Marseille - Lens
2 - 3

De bespottades revansch
Florian Sotoca var stor segerorganisatör i en underhållande match

Marseille spelade på en kokande hemmaplan, men Lens tog ledningen. Marseille var bättre, men Lens stod pall. Payet gjorde ett och två, oavgjort var troligt att förutspå. Men en förbisedd Wesley Saïd fick sista ordet och avgjorde med sitt första mål på två år.

Varje gång Lens inte vinner bildas en syndabock. Jag minns hur jag, upprepade gånger, ifrågasatt Florian Sotocas oförmåga att göra mål; han river och sliter men visar aldrig konkretion i straffområdet. Idag var det upplagt för en annan syndabock. Matchen stod 2-2 och Wesley Saïd fick ett friläge som han brände. Där låg han i gräset med vevande knytnävar. Förbannade sig själv. Visste att han kunde bättre.

Sportchef Florent Ghisfoli hade satsat på en skadedrabbad anfallare som inte gör mål.
Weley Saïd har plågat sig fram till den här stunden, han har kämpat mot korsbandsskador, navigerat runt fotledskrämpor, reste sig från muskelskador. Trots att han inte gjort mål på två år har han hela tiden haft övertygelsen intakt.

Det var inte många som förstod värvningen från början, och vem skulle rygga sportchefen nu?
Jo, det fanns en.
Det var hög tid för Wesley Saïd att betala tillbaka. Han skulle få en chans till.

***
Det räckte med åtta minuter för att få en påminnelse om vad det är som skaver med Pape Gueye (Otroligt talangfull men klumpig). Det var så lång tid det tog för mittfältaren att dundra in i en duell och få bollen på handen i defensivt straffområde. 0-1 till Lens, efter att Florian Sotoca lurat Pau Lopez åt fel hål.

Efter 27 minuter gjorde Lens 0-2. En skottfint och lite slappt försvarsspel senare från Luan Peres hade Przemyslaw Frankowski lurat och böjt in 0-2 i vänstra krysset.

Marseille svarade och tog över. Sampaoli vred upp adrenalinmätaren och spelarna svarade. De pressade ursinnigt, vann dueller och lät det mesta gå via deras bästa spelare Dimitri Payet som började spreja passningar över Velodrome. Vaniljvita anfallsvågor utan vare sig symmetri eller mönster bröts från alla håll, efter dryga halvtimmen  reducerade Payet. Frisparken var slagen med kraft och dök precis under ribban bakom Jean-Louis Leca, 1-2. En kort stund senare skulle han ställas mot Payet igen, men den här gången från straffpunkten. Hemmakaptenen gjorde inget misstag 2-2 i paus.

Marseille rusade framåt. Skapade en chanskavalkad; Cengiz Ünder prickade ribban, Bamba Dieng tvingade Leca till en superräddning, Pol Lirola skruvade ett vänsterskott några centimeter utanför stolpen. Men Lens hängde i, bet tillbaka, hade för avsikt att ta sig igenom det, och som de gjorde det. Med tjugo minuter kvar fick Lens ett kontringsläge och infanteriet - Sotoca, Clauss, Saïd – stormade fram. Clauss tryckte ner backlinjen, Sotoca fick bollen av Clauss och skickade iväg ett inlägg som Wesley Saïd nickade in 2-3.

Lens höll undan och tog sin tredje bortaseger för säsongen. Marseille var besvikna över en bra insats, i andra änden av arenan jublade Lens. Matchvinnarna? Wesley Saïd och Florian Sotoca, de borträknade och betvivlade, det var de bespottades revansch.

***
Olympique Marseille - RC Lens 2-3 (2-2)
9'        0-1 Florian Sotoca (straff)
27'     0-2 Przemyslaw Frankowski (ass Sotoca)
33'     1-2 Dimitri Payet
45+3' 2-2 Dimitri Payet (straff)
71'     2-3 Wesley Saïd (ass Sotoca)