BOMBEN: Gefle värvar meriterad vänsterback från Skottland: "Jag vill hjälpa klubben tillbaka"
Gavlevallen blir nya arenan för Alex Cooper. FOTON: Nils Westberg Löfgren och Jens Carlsson

BOMBEN: Gefle värvar meriterad vänsterback från Skottland: "Jag vill hjälpa klubben tillbaka"

Många trodde att Albin Lohikangas inte skulle vara möjlig att ersätta. Mikael Bengtsson trodde det var möjligt att hitta bättre spelare. Idag har klubben värvat Alex Cooper. – Han skulle verkligen kunna spela någon annanstans, säger tränaren om sitt senaste nyförvärv.

Albin Lohikangas har varit lagets kanske allra bästa och viktigaste spelare senaste två åren. Därför blev det ett tungt tapp när det förra veckan stod klart att 23-åringen såldes till IFK Värnamo. 

I en intervju med SvenskaFans kort efter försäljningen var dock Mikael Bengtsson tydlig med att en bra ersättare krävdes, som helst skulle "hålla samma nivå, om inte bättre". 

Nu står det klart vilken som tar över vänsterbacksplatsen. Alex Cooper har nämligen skrivit ett kontrakt som räcker över hela säsongen. Och valet överraskar. 

– Givetvis har saker varit startade redan före försäljningen. Vi hade inte sålt något om det inte fanns tänkbara alternativ att ersätta, säger Bengtsson till SF och hyllar sitt tillskott: 

– Alex har spelat högt upp och har rutin. Han har en fin vänsterfot som blir användbar vid både frisparkar och hörnor. Han är bra defensivt, men hans främsta styrkor finns offensivt. 

Hur gick värvningen till?

– Jag har mina kontakter. Det finns otroligt många faktorer som måste stämma för att värvningar ska lyckas. Men här blev allt väldigt bra. Han hade ambitioner att spela högre upp. Han skulle verkligen kunna spela någon annanstans. Men efter några snack kändes allt rätt. Han ville till Sverige och blev lockad av vårt erbjudande. Det har gått snabbt och känns väldigt, väldigt bra. 

Ekonomiskt, hur blev den lösningen?

– Alla spelare utanför EU blir dyrare, eftersom man tvingas betala en viss summa. Vi lyckades dock få till en bra lösning. 

Vi får även tag i Alex Cooper efter lite sökande. Han har nyss käkat lunch och ska snart börja förbereda inför sin första träning med klubben. Han håller med om att alltihop gått fort. 

– Verkligen, allt har varit väldigt smidigt. Jag fick ett telefonsamtal och har haft några snack med tränaren. Det har känts väldigt bra. 

30-åringen från Skottland spelade förra säsongen med Queen of the South FC, som tillhörde skotska andraligan. Han har dock fostrats i Liverpool FC och tillhört olika League One-klubbar, men även spelat i irländska och skotska högstaligan. Han har dock aldrig, bortsett från en kort sejour i USA, lämnat brittiska öarna. Detta var den stora anledningen till att valet blev Sverige och till slut Gefle IF. 

– Mitt kontrakt med Queen of the South tog slut efter förra säsongen. Jag ville testa något nytt och har letat klubbar. Sverige var mitt förstaval. Jag har hört mycket bra saker om landet.

– När kontakten kom från Gefle blev det väldigt intressant. Jag tyckte det kändes som ett roligt äventyr. Jag har annars ingen som helst aning om landet, staden eller klubben. Jag blev tvungen att använda mobilen för att söka runt. Jag såg att arenan var väldigt fin. Jag vet även att klubben spelat högt upp och att man vill tillbaka. Jag vill verkligen hjälpa klubben tillbaka, säger Cooper.

Hur är ditt första intryck av allt hittills?

– Jättebra, inget snack om det. Gårdagen ägnades åt att vara ute och kolla staden. Den känns väldigt mysig. Idag har man fått kolla arenan, som håller hög klass. 

I eftermiddag väntar alltså hans första träning med klubben. På frågan vilka egenskaper som laget får med Alex Cooper, blir svaret följande: 

– Vänsterfot som tycker om att slå inlägg. Jag är bra med boll, tycker om att utmana och följa med uppåt när det blir anfall. Jag kan spela vänsterback, vänsterwing och vänstermittfältare. 

Hugo Ådvallhugoadvall@icloud.com@hugo_advall2022-07-15 14:30:00
Author

Fler artiklar om Gefle

Varsågod Gefle IF – sju punkter som leder till en bättre framtid