Bajenpanel inför avgörandet i svenska cupens gruppspel
Två nyckelfigurer i Hammarby anno 2024, i form av Nahir Besara och Kim Hellberg.

Bajenpanel inför avgörandet i svenska cupens gruppspel

Frågetecknen inför den avgörande matchen i svenska cupens gruppspel, på måndag, känns fler än svaren just nu, vilket inte är helt ovanligt hos lag som nyligen bytt tränare. Dessutom så drar starten av allsvenskan allt närmare. Vi försöker i denna bajenpanel gå igenom vad som känns bra, vad som fattas och hur stora fjärilarna i magen egentligen är.

Bajenpanelen denna vecka består av Göran Öberg, Viktor Kjellander, Theodor Bittner och Per Planhammar.

Vi har ju nya tränare, i form av Kim Hellberg och David Sellini. Vad har du fått för intryck av dessa två herrar?


Göran - Jag gillar verkligen den energi som Kim & David har kommit in med. Har varit på en hel del träningar och har aldrig varit med om så hög intensitet som det uppvisas där. De har även en klar idé om hur de vill att Hammarby spelar fotboll, vilket jag gillar, och då speciellt som att spelet känns rakare än under Marti. Att dessa två herrar även är väldigt sköna och prestigelösa som personer gör att jag är säker på att Hammarby har gjort rätt val. 

Viktor - Det första intrycket är positivt, trots att resultaten lämnat mer att önska. Intensiteten som visas upp i klipp från träningar gillas starkt, där både Kim och David känns moderna och kommunikativa. Jag är övertygad om att deras visioner och spelidé är ett steg framåt, det gäller bara att vi har spelarmaterialet för att klara av det. 

Theo - Det känns som otroligt kompetenta personer att leda ett fotbollslag, men resultaten har väl uteblivit hittills. Absolut att det är en process och vi ska sitta lugnt i båten men för egen del hade jag velat se ett stabilare grundspel när det kommer till defensiven. Offensivt så känns det än så länge som att det är individuella prestationer som visat vägen, som Besaras i matchen mot Sundsvall. Det kommer bli bra men frågan är hur snabbt vi lyckas hitta dit. 

Per - Huvudintrycket är: sympatiskt. Det finns en uppenbar vilja, och faktiskt lust, att kommunicera utåt, vilket jag inte sett hos någon av våra tränare sedan Tony Gustavsson. Dessutom verkar de båda stortrivas i Hammarby-land. Vi har fått två som verkligen förstår vidden av supporterkultur, inte bara genom att leverera klyschigt professionella statements.

Förutsatt att de får tid på sig, och medel, att fullfölja sitt uttalade projekt kommer åtminstone mitt tålamod att räcka länge. Att sedan Kim visar stort hjärta och faktiskt tilltro till sitt nya klubbmärke genom att i samband med tävlingspremiärens inmarsch sjunga med i ”Just idag är jag stark” är inget annat än kärlek. Ibland får jag en aning om att somliga spelare inte ens kan texten.

Tycker du att vi har en trupp som aspirerar på en topplacering i Allsvenskan? Om inte, vad saknas?

Göran - Nej. Jag kan inte fatta att Micke Hjelmberg går ut, gång på gång, och påtalar hur nöjd han är med truppen. Faktum är att vi slutade sjua förra säsongen och snarare fått en svagare trupp än förra säsongen med tappen av Sadiku, Adjei med flera och endast Oscar Johansson Schellhas in. Det som sticker ut i mina ögon är att vi har för få nyckelspelarr i truppen, det vill säga rutinerade spelare med hög kvalitet. Skall vi vara med och utmana behöver vi få in 2-3 nyckelspelare, speciellt som vi säkerligen får se Erabi och Djukanovic lämna Bajen i sommar.

Viktor - Nej, det tycker jag nog inte i nuläget. Jag hade framförallt velat se att vi tar in en riktigt bra sexa. 

