Silly: Lugnet före stormen
SAIK slog Villa och tog sig till den tredje raka finalen.

Silly: Lugnet före stormen

Mars månad är lika med magont och nervspänning när den är som jobbigast för alla bandysupportrar ute i landet. Samtidigt bakom kulisserna jobbas det för fullt av sportchefer och klubbansvariga för att förverkliga fansens och föreningarnas drömmar, att vara ett av de där lagen som kan vara med och slåss om ett SM tecken i mars månad.

Ja det är sannerligen inget lätt jobb att vara rekryteringsansvarig i dagens bandysverige den här tiden på året. Marknaden av spelare är ju som bekant inte direkt något smörgåsbord där klubbarna bara kan välja och vraka som de vill… tvärtom, här gäller det att slåss med näbbar och klor om man skall få något tillskott som tillhör den yttersta eliten i landet. Just nu när vi fans bara kan sitta och hålla andan, så pågår en intensiv kamp om vilka lag som får kämpa om nytt kontrakt och vilka som får slåss om guldet nästa vinter.
 
Många hemvändare på ingång?
 
När det gäller etablerade elitspelare, så är frågan nu, hur många vänder tillbaka till svensk bandy efter sina proffsäventyr i ryssland? Vilka klubbar i Sverige tappar eller fyller på med spelare inför säsongen 2013/14? Jag har tyvärr inte några direkta svar på det i nuläget… men jag tänker ändå spekulera lite löst i frågan med risk för att efteråt få bada i löjets skimmer. Men den smällen är jag beredd att ta.
 
Kollar vi på det som hänt den senaste veckan så är ju matcherna mellan Sandviken och Villa en riktig höjdare för bandysporten. Två riktigt bra lag som gjorde upp i en femsetare om den sista finalplatsen. Känslan var att Villa hade fördel då man vann den fjärde matchen i Göranssons Arena. Men på något sätt tog bensinen slut där på resan mellan Sandviken och Lidköping… eller mer korrekt efter den första halvleken igår. SAIK vände åter på steken och man får verkligen gratulera laget som denna säsong slagit ur underläge och nästan överträffat sig själva. Jag gillar verkligen den här målsprutan och teknikern, Erik Pettersson i svartvit. 17 år och redan så mogen och säker i sitt spel. Vad månne bliva av denna supertalang?
 
Tittar vi på just SAIK så ser deras Silly ut att bli ungefär som vanligt. Man tappar förmodligen en eller två spelare, och ersätter dem med lika många eller kanske till och med med fler till nästa spelår. Mossberg och Muhren lär vara rätt klara… sen återstår att se var Berlin hamnar. Blir det ryssland ett år till eller kommer han hem? Även Patrik Nilsson kan ju vara ett alternativ, men där klickade ju inte förhållandet Muhrén/Nilsson senast. Det enda orosmolnet för Sandviken är ändå ekonomin… hur många spelare har man egentligen råd med?
 
Villa Lidköping klarade inte målet att bli svenska mästare år 2012/13. Jo, jag är säker utan att veta svart på vitt att SM guld måste har varit föreningens målsättning den här säsongen, med tanke på just de spelarvärvningarna man gjorde före serien. Det blev ”just svart på vitt” som krossade den drömmen. P-G, eller Per Gustavsson sägs vara på väg bort från Villa… möjligen då hem till ett Vetlanda som spås satsa rätt bra inför nästa säsong. VBK har redan många duktiga juniorer och nu hoppas man på Löfstedt och Edlund från SAIK, samt på P-G från Villa och kanske någon till? Spelade inte Tim Persson med Vetlanda tidigare?
 
I ett annat V-lag, VSK… så har man gjort klart med förre Villaspelaren, Johan Esplund… och mycket talar också för att nyttige fartspelaren Tobias Holmberg återvänder hem till Västerås efter spel med ryska Neftyanik. Anfallaren, Ted Bergsström från Broberg har i helgen varit på besök i gurkstan, och där tror sportansvarige, Michael Campese att affären med Bergström skall vara klar inom ett par veckor. Återstår att se hur det blir med den saken.
 
