NP3 Arena, 2023-10-30 19:00

Sundsvall - Örgryte

Sista chansen - tankar inför Sundsvall

Sista chansen - tankar inför Sundsvall

Med tre omgångar kvar ligger ÖIS på jumboplatsen i den sanslöst jämna bottenstriden. Alla återstående matcher blir enormt viktiga, men betydelsen av måndagens drabbning borta mot GIF Sundsvall är så stor att det knappt går att beskriva. Här är mina tankar inför matchen som kan vara sista chansen att stanna i elitfotbollen.

Efter helgens matcher i Superettan har ÖIS halkat ner till jumboplatsen i serien. Detta sedan alla våra närmaste bottenkollegor har tagit poäng i helgen. AFC Eskilstuna kryssade mot Jönköpings Södra, och Helsingborg spelade 0-0 i skånederbyt mot Trelleborg. Därtill vann Skövde mot Utsikten, vilket alltså gör att ÖIS inför måndagens match är jumbo, en poäng bakom AFC och tre poäng bakom Skövde på den sista kvalplatsen. Skövde har dessutom fyra måls bättre målskillnad än Sällskapet.

I skrivande stund är därför Superettan 2024 längre bort än det varit på hela säsongen. Vid utebliven seger kommer kontraktet vara än mer avlägset. Det är därmed av yttersta vikt att ÖIS tar en trepoängare i den norrländska kylan, för att överhuvudtaget ha en rimlig chans att stanna kvar i Sveriges näst högsta serie.

En vinst skulle innebära att ÖIS går upp på samma poäng som 14:e placerade Skövde, men om inte målen haglar in kommer alltså Sällskapet fortfarande befinna sig på nedflyttningsplats även om det blir en trepoängare. Mer glädjande är dock att det i så fall bara skulle vara två poäng upp till 10:e placerade Örebro. Det säger en hel del om vilken gastkramande bottenstrid det är, och allt om hur viktig matchen mot Sundsvall blir.

Vilka ska då göra det?
Tränare Jeffrey Aubynn har som bekant laborerat med elvan fram och tillbaka under hela året. Då jag inte kunde närvara på den sista träningen inför matchen, och inte heller nåtts av några rapporter, kan jag inte heller med säkerhet sia om vilka elva spelare Jeff väljer att mönstra denna gång.

Vad som däremot är helt klart är att såväl Jonathan Drott som Kevin Holmén är avstängda sedan de dragit på sig gula kort i matchen mot Trelleborg senast. Det gör att ÖIS saknar två potentiella startspelare på det centrala mittfältet. Vilka som startar i deras ställe återstår att se, men en inte helt vild gissning är att Erion Sadiku får fortsatt förtroende, och att Amel Mujanic eller Nicklas Bärkroth kommer in istället för Kevin Holmén.

Förutom de två avstängda mittfältarna är även Anton Andreasson borta. Detta sedan han ådragit sig en skada i veckan. Därtill är Isak Dahlqvist fortsatt sjuk och kommer inte till spel. I deras ställe kommer William Alder, Olle Johansson och Sargon Abraham in i truppen mot Sundsvall.

Och vilka ställs vi mot?
Sundsvall har likt oss haft en misslyckad säsong. Efter ett tungt fjolår i Allsvenskan har de inte fått det att stämma i år heller, och är med 31 inspelade poäng ett av alla lag som är inblandade i bottenstriden.

De kommer senast från en blytung uddamålsseger borta mot Örebro, men hade dessförinnan fyra raka utan seger. Trots det har norrlänningarna haft en form som under hösten pekat i rätt riktning jämfört med under sommaren. Då hade de en period på nio raka matcher utan seger, nu har de tre segrar och två oavgjorda på de senaste åtta.

Ser man till spelarmaterialet har unge tränaren Douglas Jakobsson har ett profilstarkt lag att tillgå, med rutinerade herrar som Pontus Engblom, Robert Lundström och Linus Hallenius. Ändå är det de något mer anonyma Erik Andersson och Paya Pichkah som stått för flest poäng under året. Erik Andersson har 4+10 poäng och Pichkah har stått för 5 fullträffar. Därtill har de intressanta spelare som fortfarande unge Johan Bengtsson, och AIK-lånet Elias Durmaz.

Förhoppningsvis kan ÖIS dock utnyttja ett defensivt ostabilt Sundsvall. De har nämligen släppt in fjärde mest mål i serien i år. Om Edi Sylisufaj och övrig rödblå offensiv är på humör, finns goda förhoppningar om att Sällskapet ska kunna bärga en obeskrivligt viktig trepoängare på NP3 Arena under måndagen. Mörkt är det, men det är inte över. Skam den som ger sig!

 

Markus Lundborgmarkuslundborg2023-10-29 21:22:00
Author

Fler artiklar om Örgryte

Det krävs trygghet för spelarna i ÖIS
Är ÖIS inte bättre än såhär?
Kvantresultat för ÖIS mot ÖFK