Tidigare Barca-spelare tar över landslaget
Foto: N1.ba

Tidigare Barca-spelare tar över landslaget

Föredetta Barca-anfallaren Mehmed ‘’Meho’’ Kodro (56) är Bosnien och Hercegovinas nya tränare och gör sin andra sejour i landslaget.

 TAR ÖVER BIH - FÖR ANDRA GÅNGEN

Denna sejour kommer att vara Kodros andra i rollen som tränare för BiH. Mostarfödde Kodro tog över som tränare den 5 januari 2008, men avskedades den 16 maj samma år på grund av oenighet med de dåvarande ledarna för förbundet. Han har även representerat landslaget som spelare vid 13 tillfällen.  
Förbundet ville tjäna pengar på att landslaget skulle resa till en match i Iran och Kodro motsatte sig till detta. Han ledde BIH under endast två vänskapsmatcher mot Japan (0:3) och Makedonien (2:2) innan han fick lämna sin post. 


DE TIDIGA ÅREN

Född i Mostar, Bosnien och Hercegovina, inledde ‘’Meho’’ sin proffskarriär vid 18 års ålder med hemstadsklubben Velež Mostar. Han spelade endast vid 14 tillfällen under sina två första år i jugoslaviska högstaligan men blev så småningom startspelare. Anfallaren gjorde totalt 31 mål under sina två senaste säsonger och hjälpte sitt lag vinna 1986 års upplaga av den jugoslaviska cupen – dock spelade han inte i finalen mot Dinamo Zagreb.

FRUKTAD ANFALLARE I LA LIGA - VÄRVAS AV BARCELONA


Foto: FC Barcelona

Under agressionen mot Bosnien och Hercegovina  och kriget, migrerade Kodro till Spanien. Han spelade först i Real Sociedad från San Sebastian. Under sin tid i Real Sociedad mäktade bosniern med 81 fullträffar på 146 framträdanden.  
 
Kodro köptes av Barcelona i juli 1995 för 5.5 miljoner euro (ca 65.4 miljoner kronor i dagens kursvärde). Det blev endast en säsong i Barca-tröjan. ''‘Mehos’’ mest minnesvärda ögonblick är troligast segern i El-Clasico, där katalanerna slog gästande Real Madrid och vann med 3-0, mycket tack vare tvåmålsskytten Kodro.  Bosniern stod för 15 fullträffar och två assister och representerade katalanerna vid 43 tillfällen. Efter att Barça blev utan några titlar under Kodros enda säsong i klubben, avskedades den numera legendariska managern Johan Cruyff – som insisterade på att Kodro skulle skriva på för Barca. Säsongen därpå lämnade bosniern Katalonien och skrev på för Teneriffa. Kodro värvades för 3 miljoner euro (ca 30.57 miljoner kronor enligt dagens kursvärde) och stannade i tre säsonger. Det blev 22 fullträffar på 83 framträdanden för ö-klubben baserad på Kanarieöarna.  
 
Kodro återvände till den baskiska regionen sommaren 1999 och kritade på för Alavés på lån säsongen 1999/2000.
Med endast fem på 31 matcher, lämnade anfallaren den spanska fotbollen och flyttade till Israel för spel med Maccabi Tel-Aviv. Det blev endast säsong i Israel. Efter sex spelade matcher och endast ett mål, valde bosniern att avsluta sin aktiva spelarkarriär. Med Maccabi blev det en israelisk cuptitel.

REPRESENTERADE BÅDE JUGOSLAVIEN OCH BIH

Kodro gjorde två landskamper för Jugoslavien, hans debut kom den 4 september 1991 i en vänskapsmatch där Sverige stod för motståndet, matchen vanns av Sverige med 4-3. I slutet av 1990-talet och i början av 2000-talet spelade han för Bosnien och Hercegovinas landslag vid 13 tillfällen. Kodro gjorde tre mål för landslaget, ett mot Slovenien, ett mot Ryssland och det tredje och sista mot Litauen på hemmaplan i Sarajevo

TRÄNARKARRIÄREN INLEDS I SPANIEN

Kodro inledde sin tränarkarriär 2006 och var assistent till José Mari Bakero i sin tidigare klubb som spelare, Real Sociedad. Den 5 januari 2008 utsågs han till huvudtränare för Bosnien och Hercegovina, och tackade ja till jobbet efter att fotbollsförbundet gick med på hans villkor, vilketskulle tillåta honom att fortsätta leva i San Sebastián och garantera honom fullt självbestämmande i fotbollsfrågor.Det blev dock snabbt surt; Kodro ledde laget i två vänskapsmatcher innan han vägrade coacha landslaget i en match med Iran, planerad till den 26 maj i Teheran, arrangerad av förbundet utan hans vetskap. Som ett resultat av hans motvilja avskedades han den 17 maj. 
Sommaren 2008 utsågs Kodro till manager för Real Sociedads ungdomslag. Han var kvar på posten i två år innan han befordrades till tränare för B-laget.  
 
Han tog över som huvudtränare för FK Sarajevo i bosniska Premier League 26 september 2014 och ledde laget i 17 matcher  (11 segrar, fyra kryss och två förluster) och lämnade i april 2015, efter en vinstprocent på 64.71. Under årets näst sista dag, 30 december 2016 blev han ny huvudtränare för schweiziska Super League-klubben Servette. Han ledde schweizarna I 42 matcher (24 segrar, 11 kryss och sju förluster) med en vinstprocent på 57.14. Han lämnade klubben 8 mars 2018. Senaste tränarjobbet för Kodro, innan hans återvändo som huvudtränare för Bosnien och Hercegovina, varade mellan juni 2020 till juni 2022. Då var han tränare för schweiziska Stade Lausanne Ouchy I landets andradivision. 29 segrar, 21 oavgjorda och 26 förluster blev det under sejouren med senaste klubben. ''Meho'' är dessutom far till anfallaren Kenan Kodro, som är uttagen till de nästkommande EM-kvalmatcherna mot Liechtenstein och Island. 30-årige sonen representerar Fehervar i den ungerska ligan och har mäktat med tre fullträffar efter sex spelade matcher denna säsong. I landslagströjan har det blivit två mål på 13 framträdanden.

Sadan Filipovic2023-09-06 10:55:00

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina

Exklusiv intervju med Armin Gigovic: ''De bosniska fansen är alltid fantastiska''