Officiellt: Gustavo Poyet ny förbundskapten
Gustavo Poyet är ny förbundskapten.

Officiellt: Gustavo Poyet ny förbundskapten

Gustavo ”Gus” Poyet är presenterad som ny förbundskapten. Uruguayanen ersätter John van ´t Schip på posten som ansvarig för landslaget och har tecknat ett avtal som sträcker sig till och med december 2023 med option på förlängning.

Gustavo ”Gus” Poyet är namnet på landslagets nya förbundskapten. Beslutet att erbjuda Poyet jobbet togs i förra veckan och efter slutförhandlingar av vissa detaljer har nu anställningen blivit helt officiell. Den 54-årige uruguyanen med fin aktiv karriär i klubbar som Real Zaragoza, Chelsea och Tottenham har tecknat ett kontrakt som sträcker sig fram till och med december 2023 med option på förlängning om de bägge parterna önskar ett fortsatt samarbete. Han har tidigare i sin tränarkarriär bland annat jobbat i AEK säsongen 2015-16.

Poyet blir John van ´t Schips efterträdare på posten som förbundskapten. En anställning nederländaren hade från juli 2019 till november 2021. Van ´t Schip implementerade successivt under sin sejour en mer nederländsk modell/filosofi på laget. Han lyckades till en viss utsträckning med att få laget att t.ex. spela en tålmodig posessionfotboll. Han hade i stora drag spelarnas förtroende men ibland var det lite väl blandad kompott i både insatser samt resultat. En andraplats i Nations League-gruppen och en tredjeplats i VM-kvalgruppen var dock summan av kardemumman och det blev droppen för många, däribland förbundsstyrelsen som inte ville ge nederländaren ytterligare en chans utan istället börja om på nytt med allt vad det innebär och för med sig. Att lita på processen och fortsätta en period till med van ´t Schip blev således inte fallet. Att få saker och ting att klaffa i landslagssammanhang kan ta lite tid och med anledning av bland annat en begränsad budget var det också högst tveksamt om vassare alternativ skulle återfinnas på marknaden.

I mitten på november kort efter offentliggörandet av att van ´t Schips kontrakt inte skulle förlängas stod det relativt klart att förbundsstyrelsen och övriga inom landslagsledningen ville ha in en utländsk tränare gärna med erfarenhet från grekisk fotboll tidigare. Genast dök ett par namn upp i media men inget konkret ankom innan månadsskiftet januari/februari. Efter en tids arbete hade landslagets tekniske direktör Kostas Konstantinidis och sportdirektör Takis Fyssas kommit fram till att det skulle stå mellan Gustavo Poyet och Marcel Koller om vem som skulle erbjudas jobbet som van ´t Schips efterträdare.

Förbundsstyrelsen med ordförande Panagiotis Dimitriou i spetsen skulle också säga sitt även om deras kompetens när det gäller det rent fotbollsmässiga o.s.v. är begränsad. Valet föll på den billigare lösningen i form av Poyet som olikt Koller inte har någon erfarenhet från att leda ett landslag tidigare. Poyet har däremot arbetat i Grekland tidigare när han var ansvarig för AEK. Spanjoren Gerard Nus kommer att bli assisterande förbundskapten. Han har varit runt i en mängd olika klubbar och haft en rad olika uppdrag med allt från huvudtränare till teknisk direktör med mera. Den karismatiske uruguayaren och hans assistent kommer kosta förbundet omkring 650.000 euro årligen vilket i runda slängar är samma summa som van ´t Schip och hans assisterande tjänade.

Poyet har en ganska stark integritet och kommer inte tillåta att icke behöriga personer (läs exempelvis förbundsherrar och agenter) blandar sig hans val av spelare eller dylikt. Med Poyet vid rodret kan vi i korthet förvänta oss lite mer auktoritärt ledarskap, hög prioritering av taktisk disciplin samt sannolikt en lite annorlunda fotboll (mer back to basics) gentemot den vi tagit del av under van ´t Schip.

Debuten på landslagets bänk gör Poyet i vänskapslandskampen borta mot Rumänien 25 mars. Till sommaren väntar Nations League-gruppspel. Därefter stundar det ett EM-kval nästa år. Målet och tanken är att han ska leda oss till vårt första stora mästerskap sedan VM 2014. Låt oss hoppas på det bästa.
 

Andreas Mitsis2022-02-11 11:30:00
Author

Fler artiklar om Grekland