Om man lyssnar till alla experter och förståsigpåare verkar vi gå mot en lång vinter. Inflation, energikris, räntehöjningar och så det dyra bränslet på det. För många medelsvenssons är det, om det inte redan gjorts, kanske dags att börja dra åt svångremmen ordentligt inför den kommande hösten och vintern.
Det är förstås rimligt att tänka att en hel del hushåll behöver omvärdera sina utgifter. Även om ishockeyn är världens bästa sport och till stor glädje för många kanske en och annan inser att maten, värmen och ja, till och med att taket över huvudet går före måljubel, felpass och frustrerade stolpträffar.
Sportbladets Marcus Leifby har redan berört ämnet. Han drar bland annat paralleller till publiktappet under 90-talskrisen och konstaterar att hockeyn är idag ganska dyr att följa. Det är faktiskt dyrare att följa hockeyn idag än vad det var för 30 år sedan. För den riktigt hockeystympatiske handlar det om flera tusenlappar per säsong. Särskilt om familjen ska med. Det är resekostnader till arenorna, inträde som ska betalas för den som inte har säsongskort och alldeles för höga priser för en kaffe och en korv under match. För den som väljer att stanna hemma ska C-More-abonnemanget betalas och ska man få tillgång till vettig information, analyser och intervjuer från någon av alla mediekoncerner krävs idag en prenumeration.
Till en början kommer det nog gå bra för både SHL och HockeyAllsvenskan. Flera före detta KHL-spelare har tagit sig till Sverige och de två professionella ligorna i Sverige ser ut att få en hög kvalité. Dessutom sitter var och varannan hockeysympatisör med matchtröja och abstinens i längtan efter att pucken nu i september ska släppas på riktigt. Hockeyfebern kommer att spridas och publiken kommer att vara på plats.
Men i omgång 33 eller 40 mitt i serielunken, då abstinensen lagt sig, elräkningen har höjts markant och inflationen, i värsta av världar, gått upp någon procentandel till kan läget bli desto dystrare. Analytiker varnar redan nu för att exempelvis elpriserna kommer att skena iväg, eller att elnätet kommer i kortare stunder i delar av landet att stängas ner helt. Prioriteringarna hos gemeneman kommer förstås då att bli annorlunda och där riskerar hockeyn att tappa publik. Det behöver inte vara en alltför stor procentandel av hockeykonsumenter som prioriterar annorlunda för att det ska börja att bli kännbart för alla aktörer som verkar och lever inom hockeybranschen.
I tisdags skrev HockeyNews.se att elkrisen och de stigande elkostnaderna kommer att slå hårt mot ishockeyn. Man behöver inte vara någon energiexpert för att begripa att en hockeyarena, eller ishall för den delen, slukar sjuhelsikes mycket energi. Mig veterligen är det bara Brynäs som tidigare haft riktiga vindsnurror på taket för att dra ner elkostnaderna. Då under bättre tider.
De flesta hockeyklubbar äger inte sina arenor utan hyr istället av sin kommun. Men med skenande utgifter för att hålla betongklossen i drift är det begripligt att skattebetalarna ogärna står för hela notan, och därmed riskerar det blir desto dyrare för hockeyföreningarna. För de föreningar som faktiskt äger sina arenor som exempelvis Brynäs, Färjestad, HV71 och MoDo slår elräkningen direkt emot klubbkassan. Det kan bli en fet smäll för dessa klubbar, särskilt de längre söderut i landet.
Är det svenska hockeyörbundet, ligorna och respektive hockeyföreningar redo på fallande publiksiffror, minskad försäljning i arenorna och höjda hyror och framförallt den markanta ökningen av elpriserna som väntar? Extrema utgifter kan göra det besvärligt för många hockeyklubbar, inte bara i SHL och Hockeyallsvenskan utan även för mindre föreningar från Hockeyettan och nedåt. Vi har redan idag flera föreningar i Sverige som kämpar med ekonomin efter pandemins stålbad, många kämpade med ekonomin långt tidigare.
Enligt ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark är frågan i stark rullning. Det är trots allt en fråga som är mycket större än hockeybubblan. Men är vi inom den här bubblan verkligen tillräckligt förberedda på den här vintern?

Hockeyzon
2022-09-03 12:00
Krönika: Är hockeyn redo för vintern?
Barkbröd och hockey eller vettig levnadsstandard till bekostnad av minskad hockeykonsumtion? När supportrarna tvingas till prioriteringar samtidigt som elpriserna stiger till markabla nivåer riskerar hockeyföreningarna på en rejäl ekonomisk smocka.

Viktor Alner
viktor.alner@bettercollective.com
Twitter @ViktorAlner