-
-

BK Häcken – AIK 0-2

Efter cupförlusten mot AIK i förra matchen har det talats om revansch men någon sådan blev det aldrig. Istället var det AIK som tog tre viktiga poäng och seglade upp på förstaplatsen medan Häckens gulddrömmar blir ännu lite mer orealistiska.

Toppmatch i Allsvenskan lockar tydligen folk. Över 4000 personer fanns på plats idag och det är man inte bortskämd med. De fick se ett AIK som drog igång direkt och skapade en bra chans genom sitt giftiga anfallspar Flavio och Óbolo men tack och lov så var Källqvist vaken från första sekund. Första minuterna var det AIK som hade initiativet men så småningom så hittade Häcken in i matchen och fick vara med och styra spelet. Första ordentliga målchansen är en glödhet sådan. Efter fint spel så lyckas Häcken skapa ett visst tryck och Jarlegren får till ett pangskott en bit utanför straffområdet som går i stolpen för att sedan studsa i ryggen på målvakten för att ännu en gång få studsa i stolpen. Tänk om det hade blivit mål där istället…

Det var hemmalaget som hade bollen men samtidigt kände man att AIK var farliga varje gång de fyllde på med folk. Med spelare som Óbolo, Flavio och Ortiz så kan man skapa målchanser ur situationer som andra lag inte lyckas skapa något farligt ur.

En jämn match första 25 minuterna men när klockan tickade upp på 30 minuter stod det 2-0 till bortalaget, vad var det egentligen som hände? Första målet känns så fruktansvärt onödigt att släppa till. Vad som borde vara ett ofarligt inkast hittar fram till Flavio som stuckit ifrån Friberg, hans skott går via Tom Söderberg i en fin båge över en chanslös Källqvist. Andra målet är det mer klass över. AIK kommer runt på sin vänsterkant och får till ett inlägg som Óbolo slänger sig fram och styr ner i bortre hörnet. Bara att lyfta på hatten åt en bra fotbollsspelare.

Efter målen känns AIK såklart nöjda medan Häcken är chockade. Man sitter i några minuter och surar och matchen känns nästan pausad. Häcken får en chans att komma in i matchen igen genom några frisparkar men de slås inte alls med samma precision som vanligt idag. Både Paulinho och Friberg brukar leverera bra mycket bättre bollar än vad de gjorde idag. Bästa frisparksläget för dagen får man efter en tilltrasslad situation där Jonsson i bortalaget gör en rensning/bakåtpassning som håller på att ställa till det rejält. Örlund i målet räddar därför bollen med händerna strax innan mållinjen och ger därför Häcken en indirekt frispark från ca 5 meters håll. Egentligen har målvakten lika lite rätt att ta med hand där som en utespelare, men om en utespelare hade gjort så hade det blivit rött kort. Nu blev det bara frispark. Rätt eller fel? Jag vet inte. Frisparken gick som väntat på en framrusande försvarare. Hade domaren varit nitisk med avståndet hade de antagligen fortfarande stått där för att slå frisparken.

Det mest spännande som händer efter det innan domaren blåser av är att en skadad Östberg ersätts av Emil Wahlström. Det betyder att det efter 45 minuter stod 0-2 men det borde nog inte varit en så stor ledning, om ens någon för bortalaget.

Andra halvlek blåses igång och AIK:s direktiv är tydliga. Ligg rätt och se till att det inte finns några ytor att trilla boll på. Det gör de effektivt och spelare som Henriksson kommer inte alls till sin rätt när det inte finns någonstans att springa igenom. Är det något lag i allsvenskan du inte bör ligga under mot så är det nog just dem vi möter idag. Det är inte förrän Vinny kommer in i spel efter cirka timman spelad som det börjar vaskas fram en del möjligheter. Just Vinny var väldigt pigg på att missa sina. Han var bland annat framme och styrde ett skott som Örlund räddade fint men returen hamnade hos Palle som sköt strax utanför. Anfallet efter sköt Ranégie ett bra skott decimetern utanför. Man började förstå att det här inte var en sådan dag där chanserna resulterade i något. Ytterligare ett gäng chanser dyker upp, där Paulinho är närmast av alla när hans skott räddas av en fin benparad men några mål gör vi inte idag. Med ungefär en kvart kvar verkar spelarna ha kommit till samma insikt och istället får AIK rulla runt boll fast de knappt vill det. Vinny hinner missa ännu ett jätteläge innan domaren blåser av matchen.

Idag visade inte Häcken upp alls samma effektivitet som i de senaste matcherna där bollarna rullat in på alla möjliga sätt. Tyvärr är det i en match mot serieledarna som just effektivitet borde vara ett nyckelord. Sviten på matcher utan förlust är nu bruten men låt oss hoppas att det börjar snickras på en ny redan i nästa match.