Theo - Nej det tycker jag inte. Det känns som att vi inte alls ersatt de spelare som vi förlorade under vintern. Dessutom såg vi mot Sundsvall hur vi är sårbara defensivt när vi inte har samtliga spelare friska och det oroar en aning.  

Per - Som det har sett ut ”this far” i tränings- och tävlingsmatcher måste svaret bli: Verkligen inte. Vi har en trupp som fullkomligen osar talang, men jag har i dagsläget väldigt svårt att se hur vi skall kunna utmana om ens topp fem. Förutom Nahir Besara, OJS och Mads Fenger saknar vi den erfarenhetens tyngd som krävs för att bära Hammarby in i framtiden, vilket ställer oerhörda krav på stabilitet i övrigt och vidareutveckling från spelare som August Mikkelsen, Viktor Djukanovic och Jusef Erabi. Bland annat MÅSTE de tre leverera poäng för att vi skall lyckas, och absolut inte lämna oss i förtid. Jag brukar vara tjurskalligt optimistisk, men inför årets säsong dämpar jag förväntningarna och hoppas få fel. 

Vi är inne i en förändringsprocess spelmässigt. Det har ju sett skakigt ut så här långt. Vad tycker du är som inte har fungerat och hur löser vi detta?

Göran - Det är tydligt att spelet inte riktigt håller ihop. Stundtals blixtrar vi till och visar hur vi vill spela fotboll framöver. Andra stunder får motståndarna fri lejd mot vårt mål på ett alldeles för enkelt sätt. Liksom Kim så är jag inne på att det är presspelet som inte fungerar. När det fallerar kan motståndarna enkelt spela igenom oss och komma rättvända mot vår backlinje.

Ett annat orosmoln är spelet i luften, där vi känns korta i rocken efter att Adjei lämnade. Slutligen så tycker jag fortfarande att det var hål i huvudet att GE bort Sadiku då vi inte har någon riktig ersättare på positionen. Här måste vi antingen värva eller våga satsa på Nicholas Ablido i HTFF, som är rätt typ av spelare, en spelare som brinner för att försvara och hjälpa laget. 

Viktor – Jag tycker att defensiven ser väldigt oorganiserad ut, där motståndare får alldeles för mycket ytor att jobba med. Defensivt känns det också lite osynkat mellan lagdelar, vilket jag tror är lätt hänt utan en bra sexa. Offensivt är det effektiviteten som behöver finslipas, men det kommer nog med tiden. 

Theo - Det defensiva grundspelet är min främsta sak där det känns som vi saknar ett defensivt ankare på mitten och backar som vi kan luta oss mot. Det är säkerligen en tidsfråga men utifrån det givna spelarmaterialet så väntar jag på att de ska kunna höja sig ett snäpp för att det ska funka.  

Per - Offensivt ser det stundtals riktigt vasst ut, även om fler chanser bara skall sättas och antalet felbeslut rimligtvis måste minimeras. Om inte det sker är vi ute på riktigt hal Bambi-is. Den offensiva attityden må vara eftersträvansvärd, men görs det bolltapp och brister i kommunikation som hittills blir gapet mellan backlinje och mittfält en avgrund.

Det kommer att straffa oss hårt inte bara mot Malmö, Häcken och, hemska tanke, våra derbyrivaler, utan även mot lag som BP och IFK Göteborg. Lösningen är inte självklar och knappast inte en enda. Ett par bärande nyförvärv är nödvändiga. Vi behöver få in inte bara en nog så talangfull snart 18-årig ivorian, utan i ännu högre grad ett par högkvalitativa 26-28-åringar. Dessutom skall nog firma Kim & David ha alternativa planer i skissblocken att ta fram vid skriande behov, och även de måste implementeras i truppen redan idag. 

Avgörandet i cupens gruppspel närmar sig. Tror du att vi tar oss vidare? Motivera varför / varför inte.

