Andraligan i Spanien bättre än förstaligor i Europa
Segunda división ökar teve- och publikintresset för fjärde året i rad. Skälet bland annat antalet klassiska klubbar, arenor, supporterskaror samt en jämnare liga.
Manolo Jiménez, tränare i UD Las Palmas:
- Flera av klubbarna skulle kunna delta, och göra det bra, i vilken europeisk förstaliga som helst.
I Sverige må intresset för spanska andraligan Segunda división - eller vilken som ur sponsorsynpunkt heter La Liga 1|2|3 - vara obefintlig men faktum är att det är en av kontinentens bästa. Christian Lapetra, president i Real Zaragoza sammanfattar:
- Andraligan är bland de bästa i Europa. Över många förstaligor vad gäller spel, konkurrens och ekonomiskt värde.
Fernando Losada, styrelsemedlem i Sporting de Gijón lägger till:
- Jag har inte minsta tvivel, bortsett de fyra eller fem bästa europeiska ligorna att Segunda división är en av de bästa ligorna i Europa.
Det är El País som gjort en kartläggning av andraligan. La Liga, som sköter de två översta divisionerna har bidragit till uppgången genom högre ställda ekonomiska krav på klubbarna, vilket lett till högre spelarlöner och i sin tur till inflöde av bättre spelare.
Klassiska klubbar deltar
Säsongen 2018/19 ingår bland annat storheter som Real Zaragoza, Sporting de Gijón, Deportivo de La Coruña, CA Osasuna, Real Oviedo, RCD Mallorca, Málaga CF, UD Las Palmas eller CD Tenerife. Flera möten är klassiska eller derbyn motsvarande högstaserien: Málaga - Dépor, Zaragoza - Osasuna, Las Palmas - Mallorca eller mot Tenerife. Tillkommer gör tio olika andalusiska derbyn. Sju klubbar återfinns bland de tjugo översta pinnhålen av spanska maratontabellen. Åtta om Málaga CF och föregångaren CD Málaga läggs ihop, vilket spansk klubbstatistik gör. 17 har spelat i Primera división, anser sig historiskt höra där och har som uttalat mål att kliva upp.
Spanska maratontabellen, antalet säsonger i högsta serien, med klubbarna från andradivisionen markerade.
- Denna är den jämnaste säsongen på länge, främst vad gäller klubbarnas jämna och kompletta spelartrupper. För några år sedan visste du på förhand vilka tre eller fyra klubbar som skulle åka ur eller ta klivet upp. Nu vet ingen hur det kommer att gå, säger Carmelo del Pozo, sportchef i Deportivo de La Coruña, en av årets klubbar i Liga 123.
Manolo Jiménez, tränare i UD Las Palmas och grekisk ligamästare i AEK Aten FC förra året bekräftar också han kvaliteten på ligan:
- Detta är ett år med många storheter, vad gäller tradition och supporterskap. Flera av dessa skulle kunna delta, och göra det bra, i vilken europeisk förstaliga som helst. Tekniska och taktiska nivån är mycket hög.
Fernando Losada, Sporting de Gijón igen:
- Det finns ingen match i Segunda división där det är stor skillnad mellan den som segrat eller förlorat. Allt handlar om detaljer. Till Sporting har i år kommit spelare från högsta portugisiska ligan för de vet den höga nivån på ligan och vilken uppoffring den kräver av spelarna. Till detta kommer att dessa har svårigheter att ta ordinarie plats.
Javi Ros, kapten i Real Zaragoza firar ett mål under säsongen på La Romareda.
Liga 123 är spännande till sista omgången och graderingen till Primera división, med kvalspel om sista uppflyttningsplatsen anses vara en av nycklarna till den sportsliga och ekonomiska framgången. Luis Gil, tävlingsansvarig för La Liga beskriver saken:
- Förra året gick Real Valladolid upp vilken tog sig upp till kvalplatserna bara under de sista omgångarna, och det med en spelartrupp planerad för en mittenplacering.
