Grekiska Notiser: Publikåterkomst, José Sá närmar sig Wolves och Nélson Oliveira till PAOK
Nélson Oliveira byter dubbelhövdad örn och lämnar AEK för flytt till PAOK.

Grekiska Notiser: Publikåterkomst, José Sá närmar sig Wolves och Nélson Oliveira till PAOK

Regeringen har presenterat vad som gäller när publiken ska återkomma till läktarna. Olympiakos kommer sälja José Sá till Wolves och hans ersättare mellan stolparna ser ut att bli Tomas Vaclík. AEK är i värvartagen och har däribland hämtat in Damien Le Tallec och Sergio Araujo närmar sig en ny återkomst. Nélson Oliveira har däremot lämnat AEK och flyttat till PAOK efter han stått högt upp på Razvan Lucescus önskelista.

* Lottningen av kommande säsongs spelschema i Super League kommer att äga rum måndagen den 19 juli. Genomförandet av lottningen sägs i alla fall i dagsläget bli av oavsett vad som händer i förhandlingarna runt TV-avtal där det för stunden inte ser ut att bli något centralt avtal. Det är dock inte helt otänkbart att lottningen trots allt skjuts på framtiden för att ge klubbarna lite mer tid till att slutföra upphandlingen av TV-rättigheterna. När det gäller återkomsten av supportrar till arenorna i dessa pandemitider är beskeden i dagsläget att endast vaccinerade får återvända från och med den 19 juli. Totalt 80% av publikkapaciteten (maxtak 25.000 åskådare) får utnyttjas varav 75% får bestå av vaccinerade samt 5% av minderåriga med rätt intyg. Munskydd gäller för samtliga.

* I Olympiakos har de egentligen bara gått att vänta på att målvakt José Sá ska lämna. Han har nämligen ingått i ett målvaktsdomino signerat superagenten Jorge Mendes där Rui Patricio ska flytta från Wolves till Serie A och Roma. Denna övergång är numera p.g.a EM-slutspel med mera äntligen i sitt slutskede. Därefter kommer Sá flyga till England för att bli hans landsmans ersättare mellan stolparna för Wolves. Den engelska klubben kommer betala storklubben från Olympiakos omkring 8-9 miljoner euro för övergången. Olympiakos har diskuterat många intressanta målvaktslösningar men de två som slutligen stod ut mest var den tjeckiska landslagsmålvakten Tomas Vaclík och den nederländske landslagsmålvakten Marco Bizot. Enligt de senaste rapporterna väntas Vaclík till Athen för att eventuellt slutföra en övergång imorgon söndag (11/7) och om allt faller väl ut kan han troligen presenteras på måndag (12/7).

* PAOK jobbar på transfermarknaden utan att de än har anställt någon ny sportdirektör/teknisk direktör. Tränare Razvan Lucescu gör mycket jobb tillsammans med ett par personer ur styrelsen och rumänen har fått igenom sin önskan om att signa den portugisiske anfallaren Nélson Oliveira. Han har de senaste två säsongerna huserat i AEK där han blandat och gett i sina prestationer. Lucescu har ett mycket gott öga till hans spelstil och hoppas kunna få ut maximalt av hans kunskaper på Toumba. Oliveiras kontrakt sträcker sig över de kommande två åren med en årslön på 950.000 euro. PAOK har också värvat in den brasilianske ytterbacken Lucas Taylor samt Panagiotis Tzimas från Asteras Tripolis.

* Hos AEK har det varit några intensiva dagar denna beträffande transferfönstret. I förra veckan anslöt den erfarne och duktige Georgios Tzavellas vilket kan bli en mycket viktig injektion till truppen både på och utanför planen. Tränare Vladan Miljoevic och tekniske direktören Panagiotis Kone m.fl. har jobbat med olika ärenden och via den serbiska tränarens rekommendation har ”Enosis” gjort klart med duktige fransmannen Damien Le Tallec. Det handlar om en mångsidig central mittfältare/försvarare och han har tecknat ett 2+1 års avtal värt 800.000 euro per säsong. Förutom detta är det även nära med ytterligare en återkomst av den argentinske anfallaren tillika publikfavoriten Sergio Araujo. AEK och Las Palmas ska vara överens om en permanent övergång vilket gör att Araujo ser ut att bli nästa nyförvärv i ordningen att ansluta.

