
Tryggve Pederby är ordförande i svenska fotbollssupporterunionen (SFSU) och har haft att göra de senaste dagarna. SFSU är den främsta representanten för svenska fotbollssupportrar gällande svensk fotboll och supporterkultur. Tryggve beskriver vilken roll SFSU haft under utredningen, och vilken roll de har framåt.
– Vi har varit en del av referensgruppen till utredningen, så vi har varit med redan innan. Vi har fått svara på frågor och fått ge våra inspel, men vi upplever kanske inte riktigt att allt som vi har velat skicka med har kommit med. Vi är inte de enda i den referensgruppen heller, så det kanske är naturligt, säger Tryggve och fortsätter:
– Nu är vår roll att dels kunna förmedla supporterperspektivet på det, och att finnas i dialog med politiker och tjänstepersoner som är med och beslutar vad slutprodukten blir. Det är ju bara ett förslag än så länge. Men även att finnas där, som vi alltid gör, i dialog med svensk elitfotboll och SvFF och att finnas som en röst för alla supportrar, säger han.
Ni hade ett extrainsatt medlemsmöte på Valborg, kom ni fram till något särskilt eller var det mest för att samla alla?
– Ja, först och främst måste vi samla ihop det till någon slutprodukt som vi inte har riktigt än, men målet med mötet var att gå igenom utredningen del för del. Våra medlemsföreningars representanter fick ta upp hur de ser på frågorna så att vi kan veta vad våra medlemmar är kritiska mot. Så att vi ska kunna jobba vidare med den här frågan i media, med politiken och med alla andra på rätt sätt, med medlemsföreningarna i ryggen, säger han.
Även Enable Sverige, som arbetar med polisen, fotbollen och supportrarna, var en del av utredningens referensgrupp. Anders Almgren är verksamhetsansvarig på Enable, men har ett förflutet inom SFSU. Framförallt var han en av de stora pådrivarna i kampen för att bevara 51%-regeln inom svensk idrott. Tryggve hyllar Anders och projektet med Enable.
– Vi har en väldigt god dialog med både Anders och de andra på Enable. De gör ett väldigt bra jobb och kommer in med ett helt annat perspektiv än vad vi har. De kommer från supporterrörelsen men jobbar väldigt mycket med faktaunderlag, säger Tryggve.

Det har främst varit mycket kritik mot utredningen, men har ni kunnat hitta något positivt?
– Det är väldigt viktigt att påpeka. Vi är såklart inte emot den bara för att vara emot den, även om det kan verka så. Jag tycker också att det är viktigt att ha med sig att det inte bara är supporterrörelsen som varit kritisk mot utredningen, utan även etablerade journalister och en riksdagsledamot som uttalade sig i Sydsvenskan. Vi är till exempel positiva till att man inte verkar rikta in sig på kollektiv bestraffning, även om vi tror att många delar riskerar att straffa kollektivet ändå, säger han och fortsätter:
– Generellt ser vi att det är en produkt som riktar in sig väldigt mycket på pyrotekniken och inte så mycket på läktarstöket. Det är ofta där man hamnar i slutändan, att öka fängelsestraffen. Men framförallt har vi länge varit kritiska mot hur tillträdesförbuden ser ut idag. Man behöver inte dömas för någonting, utan det är en åklagare som ger ut det utan samma rättsliga process. Det finns även folk som överklagat och fått bifall, men eftersom det tar sådan tid har nästan hela tillträdesförbudet hunnit löpa ut, menar Tryggve.
Att man hinner sitta av straffet trots att man inte förtjänade det från början?
Ja, men grejen är också att ett tillträdesförbud inte är ett straff utan en skyddsåtgärd. Man anser att någon är för farlig för att vistas på läktarna. Men det vi kan se i utredningen är att det ska gå att använda tillträdesförbuden mer som ett straff. Däremot måste det gå genom en domstol i så fall, och den delen tycker vi är viktig att lyfta, säger han.
Är det framförallt det som rör tillträdesförbuden som SFSU reagerat starkast på initialt kring utredningen?
– Initialt ja, men det är många delar såsom helheten i sig. Vi tycker att man tacklar problemet lite på fel sätt – man kör hårdare tag och längre straff. Istället för att se till att någon aldrig kastar en bengal från början så är målet att sätta dit den som gjorde det. Vi vill att ingen ska kasta bengaler från början och då måste man prata om kulturförändringar och gränssättande. Det tror jag är det viktiga, konstaterar Tryggve och fortsätter.
– Det är tråkigt att utredningen inte tagit hänsyn till det, vilket inte är Hübinettes fel utan direktiven från början. Att det aldrig var fokus på hur man löser problematiken i sin helhet, utan bara att skärpa straffen, säger han.

Hur ska ni arbeta med frågan framöver?
– Det jag säger, och det jag sagt hela tiden, är att vi finns öppna för dialog med politikerna. Om de vill förstå vårt perspektiv och vart vår kritik kommer från så är vi öppna för dialog, säger han.
Hur väl utnyttjar de den möjligheten?
– Vi får väl se, vi har varit i dialog med politiken innan angående den här utredningen. Det ligger lite i deras händer och det är de som ska ta beslutet. Det vore bra att lyssna in sina medborgare, som är de som kommer påverkas av det, avslutar Tryggve.
Utredningen föreslår att lagändringarna träder i kraft 1 juli 2026.
Läs också:
Enable om Hübinettutredningen: “Hårdare tag än väntat”
Punkter efter pressträffen: tuffare tag att vänta – men behövs det?
Panelen om regeringens utredning: “verklighetsfrånvänt”