Nu börjar storstädningen i Bordeaux

Nu börjar storstädningen i Bordeaux

13 spelare bort i ett första skede när Lopez försöker omstarta les Girondins.

Efter veckans besked att ligaföreningen godkänt Gérard Lopez övertagande av FC Girondins de Bordeaux är det dags att sätta i gång jobbet.

Lopez är en omstridd man. Hans kritiker talar om en person som hellre lånar pengar än att använda sin egen, omfattande, förmögenhet för ”trading” av spelare. Och om en person som kördes bort från ett Lille som då hade över 100 miljoner euro i skulder.

Hans många supportrar visar i stället på att han lurades bort från den klubben när de tog en plats i CL, vann franska ligan och satt på en spelartrupp värderad till över 300 miljoner euro. Och, att Lopez alltid omger sig med kunniga personer: som tränarna Galtier och Bielsa, eller sportchefsoraklet Luis Campos.

Redaktionen avvaktar med bedömning tills vi har lite mer på fötterna.

***

Trots att det officiella övertagandet sker först nästa vecka har Lopez & co redan startat. Sportchef Alain Roche har petats till förmån för Admar Lopes, med en bakgrund i Monaco, Porto och Boavista.

I sin programförklaring har man meddelat sig vilja sälja och köpa spelare för omkring 40 miljoner euro. FCGB sitter på för mycket personal + en gigantisk, och misskött, spelartrupp. Vad gäller spelarna har L’Equipe och regionalmedia redan publicerat listan på spelare man vill göra sig av med – den är lång.

13 spelare ska bort i en första vända. Där hittar vi några med ett visst värde, som Kalu, Hwang och Basic. Men även Maja, Bellanova och Otávio. Den sistnämnde är en supporterfavorit och kanske den vi skulle sakna mest.

Utöver det syns Pardo, Benito och flera unga akademispelare som just flyttats upp i A-laget. Tack och lov inte någon av de mer lovande som Mara, Lacoux och Sissokho.

På ”behålla-listan” har vi tre tyngre namn: målvakten Costil, viktige mittfältaren Adli och yttern Oudin.

Lopes uppges även, naturligtvis, vilja behålla Koscielny. Där finns inplanerat ett samtal om lön. Mittbacken är bäst betald i truppen med 300 000 euro i månaden. Det är för mycket för klubbens omstart.

Även Briand och Baysse sitter på höga löner. Där gäller samma sak, lönesamtal. Dock utan något uttalande om att man vill behålla dem.

Än så länge finns inget besked om lagets tränare Gasset.

På infronten haglar det in namn. Det pratas om allt från spännande yngre spelare som Dijons Mounir Chouiar till rutinerade portugisiske landslagsbacken Fonte. Vi antar även att Adnar Lopes kommer att plocka in spelare från sitt nätverk – främst då från Boavista och kanske Porto. Det finns anledning att återkomma även här.

***

I övrigt spelar klubben även fotboll. I uppladdningens första match besegrades lokala Bergerac med 1-0 efter mål från Briand.

***

Att Gérard Lopez satsar på att ta konflikter som är viktiga och inte slösa bort energi på annat kan också visa sig inom kort. Det sista våra tidigare amerikanska ägare gjorde var att skapa ett nytt och avskytt klubbmärke där man i logotypen ”döpte om” klubben från Girondins till Bordeaux, i marknadsföringssyfte. Flera källor menar att det klubbmärket skrotas helt inom kort.
 

John Cederblad2021-07-14 16:15:00

Fler artiklar om Bordeaux