flygflottiljen lades ner 1994 och Kanonvallen blev från 1995 hemmaplan för Norrköpings FF. Arenan namnändrades för att ära mångårige klubbkassören Erik ”Monne” Johansson som gick bort i början av 2000-talet.

Efter förra säsongen valde klubbens planskötare att sluta. Därför har klubben till i år infört ett schema för planskötsel där spelare och styrelsemedlemmar samt pojklagsföräldrar är uppsatta för att hjälpa till med bevattning, kritning och klippning.
Klubben har två robotar som ska klippa 11-mannaplan, men ibland kan det behövas att klippa även med åkgräsklipparen. Övriga ytor runt plan behöver trimmas, vatten behöver startas, flyttas runt och stängas av. Det är svettigt att driva en mindre klubb.

En dryg halvtimme kvar till avspark. Jag har letat mig fram till vad jag anser vara rätt plats i det gamla kasernområdet. Får det bekräftat via Google maps. En gräsyta omringad av ett rangligt metallstaket av temporär art. Ett rödmålat träskjul med en sliten skylt KIOSK. Inte en människa i sikte. Inte ens några synliga fotbollsmål. Jag vänder bilen, kör tillbaka. I ögonvrån ser jag ett par matchklädda killar i rött och vitt runda en kulle på andra sidan gräsytan. Det blir nog match här i alla fall.

Jag hittar parkering på andra sidan kullen, vandrar runt och stöter på en ensam man med HAGA FF-halsduk. Han räcker fram handen. ”Hej! Jag heter Janne!”
Sedan berättar han om hur han 1995 var med när de röjde upp planen för att få den spelbar efter att militären lämnat. Norrköpings FF hade tidigare haft mer centralt belägna Himmelstalund som hemmaplan. Janne säger att den övertogs (”köptes”) av IFK Norrköping för klubbens Akademi. NFF fick hålla till godo med den här gräsplätten i avsides Fyrby.

Blåsvartrandiga Haga FF bildades i februari 2020 när Hagahöjdens BK (bildad 1945, klubbfärger blått och vitt) och Norrköpings FF (bildad 1930 som Karlsro IK, namnändrad 1934, klubbfärger svart och gult) gick samman. Båda klubbarna hade då problem med spelarrekryteringen och samgåendet löste åtminstone problemet för dagen. Haga FF övertog Hagahöjdens plats i division 4, en plats de förlorade när de åkte ur förra året. De har på vägen tappat de flesta spelarna, fått tillbaka flera äldre spelare som egentligen lagt av men som ställer upp när deras förra klubb hamnat i trångmål. Medelåldern är hög. Spelkvalitén inte fullt så hög.
Förutom fotboll bedriver Haga FF bordtennis och sedan fem år tillbaka även gåfotboll.

Loddby IF räknas till Åby, strax norr om Norrköping. Drygt tre kilometer skiljer klubbarna åt fågelvägen. Nästan lika mycket skiljer i den aktuella division 5-tabellen. Loddby toppar med 25 inspelade poäng efter 10 spelade matcher, Haga ligger näst sist med 4 poäng efter 9 matcher.

Solsken från en nästan molnfri himmel. 18 grader i luften. Fina förhållanden att spela fotboll i – om det inte vore för att planen är lite väl ojämn. Men jag hör att den är bättre än Loddbys. Bevare mig väl!

Matchbilden blir inte oväntat att Loddby är spelförande medan Haga mest får lita till omställningar. Båda lagen skapar chanser men målen låter vänta på sig. Målvaksparader och försvarsrensningar.
I 36e är jag beredd att anteckna matchens första mål. Loddby-frispark strax utanför straffområdet. Hagas målvakt lämnar retur. Loddby-spelare först. Hur den bollen inte går in, det förstår jag inte! Även nästa retur missas på något outgrundligt vis.

Men Hagas änglavakt räcker inte längre än så. En knapp minut senare trycker Erhan Lindquist in Loddbys 1-0 från nära håll efter en trång situation. Fyra minuter senare kommer andra målet. En bruten passning på mittplan, snabb stickare i mitten, Martin Henriksson springer sig fri och rullar bollen förbi målvakten. Innan paus är det nära ett tredje mål när Erhan Lindquist kommer fri, Haga-målvakten Tobias Green svarar för en strålande fotparad. Martin Henriksson skickar returen över!

Jämnare spelfördelning efter vilan. Haga når inte fram till de riktigt öppna möjligheterna, det bli mest nästan-lägen, medan Loddby visar osviklig precision när de slarvar bort den ena goda omställningen efter den andra. Det gör att hemmagrabbarna tror på det i det längsta men sista kvarten börjar orken tryta. Loddbys anfall blir både längre och farligare. I 81a rullar de prydligt upp Hagas högerförsvar, Lucas Hederberg får fritt fram och han skruvar elegant in 3-0 i bortre krysset.

Luften pyser ur hemmalaget. Loddby har bud på fler mål men det dröjer till 89e innan fyran kommer, ett välplacerat distansskott från Anton Mörlin smiter in vid målvaktens högra stolpe. En dryg minut senare stöter Ludwig Karlsson in femman vid bortre stolpen efter passning igenom straffområdet när Loddby enkelt spelat sig igenom Hagas uppgivna högerförsvar.
 

Robert Lindberg2024-06-16 11:23:45
Author

Fler artiklar om Huddinge IF