Catleys straffmål räddade Australien - vinst i premiären framför rekordpublik

Catleys straffmål räddade Australien - vinst i premiären framför rekordpublik

Premiärmatch för Australien som tar emot Irland. Slutsålt och över 75 000 personer på läktaren på Stadium Australia i Sydney. Men inför matchen fick vi reda på att Australiens och VMs bästa spelare Sam Kerr är skadad och missar matchen, ett stort avbräck. Värdnationernas stora dag!


Australien, som är ett av två värdländer för detta mästerskap, har satsat på dessa matcher i flera år. “The Matildas" som de kallas har en enorm press på sig och är oerhört populära i hemlandet. I VM genrep har de blivit segrar för the Matildas men kommer man klara det utan Sam Kerr? Lagbilden som tas precis innan matchstart med leenden upp till öronen, nu när drömmar uppfylls, ett VM på hemmaplan där premiären spelas på Stadium Arena i ett kyligt Sydney där publiken värmer. 

Vittsjöspelaren Katrina Gorry sparkar igång premiären för Matildas del, en spelare som kommer bli en nyckelspelare för Australien, men som också kommer vara extra viktig när lagkaptenen är skadad. Gorry som gillar dueller och måste se till att vara lugn i situationen och inte dra på sig kort. Australien dominerar första delen av matchen men det finns ingen blixt, ingen stor chans och ingen spets. The Matildas är nervösa och har svårt att få ihop det.
Irland försöker med kontringar den 24 procenten av bollinnehav de har. Aussies försvar tillåter inte kontringar och vinner snabbt tillbaka bollarna även om det ser panikartat ut. Katrina Gorry bryter många av Irlands målchanser och räddar The Matildas med sina snabba fötter, men ett oroligt lag som gör allt de kan för att vinna. 

Första halvlek var en stressig och svår halvlek för hemmalaget. De fasta situationerna sitter inte, felpassningar och ryckigt spel. Irland får snabba omställningar och farliga kontringar. Avsaknaden av Kerr är alltför synlig för hemmalaget och man saknar en blixtrande spelare. Matildas har inte spelat det spelet man kan spela. Under halvleken lär den förbundskapten Tony Gustavsson vilja sätta en ny prägel på denna matchen. 

Det fysiska har diskuterats hett inför denna match. Irlands träningsmatch mot Colombia avbröts då det var allt för fysiskt spel av Colombia och spelare skadades. Irland och speciellt kaptenen McCabe har spelat ett allt för fysiskt spel under första halvlek, men har inte fått med sig något kort ännu. McCabes spelstil är fysiskt men enligt Viaplays experter har domaren satt en allt för hög nivå på det fysiska spelet. 

Andra halvlek: 

Fem minuter in i andra halvlek så slog Hammarbyspelaren Kyra Cooney-Cross ett inlägg till straffområdet, där Rosso fanns. Rosso fälldes i straffområdet och domaren pekar utan tvekan på straffområdet. Den inhoppade lagkaptenen Steph Catley slår en vacker straff som sitter. Mål för hemmanationen Australien och jublet ger gåshud, glädjescener som inte går att beskriva. Catley räddade Australien och vi har Kyra Cooney-Cross att tacka för ett fint inlägg. 

The Matildas har varit bortskämda med höga publiksiffror och en klack, även en VM-premiär som denna, med 75 000 på läktaren och tvungen att byta arena då publiktrycket var så stort. Genom TV- rutan hörs en klack som hejar från hemmanationen efter det första målet. Det är sånger, klapp och hejarop. Riktigt härlig stämning. 

Lagkapten McCabe slår en livsfarlig hörna för Irland, en hörna hon hade kunnat sätta i mål. Australiens målvakt Arnold gör en superviktig räddning med 20 minuter kvar av matchen. 

Precis utanför straffområdet när klockan står på 89 minuter får Irland en frispark efter en ful tryckare i ryggen. Frisparken missas och går i ribban, sen pekade domaren på straffpunkten men det blir en hörna som är bra slagen och blir ett stort problem för Arnold. Carpenter räddar Matildas i denna situation och nickar bort bollen.  

Sista tio är Irland heta, de får målchans på målchans men är lite för taggade och slår över, på sidan, lite för mycket nerver helt enkelt. De sista sekunderna öppnas en jätteyta och Australiens försvar hinner inte med. Arnold lyckas ta bollen tillslut. En parnikartad match där inget ser ut som det ska, men mål är mål och mål ger seger så The Matildas lyckas vinna. 

Det gick utan Sam Kerr och Matildas vinner sin premiär! En publikfest väntar i Sydney och VM är hetare än någonsin! Vilken superdag för värdnationerna. 

 

Lovina Stafhammarlovina.stafhammar@hotmail.com@lovinastafhamm22023-07-20 14:21:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons