Exit Talks - Manchester United: "Det kan knappast bli sämre"
En svag säsong avslutades på allra bästa sätt när Manchester United tog hem anrika FA-cupen.

Exit Talks - Manchester United: "Det kan knappast bli sämre"

Nu är säsongen 2023/2024 definitivt slut i och med helgens FA-cupfinal. Det vinnande laget i finalen fick avsluta säsongen på topp, men ligasäsongen lämnade en hel del att önska.

Manchester United kämpar fortfarande med sin självbild efter Sir Alex avsked. Det är världens största klubb, men på fotbollsplanen översätts inte den storheten över 38 omgångar och säsongen slutade med en åttondeplats för Manchesters röda klubb. Pontus Berg Nilsson menar att det knappast kan bli sämre nästa säsong.

Inför säsongen sa din kollega att hybrisen är total och att ni knappast blir sämre än förra säsongen. Fast forward 38 omgångar.... hur känns detta?
- Här skulle jag kunna slänga Micke under bussen nu när vi väl har facit i hand, men det är just facit vi har och jag måste erkänna att mina tankar och känslor inför säsongen inte var långt ifrån min kollegas. Med de känslorna inför säsongen är utvecklingen så klart en enorm besvikelse. Segern i FA-cupen räddar känslomässigt upp en hel del, men under våren har längtan efter att säsongen bara ska få ta slut växt starkare och starkare. Har något kunnat gå fel har det gått fel, liksom. Det finns alltid hopp om att saker ska vända, men istället har det blivit värre och värre – vilket känslomässigt så klart också korrelerar med att vi, med rätta, hade höga förväntningar på att laget skulle bli bättre. Kontentan är att hybrisen skjutits ned och sänkts till botten och att det blev himla mycket sämre än säsongen innan. Till nästa säsong är förhoppningarna försiktigt positiva, det kan knappast bli sämre.
 
Hur förklarar du fiaskot, förutom skadorna? Eller ska man bara skylla på skadorna?
- Bara och bara, skadorna är en väldigt stor del av säsongen och har drabbat laget oerhört hårt – särskilt som de slagit ut vissa lagdelar helt och håller under långa perioder. Samtidigt går det inte att enbart vifta bort den svaga säsongen med att vi hade ju massa skador och då kan vi inte förvänta oss bättre resultat. Givetvis ska vi kunna förvänta oss bättre resultat. Det finns två delar jag vill lyfta, dels många alldeles för svaga spelarprestationer och ibland märkliga taktiska val. Att flera spelare som är tänkta att bära laget presterat på för låg individuell nivå har inte hjälpt Ten Hag, men nederländaren har också – åtminstone så här utifrån sett – gjort märkliga spelarval och byten under matcher. Vissa spelare har fått orimligt förtroende medan andra knappt fått spela. Sedan kan man ifrågasätta hur han hanterat – eller inte hanterat – matchbilder med sina byten. Kanske att han upplevt sig tvingad till val och ickeval, men jag kan nog tycka att han ändå haft vissa valmöjligheter och lite för ofta landat snett och då inte fått fram ett lag som lyckats prestera som de gjorde i FA-cupfinalen.
 


Vilket är ditt starkaste minne från säsongen?

- Med FA-cupfinalen så färskt i minnet att segerns sötma fortfarande sprutar ut är det svårt att säga något annat än den segern. Pratar vi enskilda matcher ligger vinsten mot Liverpool i FA-cupen också oerhört högt – hur United tog sig an matchen, hur allting utvecklades där det gick från en bitter förlust till vändning och avgörande i förlängningen. Starka – positiva – minnen från säsongen måste landa i denna ädla och mytomspunna turnering, i alla andra tävlingar har det, precis som förra frågan tydligt berättade, varit ganska mycket av ett fiasko. Trots den tuffa säsongen går det att leva en hel sommar på vinst i FA-cupen, och att det var mot just Manchester City – med allt vad det innebär – är både ett starkt och skönt minne från säsongen.



Vad får tränaren för betyg? Blir han kvar?
- Det är lätt att förblindas av FA-cupsegern, alla leenden och hur Erik ten Hag lyfts efter en väl genomförd matchplan och en bärgad titel. Beröm ska han ha för det, absolut, men det är också viktigt att minnas en på tok för dålig position i ligan och ett rent bedrövligt CL-spel. Det handlar om att vinna titlar och det har han gjort. Han har också legitima ursäkter i skadesituationen, men totalt sett är det en icke godkänd säsong för Manchester United och i det har Ten Hag huvudansvaret. Betyder det att han ska bort, inte nödvändigtvis. Personligen är jag osäker på om han kommer kunna vända skutan till att bli PL-vinnare och jag tror han kommer få söka nytt jobb. Men om han skulle bli kvar kommer jag stå bakom honom till hundra procent – delar av mig hoppas han blir kvar och tar United till nya höjder, men beslutet ska INTE tas utifrån en seger i säsongens sista match, det måste komma efter noggrant utvärderingsarbete över de två senaste säsongerna i helhet.
 
Vem är säsongens största flopp?
- I den tidigare refererade artikeln inför säsongen lyftes André Onana, Casemiro och Marcus Rashford fram som viktigaste spelarna – vilket är fullt rimligt. Men det är nog också där vi hittar de största flopparna. På målvaktssidan har det varit både djupa dalar och höga höjder, totalt sett ändå godkänt. Men Casemiro har egentligen inte någon gång varit nära att hitta sina högsta höjder, och Marcus Rashford gick från en målgaranti till ett enda stort frågetecken i prestationer. Vi pratar om två – minst sagt – välavlönade stjärnor som ska vara stöttepelare i truppen, men under stora delar av säsongen har de på plan varit mer av ett ankare. Sedan bör även Antony nämnas, brassen har inte på något vis kunnat leva upp till förväntningar eller prislapp – men sett just till förväntningar inför säsongen måste ändå Casemiro och Rashford klassas som större floppar denna säsong.
 

Mainoo avslutar debutsäsongen på högsta nivå med ett matchavgörande målet i FA-cupfinalen.

Säsongens mest positiva överraskning?
- Det stora här är så klart Kobbie Mainoo. Hade han inte skadat sig på försäsongen hade han garanterat spelat en stor roll även under hösten, men det genombrott vi fått se är magnifikt. Visst kan unga spelare komma fram och visa prov på spets i olika delar, men att en 18-åring kliver in och är sådär oförskämt självklar hör inte till vanligheterna på denna nivå. Utropstecken och positiv överraskning; Kobbie Mainoo. Vill också passa på att lyfta Diogo Dalot här, han har varit en av Uniteds bästa spelare och dessutom är jag förtjust i hans kroppsspråk och inställning som lyfter medspelare och publik.

Avslutningsvis: hur ser den idealiska silly sommaren ut med dina ögon?
- Jag tänker inte komma med olika namn här som ska värvas – det blir vad det blir och ärligt talat är jag trött på det eviga spekulerandet och alla rykten. Men det finns några positioner där förstärkning är nödvändig: en nia, en central mittfältare, en mittback och kanske något på ytterbackspositionerna. Givetvis handlar det också om vad som kommer försvinna – där ser jag det största behovet. Identifiera vilka spelare det ska byggas kring och vilka band som ska klippas. I mina ögon är truppen inte så dålig att den behöver göras om från grunden, däremot behövs justeringar och gärna spelare i ett yngre åldersspann som kan växa och göra att laget utvecklas över tid.
 

Henrik Örtenvik2024-05-28 09:00:00
Author

Fler artiklar om England