Allsvenskan enligt Walter #28: Cifuentes drar, men IF Elfsborg står kvar

Allsvenskan enligt Walter #28: Cifuentes drar, men IF Elfsborg står kvar

Det är dags att leverera de sista (?) spekulationerna om guldstriden 2023, och kanske är även bottenlagens öde beseglat. Dessutom, tack och adjö till Martí Cifuentes - det blev ändå helt ok, du och Hammarby!

Bokslut för Cifuentes
Inför säsongen tippade jag Hammarby IF som allsvensk sjua. Tipset sticker inte i något avseende ut, även om det framstår som ganska korrekt – bara några plusmål skiljer Bajen från sjundeplatsen. I vanlig ordning blev jag också idiotförklarad av ett par inbitna grönvita supportrar. I samband med detta konstaterade jag dessutom att vi i november förmodligen skulle komma att blicka tillbaka på cupmatchen mot GIF Sundsvall (8–0) i början av mars som säsongens absoluta höjdpunkt. Det var kanske lite spetsat, men faktum är att det inte ligger så långt ifrån sanningen. Det är klart att Tele2-vinsterna i derbyna mot AIK och Djurgården sticker ut, men Hammarbys säsong i övrigt har inte varit mycket annat än ganska så identitetslös.

Martí Cifuentes lämnar nu klubben, och det finns utrymme för en miniversion av en sammanfattning av hans tid. Efter hemmaderbyt mot AIK i början av september (4–2) och en ganska fin trend under sensommaren har Hammarby vunnit en match – bortamatchen mot Varberg (1–0). De senaste fyra matcherna har slutat oavgjort. Jag kanske är lite orättvis, men ändå inte helt fel på det, om jag påstår att detta på ett rättvisande sätt får stå som symbol för Cifuentes tid i klubben – återigen, tämligen identitetslös. Absolut, en tredjeplats säsongen 2022 är aldrig ett misslyckande. Faktum är dessutom att Hammarbys trupp vid ingången av 2023 var ordentligt brandskattad, att hela föreningen har varit föremål för omtag och att framtiden är ljus för många av de unga spelare som ändå i ganska stor utsträckning har gjort sig ett namn under säsongen. Även med beaktande av detta så tror jag att såväl supportrar och spelare som Cifuentes själv hade hoppats på mer, på något ännu större – något som aldrig blev.

Oddsen är låga på att Cifuentes inte är huvudtränare för Queens Park Rangers om ett år, men mer oväntade saker har inträffat och det är ändå fråga om en fotbollsledare som har framtiden för sig. För Hammarbys del kanske tajmingen är lite konstig, men de avslutande två matcherna denna säsong har ju i princip endast akademisk betydelse. Det känns helt naturligt att en ny tränare – tillsammans med övriga nya ledare i Hammarbys sportsliga organisation – får möjlighet att bygga upp något helt nytt, och att detta även ska ses som ett slutligt bokslut för Jesper Janssons (förhållandevis framgångsrika) tid som sportchef i klubben. Det var kanske inte så det var tänkt, men för både Milos Milojevics och Cifuentes del kom de inte att bli mycket mer än parenteser i Hammarbys historia. Grunden för att bygga på något på sikt finns emellertid, och det blir spännande att följa vilka vägval som görs framöver.

När det gäller Cifuentes kan jag sammanfattningsvis inte landa i något annat än att hans tid i Hammarby var godkänd, kanske 3 plus, varken mycket mindre eller mycket mer.

