Även solen har sina fläckar

Även solen har sina fläckar

En svag anfallsinsats och kostsamma misstag präglade Häckens insats mot Norrköping. Efter gårdagens dråpslag är det mycket som känns hopplöst inför nästa helg, men det finns än så länge ingen anledning att drabbas av panik.

24:e april 2022. Ett datum som de flesta förmodligen inte har några starka associationer till. Då spelade Häcken borta mot Helsingborg i den femte omgången av Allsvenskan 2022. Länge såg det ut att bli en gulsvart seger, men i grevens tid kvitterade HIF på en frispark. Till skillnad från gårdagen fick Häcken trots allt med sig en poäng från den här matchen, men eftermälet var så oerhört mycket jobbigare att hantera. Inte nog med att poäng hade tappats mot en bottenkandidat, utan det hade varit tumult på läktaren, Erik Friberg hade blivit petad från truppen och Häcken var vinstlösa i tre matcher trots beskedligt motstånd. Efter matchen mot Helsingborg var den första (och skulle visa sig enda) gången då jag ifrågasatte Per-Mathias Högmo. Vad hade han egentligen gjort sedan han tog över? Han hade visserligen räddat oss från nedflyttning under den föregående säsongen, men det var med en trupp som inför säsongen var förhandsfavoriter. Under de inledande månaderna av 2022 hade Häcken åkt ut ur Svenska cupen med dunder och brak efter en 4-0-förlust mot Hammarby och sedan förlorat hemmaderbyt mot IFK Göteborg med odiskutabla 2-0. Där och då tvekade jag över han kompetenser som fotbollstränare, och undrade sannerligen ifall det var rätt man för BK Häcken.

Den 25:e april 2022, dagen efter Helsingborgsmatchen, var jag uppgiven. Det kändes som att Häcken var påväg att gå samma dystra väg som de hade gjort under det föregående året, när allt rasade samman under Andreas Alm på vårsäsongen. Jag minns hur jag satt i skolan och började skissa på en ny artikel. Syftet med artikeln var att ställa sig frågande till hela situationen runt klubben. Fans som bråkar, trotjänare som petas från trupper och nedåtgående trend på planen var mina tre argument. Den texten blev aldrig till, men en annan dag hade den lika väl kunnat publiceras. Låt mig förtydliga: detta var alltså tänkt att vara en artikel skriven av en Häcken-supporter, under året 2022, vars syfte bland annat var att kritisera och ifrågasätta Per-Mathias Högmo. Med facit i hand låter givetvis detta helt absurt.

Sedan vände det. Fem raka vinster, där Häcken bland annat vann mot Malmö på bortaplan och besegrade Sirius i en helt osannolik tillställning på Bravida Arena. Trots det var det inte bekymmerslöst. 2-2 mot Hammarby när man haft ledningen långt in i den andra halvleken, förlust mot Djurgården trots ledning även där, men framför allt ett 4-4-kryss mot Elfsborg där försvarsspelet var helt horribelt. Valgeir Fridriksson fick ett plus av mig i mina sedvanliga spelarbetyg. Nedan hittar ni min motivering.

”Börjar bli smått tokig på Fridriksson. Senast kritiserade jag honom för att han inte fullföljer in i duellerna när han ska täcka skott. Det blev kostsamt då, det blev även kostsamt idag. Vid Elfsborgs 2-1 mål är det hans gubbe som gör målet, och vid 4-4 målet täcker han inte upp skottet i tid. Jag har varit inne på det tidigare, och jag står fast vid min tes: ska vi vinna ligan, ska vi ens knipa en europa-plats, är inte Fridriksson svaret vi söker.”

Med facit i hand kan jag sträcka upp händerna, be om ursäkt till Valgeir och konstatera att islänngingen var exakt det svar som vi sökte. För min egen del var det först efter den här matchen, Elfsborg på bortaplan i omgång 16, som mina bekymmer försvann för att egentligen aldrig återvända under PMH:s ledning.

Vad vill jag då komma fram till med den här texten? Utöver att ge en trevlig återblick till det förtrollade året 2022 skriver jag den för att ge ett tydligt budskap: låt det ta tid och ha tålamod, Paco har nyss kommit hit. Att säga att han har goda förutsättningar att lyckas lika bra som Högmo är kanske att ta i, för då måste han verkligen göra något storartad, men detta har fortfarande all chans i vägen att bli något bra. Insatsen mot Norrköping var i ärlighetens namn otroligt oinspirerande och inte det som vi har vant oss med på Hisingen under de senaste åren. Men även solen har sina fläckar, även säsongerna 2022 och 2023 har sina missräkningar, och det är viktigt att komma ihåg. Lägg dessutom till att Häcken spelar i en serie där de flesta förhandsfavoriterna går någon slags kräftgång, och ett nytt Europa-äventyr ligger runt hörnet har den här säsongen trots allt potential att bli något bra. Idag, den 29:e april 2024, är frågeteckena kring BK Häcken många. Men kom ihåg, det var de även den 25:e april 2022.

 

Melvin Malmberg2024-04-29 00:45:00
Author

Fler artiklar om Häcken