Talanglånet efter första träningarna – hyllar tempot: "Är lite förvånad"
Jesper Carström har även spelat flertalet ungdomslandskamper. FOTON: Hugo Ådvall och Sara Carlzén

Talanglånet efter första träningarna – hyllar tempot: "Är lite förvånad"

Jesper Carström har spelat elitfotboll senaste fyra säsongerna. 2020 fanns det även intresse från utlandet. Men hösten som väntar kommer 20-åringen att tillbringa med Gefle IF. – Gefle var mitt förstaval hela tiden, säger talangen efter söndagsträningen.

Han skrev sitt första a-lagskontrakt med GIF Sundsvall kort efter sin 17-årsdag och blev 2019 även landets första 02:a att spela allsvensk fotboll, med sitt inhopp mot IFK Göteborg.  
 
Året efter fanns det intresse från Parma och Sheffield United, men trots det valde Jesper Carström att skriva nytt kontrakt med Sundsvall och fram till ifjol spela över 30 matcher i Superettan. 
 
Men efter att klubben tog steget upp till landets högsta serie inför årets säsong har speltiden uteblivit. I år har blivit tre stycken inhopp, något som till sist inte blev hållbart för hans utveckling.  
 
– Jag skrev nytt kontrakt inför säsongen och hade stora förhoppningar att spela. Men det har varit lite struligt, säger Carström som tillsammans med klubben kom överens om att bli utlånad.  
 
Hur många olika alternativ fanns det? 
 
– Det fanns en del olika. Norge och några stycken från Superettan, men inget kändes helt rätt.  
 
Istället tog föga förvånande Mikael Bengtsson kontakt med klubben och visade intresse. GIF-tränaren, som redan värvat flertalet spelare från sin egen förra klubb, erbjöd något som lockade Jesper Carström och som gjorde att mittfältstalangen valde att ansluta till klubben. 20-åringen berättar att även stadens läge, med närheten till Sundsvall hade en viss betydelse vid beslutet:  
 
– Gefle var mitt förstaval hela tiden. Jag hade några snack med Micke (Bengtsson) och tyckte allt kändes bra. Det här blir även min första flytt hemifrån. Därför var även staden bra, nära hem.  
 
Och även två stycken tränare och flertalet spelare som varit i Sundsvall, hur tryggt känns det? 
 
– Det har varit skönt, framför allt första tiden. Att man redan känner några. Jag har snackat mycket med Nisse (Eriksson), som har varit kompis länge.  
 
Jesper Carström har tränat med laget hela veckan. De som varit och sett träningarna har lagt märke till hans fina teknik, men framför allt farten med boll och förmågan att komma till avslut.  
 
– Träningarna har varit bra. Intensiteten har varit riktigt hög. Jag är lite förvånad. Skillnaden har inte varit särskilt stor. Det finns många vassa spelare, säger han och lyfter upp en:  
 
– (Oscar) Lundin har varit riktigt bra. Jag tycker hela laget har varit skickligt. Men måste man lyfta någon blir det Lundin.  


Oscar Lundin har gjort störst avtryck hittills, enligt Carström. FOTO: Jens Carlsson
 
Under sina säsonger som ungdomsspelare blev det mest spel som offensiv innermittfältare. Men eftersteget upp till a-laget har hans roll flyttats till kanten. Han fick under söndagens träning främst spela ytter när laget lirade ett mindre spel sista halvtimmen. SvenskaFans fångar lånet kort efter träningen och med målet att försöka klargöra vilken roll som faktiskt är hans allra bästa. 
 
– Jag kan spela bägge rollerna. Men ute längs kanten är det som känns bäst. Jag trivs bäst som ytter, men har inget emot att spela centralt. Det funkar verkligen.  
 
Vilka är dina främsta egenskaper? 
 
– Drivet är nog största egenskapen. Kreativiteten, att vara nära målet och komma till skott eller hitta mina medspelare. Jag tycker om att kliva fram med bollen och utmana.  
 
Han erkänner att kollen inte var särskilt bra inför flytten. Gavlevallen var dock inte något helt nytt. Carström har spelat matcher mot Gefle, men annars var kunskaperna om klubben inte stora.  
 
Men intrycket efter sina första dagar har enbart varit bra. Han har tagit över Axel Näsholms lägenhet nära tågstationen och trivs hittills väldigt bra med både staden och klubben.  
 
– Superproffsigt, man tror inte att klubben spelar Ettan för allt sköts väldigt bra. Arenan, träningarna och allt annat. Jag trivs väldigt bra.  
 
En sak som också blir tydlig under vårt samtal är att Jesper Carström inte bara anslutit för sin egen utveckling. Han har valt Gefle av sin vilja att hjälpa klubben att fortsätta tillhöra toppen.  
 
– Målet är att främst vara med och hjälpa Gefle att vara med och slåss för uppflyttning. Givetvis är det även att spela en hel del och utvecklas som spelare. Men en stor anledning till att det blev Gefle var att det lockade att hjälpa en klubb som tillhörde toppen och slåss om att kliva upp. Jag ska göra allt för att bidra till att laget ska vinna matcher, avslutar han och går in mot duscharna. 
 
Transferfönstret har startat och hittills har Gefle IF, bortsett från Jesper Carström, även värvat skotske Alex Cooper. Enligt uppgifter till SvenskaFans kan det dock ansluta en till spelare. 

Hugo Ådvallhugoadvall@icloud.com@hugo_advall2022-07-17 11:30:00
Author

Fler artiklar om Gefle

Varsågod Gefle IF – sju punkter som leder till en bättre framtid