Reflektion Sverige - Belgien, Sverige - Azerbadjzan

Sverige tar med sig en 0-3 förlust mot Belgien och en 5-0 seger mot Azerbajdzan från första EM-kval matcherna. Det var inte någon övertygande spelinsats i någon av matcherna.


En del av att spelet hackar enligt mig är mittfältet. Vi börjar med första matchen mot Belgien där Kristoffer Olsson återigen fick chansen från start när Albin Ekdal var tvungen att kasta in handduken. Olsson gjorde likt hela laget en blek insats. Jag tycker att att Olsson inte håller i duellspelet. Det är en helt annan nivå på de belgiska mittfältarna och det syntes. Jag har svårt att förstå varför en spelare som Jesper Karlström inte gick in före Olsson. Karlström spelar vecka ut och vecka in i sitt polska klubblag Lech Poznan som är i kvartsfinal i Europa Conference League. Han kan stå upp i duellspelet på ett annat sätt än Kristoffer Olsson. Mattias Svanberg skulle kunnat flyttas in centralt. Han har fått rejält med speltid i Wolfsburg denna säsong och jag tycker han visade i matcherna att han kan hantera ett centralt mittfält. Jens Cajuste petades från truppen, men han vissde i landskamperna i Nations League förra året att han har fysiken. Det blev tydligt i denna match hur mycket Albin Ekdal saknades. 

Augustinsson hade inte någon lyckad match mot Belgien och det blev tydligt hur mycket han har tappat i sitt defensiva spel nu när han inte fått spela matcher. Gudmundsson måste i nuläget ses som den närmaste ersättaren. En sak man kan fråga är om han håller defensivt. Jag har svårt att se Gudmundsson göra en sämre defensiv insats mot Belgien än vad Augustinsson gjorde. Han hade framförallt spelat matcher innan samlingen från skillnad från Augustinsson. Jag tycker det ska gå före. Det ska även tilläggas att Gudmundsson spelar i en topp-5 liga och har en offensiv spets. Augustinnsson var likt Olsson för dålig i duellspelet. Gemensamt med Olsson och Augustinsson är att det känns som att båda spelarna tar sig in i elvan för att de sedan tidigare "gjort det bra i landslaget". Jag tänker att i ett läge då Holm och Hien, som tillsammans med Lindelöf och Augustinsson ska bilda den backlinje som Janne vill satsa på saknades kunde man kanske våga spela Gudmundsson som är i matchform. Jag kan samtidigt förstå hur Janne tänker. Augustinsson har tidigare gjort det bra med knapp speltid och Gudmundsson hade svårt mot Norge i Nations League. 

En ljusglimt under samlingen var Kulusevski och han visade att han ska spela på högerkanten framöver. Det var framförallt i matchen mot Belgien som det blev klart hur mycket mer han fick fram sina egenskaper när han fick flytta ner på högerkanten på mittfältet. 

Jesper Karlsson fick ett inhopp på 12 minuter och 6 minuter in i inhoppet drog han in en frispark upp i krysset. Jag hoppas att han nu kan få mer speltid. 

Vinsten mot Azerbajdzjan var viktig och förhoppningsvis kan laget bygga vidare på detta mot Österrike. I den matchen får man hoppas att de kan spela ut från start.
 

Malte Hjärtberg2023-03-29 21:02:00
Author

Fler artiklar om Sverige