* Om lite drygt 1,5 vecka går Olympiakos in till sin första tävlingsmatch för säsongen. Till veckan närmare bestämt på tisdag (13/7) spelar dem sin första och enda vänskapsmatch denna försäsong hemma på Karaiskakis och det mot Galatasaray med Omar Elabdellaoui som kommer på besök. Första tävlingsmatchen är i Champions Leagues andra mästarkvalrunda mot vinnaren av Dinamo Tblisi/Neftci Baku där första mötet är den 21 juli. Noterbart från försäsongen är att förutom korsbandsskadan på Kostas Fortounis tappade tränare Pedro Martins också nyförvärvet Tiquinho Soares. En axelskada kommer hålla brassen borta från spel till slutet av augusti.

I Europa Conference League andra kvalrunda kliver Aris in och eftersom de var oseedade står dem inför en förhållandevis tuff uppgift. Astana står för motståndet och Thessaloniki-klubben börjar på bortaplan den 22 juli. Även AEK går in i andra rundan av ECL-kvalet och möter vinnaren i mötet Velez Mostar - Coleraine. PAOK går först in i ECL:s tredje kvalrunda. Vi ska ha i åtanke att bortamålsregeln från och med denna säsong är borttagen från UEFA:s tävlingar. Det blir således förlängning om det totalt sett står lika efter slutsignalen i returmöten.

* Efthimis Koulouris har haft en tuff tid i Frankrike hos Toulouse. Anfallaren är nu tillbaka i Atromitos där han gjorde stor succé säsongen 2018-19. Peristeriklubben kunde knyta åt sig honom på free transfer och ett tvåårskontrakt är signerat mellan parterna. Aris i sin tur har värvat in den 29-årige Izet Hajrovic. Det handlar om en winger som senast huserade i Dinamo Zagreb och han har 27 landskamper och 6 mål för Bosnien-Hercegovina på sin meritlista. Aris är också i förhandlingar med den centrala mittfältaren Badou N´Diaye. 30-åringen med förflutet i bland annat Galatasaray och Stoke har under flera år varit en del av det senegalesiska landslaget. Värt att notera är också att duktige försvararen Lindsay Rose valt att söka en ny utmaning och har således sålts till polska Legia Warszawa.

* Vangelis Pavlidis rör på sig inom Nederländerna. Landslagets offensiva mittfältare/anfallare byter Willem II mot AZ Alkmaar och blir därmed klubbkamrat med Pantelis Hatzidiakos. Med tanke på att 22-åringens kontrakt med Willem skulle löpa ut om ett år kunde AZ få loss honom för 2,5 miljoner euro vilket är ett fint pris för den kvalitet och potential Pavlidis besitter.

Dinos Mavropanos är återigen en Stuttgart-spelare. Arsenal kanske aningen överraskande kan tyckas gick med på ett nytt lån efter hans framgångsrika fjolår och dealen blir per automatik permanent om Stuttgart håller sig kvar i Bundesliga kommande säsong. Detta mot en summa på blott tre miljoner euro. Skulle Stuttgart dock råka åka ur Bundesliga handlar det endast om en köpoption motsvarande fem miljoner euro.

* Grek-australiensaren Ange Postecoglou har fått sitt största uppdrag i tränarkarriären när det gäller klubblag. Den tidigare förbundskaptenen för Australien blev i förra månaden ny manager för den skotska storklubben Celtic och väntas ge vår landslagsmålvakt Vasilis Barkas fullt förtroende att vara förstamålvakt mellan de ”The Bhoys” stolpar.

* Storklubbarna (Olympiakos, PAOK, AEK och Panathinaikos) kommer som bekant att ha B-lag från och med kommande säsong. Dessa kommer att husera i Super League 2 och måste bestå av fem inhemska spelare i startelvan. Vidare kommer lagen inte kunna att delta i varken playoff eller playout utan har sin fasta plats i SL2 oavsett tabelläge. Utvecklingen är åt rätt håll med införandet av B-lag för storklubbarna. Det gäller dock att gå igenom möjliga scenarion, detaljer och mycket annat för att det inte ska uppstå alltför många frågetecken med mera under förloppet av kommande säsong.

* Avslutningsvis ett länktips. Sport24.gr och journalisten Pantelis Diamantopoulos streamar live varje vardag under sommaren på lunchtid mellan kl. 11-13 med reportage från klubblagen, basketen och mycket därtill. Showen kallas för ”The Show Must Go On” och streamas bland annat via Sport 24:s YouTube-kanal [Länk] men går också att få via podcast på Spotify med mera.

Andreas Mitsis2021-07-10 10:30:00
Author

Fler artiklar om Grekland