Bortasupportrar i Allsvenskan och Superettan – de var flest

Bortasupportrar i Allsvenskan och Superettan – de var flest

Allsvenskan 2023 har slagit rekord i publiksnitt. SvenskaFans går genom klubbarnas bortaföljen under säsongen.

Allsvenskan 2023 har varit ett rekordår när det kommer till publik. Totalt var det över tre miljoner besökare i Allsvenskan och Superettan, och för första gången sedan serien gick över till 16 lag ligger det allsvenska publiksnittet över 10 000 besökare per match. Två matcher lockade över 40 000 åskådare, och ytterligare två över 30 000.

Totalt var det AIK som lockade flest supportrar 2023, med ett snitt på över 25 000 åskådare. Hammarby och Malmö FF landar båda två på över 20 000 i snitt, och Djurgården strax där under.

Över tre miljoner besökare i Allsvenskan och Superettan – nytt publikrekord i snitt per match i Allsvenskan

Det är Mats Jonsson, evenemangsansvarig i Djurgårdens IF, som har sammanställt klubbarnas bortaföljen. Endast antalet supportrar på de tilldelade bortasektionerna är inkluderat i statistiken.

I toppen av listan hittar vi tre Stockholmsklubbar med AIK i spetsen. De svartgula lockade i snitt 1 860 åskådare till sina bortamatcher, trots dåliga sportsliga resultat. På en andraplats kommer Hammarby, tätt följt av Djurgården. Viktigt att notera är att Stockholmsderbyna de tre klubbarna emellan drar upp siffrorna rejält.

Utanför Stockholm är det de svenska mästarna Malmö FF som har överlägset flest bortasupportrar. MFF lockade i snitt 1 456 supportrar till sina bortamatcher, följda av IFK Göteborg med ett snitt på 1 199 per match.

I botten hittar vi Brommapojkarna och Varbergs BoIS med ett snitt på 37 respektive 47 supportrar per bortamatch.

I Superettan var det GAIS som lockade flest supportrar till sina bortamatcher, följt av Helsingborgs IF och ÖIS. AFC Eskilstuna landar på en bottenplacering med ett snitt på 3 supportrar per bortamatch.
 



TV: Intervju om supporterskap – Hammarbys Göran Rickmer

SvenskaFans2023-11-21 10:47:00

Fler artiklar om SvenskaFans