Sevilla vidare efter övertidsmål - allt om EL-semifinalerna

Det närmar sig finaldags i Europa. Under onsdagen blev det klart att Manchester City möter Inter i Champions League-finalen. Nu är det även klart vilka som möts i Europa Leagues final.

Här kommer en kortare sammanfattning om torsdagens semifinaler i Europa League:

Sevilla - Juventus: 2-1 (totalt 3-2)
Efter en jämn match i Turin kom lagen till returmötet i Sevilla med varsitt mål i bagaget.

Även returmötet blev en jämn och fartfyllt tillställning. Den första halvleken hade flera chanser åt båda håll och präglades av fina räddningar och farliga chanser.

Även en bra bit in i den andra halvleken räddade både Sevillas målvakt Yassine Bounou och Juventus Wojciech Szczesny sina lag gång på gång.

Det kändes länge som att det skulle bli mållöst tack vare fenomenalt målvaktsspel. Då gjordes två byten som skulle förändra hela matchen. I den 63:e matchminuten byttes Juventus Dušan Vlahovic in. En minut senare hade han gett sitt lag ledningen i matchen.

Men bara sju minuter senare hade nyss inbytte Suso kvitterat, genom ett kanonskott från distans. 1-1 efter nittio spelade minuter även i Spanien.

Matchen till förlängning. Då steg Erik Lamela fram med en finfin nick på Bryan Gils inlägg. 2-1 till Sevilla efter 95 spelade minuter. Med fem minuter kvar av matchen blev Acuña utvisad och gav Juventus en chans att ta det hela till straffar. Men Sevilla höll ut och tog sig till final.

Faktum är att Sevilla aldrig har förlorat en semifinal i Europa League på hemmaplan och förlängde alltså den sviten ytterligare.

Leverkusen - Roma 0-0 (totalt 0-1)
Om Sevillas match mot Juventus match var jämn, så var det inget mot vad den andra semifinalen var. Roma hade då med sig 1-0 efter mötet i Rom. Skulle tyskarna lyckas vända och ta finalplatsen?

Förra året vann Roma Conference League och var nog mer än sugna på att ta hem en titel i Europa även i år. Men när Leverkusen tidigt satte fart i returmötet kände nog Mourinho och hans Roma att det inte skulle bli en helt enkel uppgift.

Moussa Diabys ribbskott efter tolv minuter fick med andra ord inte bara målramen, utan även italienarna att darra. Även Demirbay testade Rui Patricio i Romas målbur flera gånger under första halvlek, men portugisen stod i vägen gång på gång.

Tolv skott efter 45 minuter visade att tyskarna tänkte göra allt för att ta finalplatsen i Budapest.

Även under andra halvleken fortsatte Leverkusen att pressa på och jaga en kvittering. Man sköt från distans, från nära håll och försökte allt för att få hål på Roma. Men efter 90 minuter stod det klart att Roma hade lyckats hålla ut.

Romas första final i turneringen sedan 1991.

Europa League-finalen mellan Sevilla och Roma spelas i Budapest 31 maj.