- Uppflyttningskvalet är en mycket viktig ingrediens. Förut kunde de sista omgångarna vara avgjorda och seriespelet helt sakna värde. Nu krävs det mer för först spelar du 42 matcher, sedan kvalar du. Du tvingas att ge allt till sista stund för du kan sluta sexa i tabellen och på slutet vara den som går upp. I ett kvalspel är skillnaderna mycket små.
Supportrar för UD Las Palmas välkomnar sitt lag. Las Palmas hölls före säsongstart som favorit att vinna Liga 123.
Kvalet till högsta serien är ovisst utan vinnare på förhand och visar seriens nivå. Real Zaragoza gjorde en stark vårsäsong till tredje plats men kunde i kvalet inte övervinna sexan CD Numancia, vilken hamnat på kvalplats i sista omgången. Slutligen gick femman Real Valladolid upp med direktkvalificerade SD Heusca och Rayo Vallecano.
Höga publiksiffror
Ansamlingen av klassiska klubbar gör att årets publiksiffror stigit. För fjärde året i rad ökar publiksiffrorna och samtliga fem första omgångarna av årets seriespel lockade i medel fler än 10 000 åskådare. Real Zaragoza har 27 000 säsongskortsinnehavare, Sporting de Gijón 23 000 och Deportivo de La Coruna 21 500, högsta någonsin för respektive i andradivisionen och högre än hälften av klubbarna i Primera división.
Carmona och Sousa i Sporting de Gijón firar mål mot Nàstic de Tarragona på El Molinón.
Enligt Luis Gil, tävlingsansvarig för La Liga sammanfaller samtliga faktorer för att få en bra liga i år:
- Under de senaste fyra åren har spelarlönerna ökat med 78 procent. Det låter oss behålla talangerna och det sker eftersom inkomsterna ökar. Den ökade ekonomiska kontrollen av klubbarna spelar in då vi höjer statusen inför spelare och investerare. Tevesändningarna har ökat i frekvens, är mer attraktiva, fotbollen är bättre och mer tävlingsinriktad vilket genererar fler inkomster. Allt detta gör Liga 123 ännu bättre.
Antalet åskådare i Liga 123, i medeltal de senaste fyra säsongerna.
Matcher som tevesänds måste uppfylla samma audiovisuella krav som i Primera. Allt är reglerat: reklampelare, kvalitén på gräset, placeringen av kamerorna, produktionen, protokollet före och efter match. Christian Lapetra, president i Real Zaragoza säger:
- Det är mycket snyggare att kolla på nu. Produktionen, belysningen, standarden på arenorna. Allt runtomkring matcherna har förbättrats betydligt.
Ekonomin inte avgörande
I Segunda división verkar de flesta vara överens om att den ekonomiska budgeten är viktig men inte avgörande. Jagoba Arrasate, tränare i CA Osasuna igen:
- Bidraget från La Liga till de klubbar vilka åkt ur Primera till Segunda división tillåter dessa att ställa upp med bra spelartrupper. Men förra året, av de tre som åkte ur var det endast Sporting de Gijón som deltog i uppflyttningskvalet. Och de gick inte upp.
Den höga sportsliga och ekonomiska nivån på spanska andraligan gör serien till en naturlig grogrund för de tränare och spelare som i framtiden vill mäta sig i den högsta fotbollsdivisionen. Carmelo del Pozo, sportchef i Deportivo de La Coruña avslutar:
- Liga 123:s framsteg är påtagliga. Det finns bra arenor, bättre faciliterer och mycket bra fotboll. Nivån är mycket högre än man kan förvänta sig för en andraliga, spelare av mycket hög kvalité och varierade spelsätt. Till exempel de lag som gick upp säsongen 2016/17. UD Levante, Girona FC och Getafe CF gjorde bra säsonger utan att åka ur. Det bekräftar att nivåskillnaden mellan Primera och Segunda división inte är så stor.