När det gäller återvändare i övrigt så är den stora frågan för alla vart världsspelaren, Per Hellmyrs skall spela den kommande säsongen? Inget av oss vet och när det gäller ”Myran” så vågar inte ens jag chansa på ett tips. Den berömda magkänslan hos Hellmyrs lär nog styra även den här gången. Christian Mickelsson sägs också vara på väg hem till Hälsingland igen… rykten om jobb och annat florerar och Bollnäs lär ju då vara rätt intresserade efter en målskytt av ”Mickels” kaliber. Kan det vara så att Persson har siktet inställt på både Björklund och Mickelsson tro?
 
Nästa fråga är… när kommer Sergei Lomanov JR tillbaka till Sverige för spel igen?  Rykten om att Hammarby har försökt att värva ryssen sen minst tio år tillbaka är nog en av de mest återkommande nyheterna inför varje Silly.
 
På hemmaplan väntar vi besked om vart Pär Törnberg fortsätter sin resa, blir det Villa eller flyttar han hem igen? Tror det är de två alternativen som gäller för ”Pärtan”. Det känns på matcherna som om Pär inte riktigt trivs i Villa. Jag kan inte sätta fingret på varför, bara en känsla jag får. Kanske får han inte det spelutrymme med mycket boll som han behöver i en klubb med så många bra mittfältare.
 
Kalix satsar på att etablera sig
 
Årets kvalgrupper i bandy innehöll mer dramatik än vad de flesta kunnat ana i förväg. Både Kalix och Sirius fixade i stort sett elitserieplatsen på övertid genom två straffar. Även Ljusdal klarade sig kvar med minsta möjliga marginal då man vände ett 0-2 underläge till 8-3 mot Örebro, med två mål i slutminuterna. Ett tag hade alltså de gulsvarta 7 mål upp på LBK!

Frågan är nu om Ljusdal har råd att satsa uppåt för att inte råka ut för kvalspel igen? Kommer Svesjnikov hem och får man behålla målsprutan, Tobias Björklund? Två stora frågor för de gulgröna i dessa sillytider. När det gäller Kalix bandy så berättar värvaransvarige, Henrik Eriksson i klubben att man nu gör en satsning på två etablerade spelare. Den ene är den förre Kalixspelaren och landslagsbacken, Olov Englund från Hammarby. Vem den andre är vill man i dagsläget inte tala om, men det skall vara en toppspelare av mycket bra kvalitet. Kalix mål är att först och främst få tillbaka så kallade ”hemvändare” till föreningen.
 
I Broberg så har man nu gjort klart med finska duon Moisala och Larsson. Två viktiga underskrifter för laget som har målet att bli ett topplag kommande säsong. Broberg är också ute och jagar tränare efter att Bratt inte fått nytt förtroende hos klubben.
 
Kungälv har problem med ekonomin
 
För Tommys Österberg IFK Kungälv så ser det lite mörkare ut vad gäller den ekonomiska biten. Man fick denna säsong ett avbräck i tänkta intäkter på cirka en miljon kronor, vilket var ett hårt slag och nu jagar man pengar genom sponsorer, privatpersoner och kommun för att få behålla elitlicensen.
Om detta kan vara ett steg för att den förre Bollnässpelaren, Tommy Österberg kan vara på väg norrut, låter jag vara osagt… men chanserna lär väl ändå öka en smula.
 
Andra klubbar som sägs skall satsa hårt på att ta sig längre är Vänersborg och Edsbyn. "Byn" fortsätter att långkontraktera sina unga spelare och satsar enligt sportchefen, Stefan Karlsson på final nästa vinter… och Vänersborg har ju också ett mycket bra ungdomsarbete som kan ge frukt inom några år.
 
Ja detta var lite om läget så här lugnet före stormen… men först så kollar vi väl in finalen mellan SAIK och Hammarby på söndag i Friends Arena. Publikrekordet skall redan vara slaget enligt säkra källor, nu väntar man bara på med hur mycket. Det förra låg på strax över 28500 åskådare. Chansen är väl ändå rätt stor att vi får se en siffra på mellan 30-35.000 på söndag!
 
Mera Silly kommer så fort det dyker upp något nytt.
 
Jag vill också avsluta med att säga att det är mycket kul att vi fått igång vårat FORUM på Bollnässidan. Inläggen har också legat på en mycket bra nivå där man snackar bandy med ett bra språk och med ett bra innehåll. Fortsätt så!
 
 
 
 

Torleif Wikströmtorleif.wikstrom@telia.com2013-03-13 15:11:00
Author

Fler artiklar om Bollnäs