Roazhon Park, 2022-01-16 13:00

Rennes - Bordeaux

Bordeaux ska upp på hästen igen
Alberth Elis, en av få ljuspunkter under säsongen.

Bordeaux ska upp på hästen igen

Rennes på bortaplan är nästa motståndare för kroniskt krisande FCGB.

Vilken vecka! Efter den tunga förlusten mot Marseille har les Girondins fyllt spalter i landets sportmedia. Bara hälften av uppgifterna har visat sig stämma, men det räcker och blir över ändå.

Det var dags för förändring. Just nu är det dock hela havet stormar. Två spelare har flyttats ner i reservlaget (Baysse och Zerkane). Fyra andra har ombetts leta rätt på nya klubbar. Av dem verkar Kalu redan vara nära en övergång till Watford. Maja och Otávio lär följa efter.

Mest rubriker har vi haft kring lagets kapten, Laurent Koscielny. Mittbacken är både skadedrabbad och dyr i drift. Därför meddelade klubbledningen att man vill bryta kontraktet. Antingen för att hitta en annan roll för veteranen, eller för att Koscielny ska söka sig vidare. Han har tränat med laget hela veckan, men uppges nu stanna hemma vid söndagens möte i Bretagne.

Det kommer mer för president Lopez slåss just nu mot allt och alla. Han har i veckan brutit med FCGB:s tröjsponsor. Winamax är en i raden av alla sköna spelbolag med kreativt jobbade redaktörer på sociala medier. Det ena ledde till det andra när klubb och bolag slog vilt mot varandra på Twitter. Tack och hej Winamax. Bordeaux spelar nu med reklam för sin egen välgörenhetsorganisation i stället.

Så där har det hållit på. Nu väntar bortamatch mot Rennes. En klubb som länge såg ut att ha i princip allt på plats för en säsong i tabellens övre fjärdedel. Den senaste månaden har vi sett grus i maskineriet. Fyra förluster på de fem senaste ligamatcherna är långt ifrån vad tränare Genesio & co är vana vid.

För första gången sedan november verkar det även som att Bordeaux får möta ett lag med minst lika många återbud. Rennes har fyra spelare i afrikanska mästerskapen och åtminstone tre spelare uppsatte på skadelistan.

Les Girondins var den klubb som drabbats hårdast av omikron-vågen, men man var också först ut. Det innebär att alla tidigare sjuka spelare nu kan ta plats i truppen. Vilken fysisk form de är i återstår att se. Tränare Petkovic meddelade under fredagen att endast Briand och Traoré finns på skadelistan. Till detta lägger vi då också Laurent Koscielny. Av de som var aktuella för en startplats har de marinblå även Onana och Mensah i väg på landslagsspel under CAN.

Startelva? Den tas nog ut efter fystester den här gången. Mycket lite har sipprat ut kring status på de 21 spelare som testade positivt för covid under julhelgen.

Rennes är på pappret ett långt bättre lag än Bordeaux 2022. Men kanske kan FCGB utnyttja motståndarnas formsvacka och äntligen studsa tillbaka. Det börjar bli dags. Just hittar vi vår krisklubb precis ovanför kvalstrecket.
 

John Cederblad2022-01-15 18:00:00

Fler artiklar om Bordeaux