Guld eller guld
När jag ändå har etablerat mig inom branschen där man utvärderar sina egna tips, kan jag passa på att konstatera att jag tidigare framhållit att Allsvenskan – till de flesta objektiva följares förtret – kommer att vara avgjord redan innan den sista superdrabbningen mellan Malmö FF och IF Elfsborg. Tisdagen den 31 oktober 2023 ser jag inte någon anledning att frångå denna bedömning. Både Malmö och Elfsborg gjorde i omgång 28 exakt det där som ett guldjagande lag förväntas göra – uddamålsvinst i en förhållandevis tuff bortamatch. Inför nästa omgång har jag samma känslor som de flesta andra. Jag kan inte se hur Elfsborg ska tappa poäng hemma mot Degerfors IF. Jag har också lika svårt att se att Malmö enkelt ska dansa hem tre poäng på Hisingen, även om det finns frågetecken avseende BK Häckens form, spelartillgänglighet och betungande spelschema. Häcken har fortfarande – i vart fall i en omgång till – en tredjeplats att slåss om, och jag kan inte tänka mig annat än att Samuel Gustafson och gänget skulle älska att spela bort guldet från Malmö. Vi har ett svar ett vid halv åtta-tiden på söndag, och det lönar sig kanske inte att spekulera mer än så.

Men om jag måste, så tror jag saker och ting faller ut som följer.

Häcken – Malmö, 2–2
6’ 0-1 Sebastian Nanasi
25’ 1–1 Amor Layouni
62’ 1–2 Isaac Kiese Thelin
82’ 2–2 Johan Hammar

Elfsborg – Degerfors, 3–0
45+’ 1–0 Johan Larsson
74’ 2–0 Alexander Bernhardsson
88’ 3–0 Alexander Bernhardsson

Botten
I syfte att ta ner mig själv på jorden igen finns det anledning att framhålla att det bara är någon månad sedan jag  spekulerade om att årets säsong sannolikt skulle innehålla den ”bästa” bottenstriden någonsin. Så mycket talade för att det skulle kunna krävas upp mot 35 poäng, kanske mer, för att säkra ett allsvenskt kontrakt. Man lär sig dock aldrig, och man lär sig verkligen inte att några av de lag som under hösten dras in den allsvenska bottenstriden alltid gör det med en katastrofal form som i princip medför poänglöshet - och som någon knappast hade kunnat förutse. I år är det givetvis IF Brommapojkarna som är detta lag, och både för mig och för de som kallar sig allsvenska experter är detta en nyttig läxa. Allt snack om att BP självklart spelar allsvensk fotboll år 2024 var bara onödigt. För visst är det väl ändå så att både AIK och Halmstads BK kan vara fullt trygga, och att IFK Göteborg aldrig kan snubbla på den sista livlinan som stavas Varbergs BoIS?

Brommapojkarna äger den just nu mest effektiva och utslagsgivande fördelen gentemot Degerfors IF: poängen. I övrigt är det oerhört svårt att spekulera om utfallet i dessa två lags sista matcher, men i och med Degerfors kommande match mot IF Elfsborg ser läget givetvis ganska så brunt ut. Och visst är det så att experterna kanske får rätt ändå. I ett eventuellt kval för Brommapojkarna kan mycket väl Utsiktens BK vänta. Utsikten är just nu Sveriges formsvagaste lag – alla kategorier.

Veckans...

Fullträff:
IK Sirius. Genom mål på stopptid har Sirius denna säsong räddat åtta poäng. Det är närmast osannolikt, och blir inte mindre uppseendeväckande när man inser var i tabellen Sirius hade varit placerade i avsaknad av dessa poäng. Det som givetvis kittlar extra mycket är den omständigheten att Sirius vid två tillfällen bara i oktober har lämnat de 90 spelade minuterna med ett 0–2-underläge, men ändå lyckats med konststycket att hämta hem sammanlagt fyra poäng från dessa matcher. Sirius 2023 – definitionen av god karaktär.

Besvikelse: Den obefintliga återbetalningen till publiken. Herregud vad supportrar i Göteborg och Solna har slitit i år – och fortsatt sliter. Omgång 28 var inte något undantag. Vibrerande stämning på Gamla Ullevi, och över 23 000 åskådare på Friends Arena som alla förväntade sig toppinsatser från sina slagna hjältar. Än så länge har de inte fått betalt för sitt slit. IFK Göteborg möter som bekant AIK hemma i nästa omgång, och AIK avslutar på hemmaplan mot IFK Värnamo. I de matcherna förväntar jag mig – nästan kräver – att hemmapubliken får det som de förtjänar. Allt annat vore en skandal.
 

Walter Duhs2023-10-31 11:30:00

Fler artiklar om SvenskaFans