Steven Gerrards fall i Archibald Leitch-miljö
Inför lördagens matcher i Premier League laddar vi med Bobby Moore-derby, Tipsextra-giganter, Steven Gerrards fall, klassikernas klassiker och vackra Craven Cottage. Dessutom minns vi Svennis och Ron Yeats.
Få upplevelser är bättre än att närma sig en klassisk engelsk arena som uppenbarar sig med fasaden upplyst i kvällsmörkret. Man passerar ett kvarter eller går genom en park, och helt plötsligt står den där - fotbollsälskarens egen kyrka.
En av favoriterna är Fulhams Craven Cottage. Lite av ett mästerverk för oss nostalgiker. Det går många rykten om den lilla stugan som arenan är uppbyggd kring. Bland annat sägs det att Sherlock Holmes-författaren Sir Arthur Conan Doyle, filosofen Jeremy Bentham, den legendariska sjuksköterskan Florence Nightingale och till och med drottning Victoria ska alla ha besökt stugan. Därom finns tydligen inga belägg, utan det verkar vara mer av en en klassisk vandringssägen. Men det är just det Craven Cottage är. En vacker historia. En historia man inte ens behöver veta något om för att känna vibrationerna från två sekel.
Arkitekternas arkitekt
Archibald Leitch är arkitekten som skapat så många av de arenor vi växt upp med och som förmedlar dessa vibrationer. Just Craven Cottage är ett av hans mästerverk, som konstruerades i början av 1900-talet. Dessutom en av allt färre arenor som inte är ombyggd till oigenkännlighet.
Mitt senaste besök på Craven Cottage var en kväll i oktober 2022. Jag hade landat i London med avsikt att ta mig vidare upp till Merseyside, men först ville jag än en gång uppleva Craven Cottage. Då var Aston Villa på besök. Ett Villa tränat av Steven Gerrard. Ett Villa i fritt fall. De blev helt utspelade av Fulham och jag stod med Fulham-fansen på deras kortsida. Det var bra drag och en hel del sånger sjöngs om just Gerrard. Inga hjärtliga visor, men det var onekligen frustande entusiastiska sånginsatser.
Jag avrundade på Fulham-puben The Golden Lion och följde Steven Gerrards fall på mobilen. Blott två vinster på de 12 första matcherna blev för mycket och Stevie fick lämna klubben. Lite av ett lågvattenmärke i Gerrards manager-karriär såväl som Aston Villas moderna historia på senare år. Vem hade då kunnat tro att samma Aston Villa idag skulle räknas till en av de bästa klubbarna i engelsk fotboll! En klubb som i oktober - bara två år senare - möter Bayern Munchen i Champions League.
Klassikernas klassiker
För övrigt ett FC Bayern man besegrade i Europacupfinalen 1982. Aston Villa är en av de stora klassiska klubbarna i England. En klubb som redan lyft den gigantiska Champions League-bucklan, men få trodde väl att man i närtid skulle ta sig tillbaka till den stora scenen igen.
På lördag möter man Everton i Premier League. Klassikernas klassiker. De två lag som möts flest gånger av alla klubbar i högsta serien. Båda var med den allra första säsongen 1888/89. Everton är med sina 122 säsonger i högsta serien överlägsen etta medan Aston Villa är tvåa på 111 säsonger. Därefter följer Liverpool på 110, Arsenal 108, Manchester United 100 samt Manchester City 96.
Everton och Aston Villa har mött varandra hela 231 gånger. Redan den 22 september 1888 mötes de för första gången i en officiell ligamatch. Aston Villa vann den gången med 2-1. Men det är inte så ofta som de drabbat samman i stora matcher, trots att båda lagen - historiskt sett - har många pokaler. Den mest kända fighten är nog evighetsfinalen i ligacupen 1977, där det krävdes tre matcher innan Aston Villa till slut fick lyfta pokalen. De två första har för övrigt gått till historien som extremt trista tillställningar, men i den avgörande tände det till. Inte minst minns många Villas nordirländska mittback Chris Nicholl som stänkte in ett magiskt långskott.
Idag är Everton en klubb i förfall, medan Aston Villa flyger fram. Det kan väl bara sluta på ett sätt på Villa Park?
Bobby Moore-derbyt i västra London
Men vad händer på Craven Cottage? Jo, Fulham tar emot West Ham i ett London-derby som kanske inte är det mest infekterade, trots att det är två klubbar på var sin sida av Londons socioekonomiska historia. Fulham från det rika västra London mot den fattige kusinen från östra London. West Hams rivalitet fokuseras dock mer mot grannen i öst - Millwall - och i norr snobbiga Tottenham samt i väster är det Chelsea som irriterar Hammers-fansen mest. Fulham riktar sin rivalitet mot klubbarna i närområdet i västra London. Främst mot Chelsea sedan Queens Park Rangers och därfter Brentford.
Läs West Ham-redaktionens införartikel
Det är också ett Bobby Moore-derby. Englands legendariske lagkapten Bobby Moore fick ju lyfta VM-bucklan 1966 och är alltjämt en av världens bästa backar genom tiderna. Nästan hela sin karriär spelade han i West Ham för att avrunda i Fulham. Säsongen 1975 stod han på Fulhams sida när man mötte just West Ham i FA-cupfinalen. Bobby Moore drog det kortaste strået och hamnade på den förlorande sidan.
Två Tipsextra-giganter drabbar samman
En annan höjdare är Tipsextra-mötet mellan Liverpool och Nottingham. Två klubbar vars absoluta storhetsperioder sammanföll med tiden då Tipsextra var som allra störst på 1970- och 80-talet. På den tiden managern Bob Paisley plockade hem var och varannan trofé till Liverpool och - trots att han kanske aldrig klev ur den karismatiske Bill Shanklys skugga - kanske är den mest framgångsrike managern ett engelsk fotbollslag skådat. Lite beroende på hur man räknar. Jag har inte glömt bort Manchester Uniteds Sir Alex Ferguson, som många nog hävdar är än mer framgångsrik. Nottingham leddes av en karismatisk gigant helt i nivå just Shankly, nämligen Brian Clough. Och om honom tar aldrig historierna slut. En riktig citatmaskin. Eller som han själv konstaterade rörande sin egen kompetens som manager:
"I wouldn't say I was the best manager in the business. But I was in the top one."
Läs Liverpool-redaktionens införartikel
Låt oss också hylla Ron Yeats. Den store mittbacken som blev en så viktig del av Liverpools framgångssaga. I klippet med Bill Shanklys egna ord.
Läs även Liverpool-redaktionens artikel om Kolossen från Aberdeen
Snart dags att höja bägaren och njuta av matcherna, kanske också skänka en tanke till Sven-Göran Eriksson samt zonmarkering och press med understöd.
Lördagens matcher
13:30
Southampton - Manchester United
16:00
Manchester City - Brentford FC
Liverpool - Nottingham Forest
Fulham - West Ham
Crystal Palace - Leicester City
Brighton and Hove Albion - Ipswich Town
18:30
Aston Villa - Everton