2/5 Stor genomgång av Landskrona BoIS 2023: Mittbackarna

2/5 Stor genomgång av Landskrona BoIS 2023: Mittbackarna

Den här serien av texter kommer att behandla och beskriva den trupp Landskrona BoIS har till förfogande när säsongen 2023 nu äntligen ska inledas. Genomgången kommer i tur och ordning att behandla: målvakterna, mittbackarna, ytterbackarna/yttermittfältarna, innermittfältarna och slutligen ytteranfallarna och anfallarna. Vi har nu avhandlat målvakterna och nu är det dags för mittbackarna.

I tur och ordning kommer denna serie texter, totalt fem stycken, att gå igenom respektive lagdel och spelarna i den. Ambitionen är att betyg ska sättas på respektive spelare och sedan sammanfattningsvis på respektive lagdel. Notera gärna att dessa betyg är satta utefter nuvarande kapacitet och inte efter potential. Håller ni med eller är jag fel ute? Tyck gärna till!

Betygsskalan:
+++++: Allsvensk klass
++++: Mycket bra
+++: Bra
++: Godkänd
+: Oprövad/för dålig

Mittbackarna:

Philip Andersson

Philip Andersson är ett unikum i den moderna fotbollen som en ”one club man”. Under tidigare år haft chansen att spela högre upp med exempelvis Halmstad, men har ändå alltid stannat kvar. Över 400 matcher i den randiga tröjan och är på topp tio-listan över BoISare med flest matcher i historien. Phille är fortsatt en nyckelspelare i dagens match. Brytningssäker, bra en mot en, duellstark. Att försvara med ”näsan mot mål” är en av Philles styrkor där han är snabb och stark i kroppen. En ledare i den randiga backlinjen och det märks allt för tydligt när han inte är på plats. En ynnest att få se honom ännu en säsong i den randiga tröjan.
Betyg: +++++

Johan Rapp
När sportbladet i dagarna skulle ranka Superettans bästa spelare var Johan Rapp på en tiondeplats och högst rankad av Superettans mittbackar. Enligt flera datatjänster den bästa mittbacken ifjol Med boll. Johan Rapp är väldigt viktig för BoIS spel, tillåter ett spel i uppspelsfasen där en mittfältare inte behöver komma ner och hämta boll. Kan spela bollen mycket skickligt i både det långa och det korta spelet. Kan driva med bollen för att skära genom motståndarens försvarsspelare. Har förbättrat de traditionella mittbacksegenskaperna och även byggt på sig några kilon. Spelar han inte allsvenskt i BoIS år 2024 gör han det i någon annan klubb. Tyvärr utgående kontrakt.
Betyg: +++++

Erik Hedenquist
När BoIS ifjol inledde Superettan med tre raka förluster var det ett lag i fritt fall, utan självförtroende. Försvarsspelet var svagt och ihåligt. Svaret blev formationsskifte till en trebackslinje och att Erik Hedenquist fick chansen till höger i trebackslinjen. Där stannade han kvar. Med sin resoluta spelstil och otroliga styrka i luftrum och närkampsspel blev han snabbt en favorit på IP. Har dock svagheter i positionsspel och i spelet med boll som ibland märks alltför tydligt. Har haft en tuff försäsong.
Betyg: +++

Melker Jonsson
När BoIS ifjol plockade in Melker Jonsson under sommarfönstret var det en riktig skalp. Det snackades först om en inlåning och när det sedan stod klart att Melker var klar för en permanent övergång var förväntningarna höga. Var högt skattad i Djurgården. Han har visat att han har ett lugn med bollen. Är en rörlig mittback som ännu inte riktigt har hittat hem i BoIS spelsätt, men som har ett ”steg” och en bollbehandling som jag tycker lovar för högre nivåer. Det ska dock inte underskattas vad en längre skada under försäsongen kan göra. Att Melker Jonsson kan konkurrera ut Erik Hedenquist under säsongen ser jag inte alls vara omöjligt. När/om Rapp försvinner är troligen Melker den tilltänkta ersättaren. Melker kan även spela på innermittfältet.
Betyg: +++

Alec Brandt Erlandsson
Alec Brandt Erlandsson är 18 år gammal. Smaka på det och känn om det känns rimligt? Det känns som att i flera säsonger har man bara väntat på att något ska hända med Alec, är det i år? Jag tror att det mycket väl kan vara så. Varit på lån i Bologna men skadade sig olyckligt därefter. Har fått en del speltid under försäsongen på ”Philip Andersson-positionen” i trebackslinjen och har gjort det fint. Har sett mogen ut och har styrt backlinjen. Absolut habil med bollen. Att göra en djupare analys innan Alec har blivit prövad på Superettannivå är svårt vilket också leder till ett lågt betyg, men att Alec kan bli en fin spelare i BoIS tycker jag är tveklöst.
Betyg: ++

Jacob Perelman
Att Jacob Perelman, 19 år gammal, hämtas från FC Köpenhamns akademi gör ju det hela direkt mer spännande. Har fått en del speltid under försäsongen men har inte övertygat i dessa prestationer, även om jag tycker mig se att det finns fotboll i pojken. Det ska också beaktas att Jacob flyttat till ett nytt land där alla andra pratar ett annat språk och där fotbollen säkert är en helt annan. Jacob har heller inte spelat på seniornivå tidigare. Att Jacob är 19 år och dessutom troligen sexa i hackordningen över mittbackar, ger honom tid att acklimatisera sig. Får han speltid i år är jag säker på att han kommer vara redo för det.
Betyg: ++

William Ondrejka
Att William Ondrejka inte fick följa med till träningslägret talade sitt tydliga språk. Jag kan tycka att beslutet var synd samtidigt som jag har förståelse för beslutet. Sex mittbackar åkte ner och det fanns inte plats för en sjunde. Det ska finnas potential i William, hämmas dock av att de framför honom ligger längre fram i utvecklingen. Medför efternamnet en för stor press, tro? Är fortfarande totalt oprövad och har heller inte stuckit ut mot svagt motstånd i träningsmatcherna.
Betyg: +

Lagdelen:
Mittbacksplatserna är nog den lagdel där BoIS har starkast uppsättning. Det finns spets, bredd och potential. Det är konkurrens om platserna och Erik som är den sista mittbacken in i startelvan just nu får det, vad jag tror, hett om öronen för att hålla den platsen till sin. Nackdelen med BoIS starka uppsättning är att spelare som Alec och Melker måste få speltid, ju. Men att BoIS har en mittbacksuppsättning som bör räcka långt, det är tveklöst.
Betyg: ++++
 

Carl Åhlander@callegrabben2023-03-31 12:00:00
Author

Fler artiklar om Landskrona

KRÖNIKA: Halva serien spelad och halvvägs till Allsvenskan