Göran - Det känns tveksamt, men jag väljer ändå att tro på processen. Jag tror att vi får se ett betydligt bättre Hammarby än vi fått sett i cupen så här långt. Skall vi gå vidare håller det dock inte att ha flera spelare som är borta på grund av ”avlastning”. I stället måste vi spela med vårt bästa lag. Nu verkar det som att Kim & David förstått att de måste ha Oscar Johansson längre ned i plan. Frågan är om det räcker när Besara väljer att gå framåt och lämna Oscar ensam på det defensiva mittfältet. 

Viktor - Jag har faktiskt ingen aning, känns väldigt ovisst. Å ena sidan ska vi ju lösa Mjällby hemma om vi rycker upp oss, men vad talar egentligen för att vi ska göra det? 

Theo - Det tror jag inte eftersom pressen blivit så pass stor på laget och det inte känns givet att vi ska kunna ställa vårt bästa material på planen i måndagens match. Givet att vi har hemmaplansfördel så borde det vara en vinst men vi är väldigt sårbara bakåt och det gör att jag tvivlar på vår förmåga att ta oss vidare. 

Per - Med tanke på hur det sett ut mot Västerås och GIF Sundsvall, och på hur grisiga ett läxläsande Mjällby kan vara, så… Men jag kan inte svara annat än JA på den frågan. Hammarby är i grunden ett bättre fotbollslag och matchen går spelas på Nya Söderstadion inför en, som det verkar, betydligt större publik än den rent usla siffran i måndags. Dessutom har vi revansch att utkräva för respasset ifjol. Det bara skall räcka som tändvätska och för en bra prestation. 

Den allsvenska starten närmar sig med stormsteg och vi har, likt förra säsongen, en tuff start. Hur orolig är du över att det blir som förra säsongen, att chansen till topp tre är borta redan efter 10 omgångar?

Göran - Än så länge är jag inte superorolig. Vi är inte det enda laget i allsvenskan som inte levererar nu. Hemmapremiären mot Kalmar kommer att bli en nyckelmatch i en match där det mer eller mindre krävs tre poäng. Kim & David får ytterligare en månad att sätta spelet och ser det fortfarande likadant ut bakåt så utgår jag ifrån att man kommer att ta in en defensiv mittfältare. Visst kan man vara snål, men det är dumt att vara dumsnål.

Viktor - Den tuffa starten skrämmer mig oerhört, framför allt när defensiven är så långt ifrån satt. Jag väljer dock att se optimistiskt på situationen, där jag tror att Kim i längden är rätt man på rätt plats. Till premiären kommer det förhoppningsvis se mycket bättre ut.

Theo - Väldigt orolig! Vi har några av våra tuffaste matcher i de fyra första omgångarna. Vi kommer möta Häcken och Malmö framför allt, och med tanke på att vi inte är färdiga i vår utveckling än så länge gör att det blir väldigt tuffa möten. OM vi gör bra insatser där så kan det däremot ge laget ordentligt självförtroende och vara positivt. I dagsläget tror inte jag på topp-3 överhuvudtaget, men söker främst att spelet sätter sig så vi kan landa på övre halvan.

Per - Jag vill helst slippa tänka på vilken poängskörd vi riskerar att stå på efter bara fyra omgångar. Det är på papperet en veritabel mardrömsöppning som väntar, återigen med prestationerna hittills i åtanke. Utsikterna till topp tre ser ärligt talat inte alls ljusa ut; det tog också en hel säsong för Kim Hellberg att få styrsel på Värnamo, vilket många verkar ha glömt med tanke på förra årets succé. Men vi ger oss ALDRIG, eller hur! Skulle det bli som ifjol, eller ännu värre, får vi ta det därifrån. Ett missat Europaspel kan också vara ett steg på vägen.
 

Göran Öberg2024-03-02 19:10:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Derbyt mellan Hammarby & Djurgården - Början på svensk fotbolls död?
Barcelona var starkare - Reflektioner efter nederlaget mot Barcelona