Inför Ukraina: Ny tuff utmaning väntar

Inför Ukraina: Ny tuff utmaning väntar

Glädjeruset från segern mot Belgien har lagt sig och Slovakien riktar om fokuset till nästa tuffa utmaning. I Düsseldorf drabbar Repre samman med Ukraina, som något överraskande föll stort mot Rumänien i sin premiär och som nu söker revansch i sin jakt på att avancera från gruppspelet.

Slovakien fick bästa tänkbara start i sommarens Europamästerskap i Tyskland. Mot storfavoriten Belgien gick man segrande ur striden efter en smått galen tillställning där VAR klev in och dömde bort två mål för de röda djävlarna, vilket gjorde att Ivan Schranz 1-0-balja i den sjunde minuten räckte för att Repre skulle få med sig en skalp.

Men när nu krutröken har lagt sig är det dags för Fransesco Calzona och hans mannar att nollaställa och rikta in fokuset på nästa tuffa utmaning. På midsommarafton tar man emot Ukraina på Merkur Spiel-Arena i Düsseldorf - ett Ukraina som överraskande nog föll stort mot Rumänien i sin premiär under måndagseftermiddagen.

Ukraina spåddes på förhand bli den något starkare utmanaren till Belgien i gruppen. Efter ett tufft kval där man i gruppen inte lyckades ta sig förbi Italien och England fick man istället ta resan via playoff där såväl Bosnien & Hercegovina och Island rubbades i två tighta uddamålsviktorior. Premiären i årets mästerskap blev dock av den tuffare karaktären då Rumänien tog ledningen efter ett misstag i det ukrainska uppspelet - och därifrån orkade inte riktigt Serhiy Rebrov lag att resa sig när grannlandet från söder till slut van med hela 3-0.

Att de blågula nu söker revansch är det ingen tvekan om. De stora siffrorna i München speglade väl inte riktigt matchbilden och Ukraina kommer säkerligen att gå ut med fart direkt och se till att förvalta sina chanser när nu Slovakien kommer stå på andra sidan.

Det är dock ett Repre med stort självförtroende som landar i Tysklands "Lilla Paris" till fredagens batalj. Genrepen inför sommarens fotbollsfest var starka och efter premiärsegern har laget nu inte släppt in ett mål på tre raka matcher. Trots vissa kantstötningar i mötet med Belgien har såväl försvars- som mittfältsspelet funkat otroligt solitt och kanske kan bli nyckeln till ett fortsatt starkt EM.
– Vi vet att vi inte har en så pass stor kvalitet att vi kan förlita oss på enskilda individer. Vi måste alltid komma ut som ett starkt lag och det gjorde vi mot Belgien i varje lagdel, summerade Ondrej Duda, en av huvudrollsinnehavarna i premiärmatchen.

Förbundskapten Calzona fyllde i och passade också på att hylla de tillresta supportrarna.
– Vi måste ge 110% i varje moment där ute, vi är en liten nation och kommer inte få något gratis i någon match. Det var otroligt att se så många slovaker på plats, ta del av stämningen dem utgjorde och ge dem en seger.

– Självklart var vi i eufori efter matchen, men vi fira ska vi göra först när vi har säkrat vårt mål om att gå till slutspel. Vi vet att Ukraina har stora visioner och kommer att gå ut starkt efter deras förlust i första matchen, den italienska coachen.

Slovakien har i skrivande stund inga skador att rapportera om inför mötet med Ukraina. David Hancko åkte på flera smällar i matchen mot Belgien, men spelade dock klart fighten och uppges vara redo för spel även under midsommarafton. 

– EM-guiden hittar du här.
– Statistik och tabell från EM hittar du här.


Potentiell startelva:
Dúbravka – Pekarík, Škriniar, Vavro, Hancko – Haraslín, Lobotka, Duda, Kucka, Schranz – Bozeník

Slovakien – Ukraina
Fredag 21 juni, 15:00
Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf
Domare: Michael Oliver (ENG)

Veríme.
Slovensko do toho!

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2024-06-21 11:00:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM