Panathinaikos tog hem derbyt mot Olympiakos och Zuber frälste AEK
Panathinaikos kunde ta tre överraskande enkla poäng mot ärkerivalen.

Panathinaikos tog hem derbyt mot Olympiakos och Zuber frälste AEK

De gröna från huvudstaden gick segrande från det stekheta derbyt vid Leoforos Alexandras under söndagskvällen. Panathinaikos besegrade ett förvånansvärt håglöst Olympiakos med 2-0 samtidigt som AEK frälstes av inhoppande Steven Zuber och kunde vinna hemma på Agia Sophia mot Aris. Panathinaikos och AEK fortsätter därmed hand i hand i toppen av tabellen.

Det var bäddat för en söndag (9/4) med mycket action i playoffen och förutsättningarna för att det skulle bli en lång samt händelserik dag inom den grekiska fotbollen fanns i allra högsta grad. Vid lunchtid började rykten florera i grekisk sportmedia om att det polska domarteamet som skulle döma AEK -Aris bland annat hade varit fulla och betett sig olämpligt vid resan till Athen. Domarbas Steve Bennett ska ha besökt polackerna vid deras hotell och bara ett par timmar innan matchstart meddelat att de inte kommer döma matchen. Istället tillsattes grekisk huvuddomare. Reaktionerna var inte sena från t.ex. Olympiakos som menade att allt var iscensatt/påhittat. Vad det ser ut i efterhand stämde inte anklagelserna mot polackerna men Bennett kände sig pressad att agera. Oavsett vad är det bara ännu en plump i raden för domarkommittén och Steve Bennett som har det väldigt hett om öronen vad gäller alla utländska domarutnämningar till playoffen. 

Första matchen ut var just den mellan AEK och Aris på Agia Sophia. Hemmalaget tilldömdes en solklar straff (tur det med tanke på omständigheterna runt matchen) av Aristotelis Diamantopoulos när Niclas Eliasson blev kapad av Peter Etebo i matchminut 36. Levi García klev fram och gjorde inga misstag från elvameterspunkten. Aris kunde svara just precis innan paus när Juan Iturbe slog in en retur från ett utmärkt distansskott av Luis Palma som träffat ramen. 1-1 i paus. AEK:s bänk skulle via sig bli en matchavgörande faktor. Tränare Matías Almeyda kastade in trion Orbelin Pineda, Steven Zuber och Paolo Fernandes från bänken efter timmen spelad vilket skulle göra skillnaden. Skicklige Zuber gjorde 2-1 med tio minuter kvar att spela genom ett fint individuellt nummer och den schweiziske landslagsmannen var inte klar där utan kunde sedan också fastställa slutresultatet till 3-1 på tilläggstid, [Highlights]. Tre viktiga tillika sköna poäng för AEK mot ett Aris som stod upp väl i Nea Filafeldeia. Bäst på plan var just Zuber och Aris målvakt Julian Cuesta. 

På Toumba i Thessaloniki kunde PAOK ta tre välbehövliga, enkla poäng mot Volos. Hemmalaget hade gjort hela 4-0 på gästerna i första halvek efter två mål från Khaled Narey samt ett vardera från Sverrir Ingason och Tiago Dantas. PAOK slog logiskt av lite på takten i andra halvlek vilket gjorde att Thessalien-klubben kunde reducera två gånger om via Tasos Tsokanis och Ognjen Ozegovic, [Highlights]. Bäst på plan var PAOK:s bägge offfensiva mittfältare, Narey och Taison.

Sist men inte minst var det derbyt mellan de eviga ärkerivalerna vid Leoforos Alexandras. Vi får gå tillbaka några år i tiden för att hitta ett derby mellan Panathinaikos och Olympiakos med såpass stor betydelse tabellmässigt sett för bägge lagen. Hela Leoforos var på tårna. Med halvtimmen spelad i matchen kom första målet. Sokratis Papastathopoulos stod för en usel hemåtpassning vilket Andraz Sporar förvaltade på bästa sätt genom att behärskat placera in 1-0 för hemmalaget. Olympiakos kunde aldrig riktigt hitta in i matchen medan Panathinaikos var sitt trygga, stabila jag. Även 2-0 kom när Bernard skruvade in en hörna som via Youssef El-Arabi styrdes in i mål. Bortalaget steppade upp en aning i andra halvlek men ett viljestarkt hemmalag fick en förvånansvärt behaglig resa till tre poäng, [Highlights]. Olympiakos var håglöst överlag och tillfällige tränare José Anigo hade tveksamt taktiskt upplägg till matchen. Hans motsvarighet i Panathinaikos Ivan Jovanovic gjorde istället allt rätt. De gröna har sju raka utan förlust mot Olympiakos under serbens ledning. Det var imponerande i sig att inte behöva göra mer än vad de gjorde igår (9/4) för att vinna. Extra beröm i Panathinaikos till Sporar, Hordur Magnusson, Facundo Sanchez, Bernard och Dimitris Kourmpelis. De enda två spelarna i Olympiakos som kom undan med lite heder i behåll denna kväll var Rodinei och Yann M´Vila. Kan tilläggas att UEFA:s elitdomare Carlos del Cerro Grande gjorde en fläckfri insats.

***

I playouten har PAS Giannena blivit indragna i bottenstriden. Tabellen har utformat sig till att det just nu är fyra klubbar som gör upp om två nya Super League kontrakt. PAS slåss tillsammans med Ionikos, Lamia och Levadiakos om överlevnad. Två klarar sig, två ryker. Ligan tar nu ett uppehåll med anledning av den stundande ortodoxa påsken. Lördagen den 22 april är playouten tillbaka och söndagen den 23 april är heta playoffen tillbaka med omgång fem i ordningen. Panathinaikos och AEK toppar tabellen på 69 poäng vardera. Olympiakos är trea på 63 och det blir för deras del svårt att på allvar få upp titelförhoppningarna igen även om det inte är kört. PAOK är på fjärdeplats med 60 poäng, Aris femma med 41 och Volos sexa på 40. AEK, Olympiakos och PAOK har dock alla cupsemifinalreturer på menyn till veckan medan Panathinaikos är helt spellediga ända fram till ligaspelet återkommer. 
 

Andreas Mitsis2023-04-10 10:00:00
Author

Fler artiklar om Grekland