2023-06-16 19:00

Sverige - Nya Zeeland

Smid medan järnet är varmt, Janne
Janne Andersson med angenäma offensiva utmaningar i Jesper Karlsson och Alexander Isak.

Smid medan järnet är varmt, Janne

Landslagsuppehåll i ligaspelet innebär landskamper för herrlaget. För att kickstarta denna sommar väljer Janne Anderssons mannar att välkomna Nya Zeeland till Friends Arena under fredagskvällen. En träningslandskamp står på schemat innan EM-kvalmatchen mot Österrike kommande vecka. Nu gäller det för Janne att smida medan järnet är varmt.

Snart två månader har passerat sedan ”den där” matchen mot Azerbaijan. Det är kanske inte matchen i sig vi minns, utan det som sker i efter-matchintervjun mellan Janne Andersson och Bojan Djordjic. TV-historia i negativ bemärkelse där det brast för den Svenska förbundskaptenen. Nåja. Vi ska inte riva upp gamla sår, som dessutom är läkta om vi ska tro profilerna själva.
– Det som skedde mellan oss är nu utagerat, sa Djordjic till SvFFs kanaler efter att ha talat ut med Janne. 
Bra så.

Färsk statistik
Vad kan vi vänta oss av fredagens träningsmatch mot Nya Zeeland då? Först och främst är det första gången Sverige och Darren Bazeley mannar möts. Så historiken är inte mycket att luta sig mot om vi ska förutspå utfallet. Istället får vi kolla lite vad lagen presterat innan fredagens match för att få en fingervisning.  

Nya Zeeland är rankade på plats 100 om man kikar på FIFAs världsranking. Laget ingår i Oceaniens federation och har vunnit de Oceaniska mästerskapen hela fem gånger (2016 senast). I VM har man deltagit ett par gånger, utan att ta sig vidare från gruppspelet för den sakens skull. Meste måslkytt är Newcastles centertank Chris Wood. 

Lite färsk statistik visar att man på de sex senaste tävlingsmatcherna har imponerande statistik på 6-0-1. Ska sägas att nationerna man mött är Nya Kaledonien, Tahiti och Fiji. Lag som inte brukar figurera i några toppstrider internationellt, så att säga. 


Tre ledstjärnor
För Sverige är den färska statistiken inte lika smickrande. 1-1-4 visar resultatraden på de sex senaste tävlingsmatcherna. Ett tufft fjolår för Janne Anderssons landslag där man kritiserats med all rätt. Förvisso vann man med stora siffror i den senaste matchen mot Azerbadjan, men hårt jobb krävs för att hitta tillbaka helt på rätt spår. 

Tidigare i veckan har Janne tryckt på i media om den knappa tiden man har med spelarna under samlingarna. Han menar att försvarsspel går det att nöta in på träningarna medan anfallsspelet är svårare. Det handlar mer om kemi mellan spelarna än något annat. 
– Vårt anfallsspel är väldigt lite styrt kan man säga. Självklart har vi utgångspositioner men annars är det kanske fritt för anfallarna utifrån vissa krav, berättar Janne för Fotbollsmorgon och fortsätter:
– Djupledshot, diagonala passningar och vi vill in med bolljäkeln i straffområdet. 

Tre ledstjärnor att följa. Det krävs ingen master i fotbollstaktik för att lista ut att målen görs ofta i straffområdet. Men ack så viktigt. Ska Sverige vinna mot Nya Zeeland, vilket jag förutsätter att man med stor sannolikhet kan göra, krävs mer än bollar i straffområdet. 

Rätt spelare på rätt positioner
Sverige som nation har på senare tid blivit skänkta ett gäng riktigt duktiga fotbollsspelare i offensiven. Två stycken som redan gör det bra i topplag i Premier League och ytterligare en som är på väg mot samma öde. Lägg därtill Foppas fina högerfot, Jesper Karlssons säsong i holländska ligan och Hugo Larssons ungdomliga framfart i Allsvenskan. Det finns ett synnerligen hett järn att smida och det gäller för Janne att ta tillfället i akt. Kan han få ut maximalt av dessa offensiva spelare, i synnerhet mot nationer som vi på pappret ska slå, då väntar en fin fredagskväll på Friends Arena. 


Vilka vill du se i Sveriges anfallsuppsättning mot Nya Zeeland?
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-06-15 11:26:00
Author

Fler artiklar om Sverige