Trots skadeelände blev det tre viktiga poäng för Zenit i toppstriden
Alexander Jerokhin avgjorde i andra halvlek

Trots skadeelände blev det tre viktiga poäng för Zenit i toppstriden

Zenit saknade hela sin ordinarie offensiv men lyckades ändå bärga tre poäng från bortamatchen mot Khimki i Moskva. Det var sannerligen inte vackert men med tanke på förutsättningarna var resultatet det enda som räknades den här gången.

Skador och slitna spelare har präglat den senaste tiden för Zenit och inför mötet mot Khimki i söndags var det värre än det varit på länge. Malcom och Serdar Azmoun saknades redan, Wendell fick en mindre skada i matchen mot Dortmund och stannade kvar i Sankt Petersburg. Sebastian Driussi var sjuk (ej Covidrelaterat) och blev kvar hemma även han. Dessutom valde Sergej Semak att vila Artem Dzjuba, vilket var förståeligt med tanke på anfallarens ganska dåliga form. Dzjuba har sett trött ut ganska länge nu och är i behov av vila och flög inte ens med till Moskva. Wilmar Barrios var med på bänken men även han kände sig sliten och blev kvar bland avbytarna matchen ut. 
Nu har Zenit med ryska mått mätt fortfarande en ganska bred trupp, men offensivt såg det klenare ut än jag kan minnas. Andrej Mostovoj startade som forward, vilket inte är hans naturliga position, med Alexander Jerokhin bakom och Daler Kuzjajev & Alexej Sutormin på kanterna. Alla tre skiljer sig ganska rejält från Zenits ordinarie offensiva trio. 

Med den offensiven på planen väntade man sig inget skönspel men Zenit lyckades ändå ta ledningen efter 18 minuter efter att Ozdojev fått fram bollen till Mostovoj som enkelt satte ledningsmålet. Det var i princip det enda Zenit skapade i första halvlek och man ska vara glada att det var 0-1 i paus för Khimki hade ett par bra lägen att kvittera. Efter pausen fick Zenit lite bättre kontroll och även om man fortsatt hade svårt att skapa målchanser släppte man inte heller till några riktigt farliga bakåt och med c:a kvarten kvar att spela kunde Alexander Jerokhin säkra tre poäng då han framspelad av Jurij Zjirkov satte 2-0. 

En minst sagt välbehövlig seger för Zenit då man riskerade att tappa i toppstriden inför den här omgången. Nu gick istället resultaten till stor del Zenits väg med förluster för Spartak, Lokomotiv och Krasnodar och det var bara CSKA utav de realistiska utmanarna som lyckades vinna och på så sätt gå upp i serieledning. Efter tre raka förluster för Zenit var det viktigt att studsa tillbaka och det var nog en rätt skön känsla för resten av truppen att se att man faktiskt kan vinna och göra mål även utan sina fyra stjärnor längst fram. 
Nu är det inte hållbart att tro att Zenit ska kunna fortsätta konkurrera med den här mängden skador. Malcom blir man utan ytterligare ett tag och det verkar inte finnas någon klar diagnos på brassen än. Serdar Azmoun håller på att återhämta sig men kommer inte spela mot Lazio på onsdag, men man hoppas ha tillbaka honom till mötet med Krasnodar kommande helg. Artem Dzjuba, Sebastian Driussi och Wendell beräknas alla tre vara klara för spel på onsdag och Zenit kommer kunna ställa ett betydligt starkare lag på planen mot Lazio i vad som är en måstematch för att hålla slutspelsdrömmarna vid liv för Zenits del. 

Mål:
0-1 Andrej Mostovoj (Magomed Ozdojev) 18 min 
0-2 Alexander Jerokhin (Jurij Zjirkov) 78 min

Laguppställning
Mikhaijl Kerzjakov

Vyatjeslav Karavajev
Dejan Lovren
Jaroslav Rakitskij (Dmitri Tjistjakov 81)
Jurij Zjirkov

Magomed Ozdojev
Douglas Santos

Daler Kuzjajev (Danilia Prokhin 89)
Alexander Jerokhin
Aleksej Sutormin (Danil Krugovoj 61)

Andrej Mostovoj 

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2020-11-02 23:42:25
Author

Fler artiklar om Zenit

Zenit går in i hösten som obesegrade men också med gott om frågetecken
Zenit växer sig allt starkare i en liga som bara blir svagare