Borås Arena, 2024-05-05 14:00

Elfsborg - Malmö FF
3 - 1

Elfsborg körde över Malmö - bröt mästarnas segersvit

Ett halvår efter gulddramat var det dags igen. Elfsborg mot Malmö. Denna gången var det Elfsborg som imponerade stort och tog hem segern med 3-1 - trots bara 19 procent bollinnehav och en nykomponerad backlinje.

Frågetecknen var många för Elfsborgs del inför den sjunde allsvenska omgången. En knackig inledning på säsongen och båda två ordinarie mittbackarna Holmén och Yegbe avstängda. Samt ett formtoppat Malmö som har radat upp sex raka segrar. Men Elfsborg skulle chocka visade det sig.

Direkt när domare Kristofer Karlsson blåste igång matchen var det ett  Elfsborg som satsade fullt framåt. Redan i den andra matchminuten hade man fixat fram en hörna, men som inte resulterade i någon målchans.

Efter fem minuter spelade tvingades Per Frick till ett byte, efter att ha fått skadekänning. In kom i stället Jalal Abdulai till Elfsborgsläktarens stora jubel.

Den ivriga starten av Elfsborg la sig något efter bytet och Malmö kunde börja trilla mer boll. Men utan att skapa några större farligheter. Det var istället Elfsborg som skulle skapa matchens första klara målchans. Arber Zeneli kontrade på vänsterkanten och slog över bollen till Simon Hedlund på andra sidan, som tog emot och sköt ett distinkt skott med vänsterfoten, som räddades av Friedrich i Malmös mål.

Malmö fick sin första chans i den 20:e minuten när deras anfallare nådde högst på en hörna, men Niklas Hult var där och nickade bort bollen.

Fram till den 30:e minuten var IF Elfsborg mestadels upptagna med försvarsspel medan MFF styrde spelet mot det välorganiserade försvaret. Den nykomponerade backlinjen med Gustav Henriksson och Ibrahim Buhari stod för en ruskigt stabil insats, där både duellspel och brytningar satt gång efter gång. Det gjorde att det mesta av Malmös försök rensades bort.

Det var ännu en gång en brytning som startade Elfsborgs anfall. Denna gången av startdebutanten Timothy Ouma på mittfältet som först bröt en passning, och sedan vackert serverade bollen till Arber Zeneli på vänsterkanten. Han drev upp mot straffområdet, och vände inåt två gånger för att till slut hitta rätt läge för skott, och den stenhårda träffan intill den första stolpen gick i mål till 1-0.

Efter målet tog Malmö över stora delar av bollinnehavet, men det gav också möjlighet för IF Elfsborg att kontra. Trots ett par tillfällen där man erövrade bollen och startade snabba anfall, lyckades man inte hitta den avgörande passningen och inga farliga målchanser skapades.

Likt inledningen på den första halvleken var det Elfsborg som tog tag i initativet. Trots att Arber Zeneli tvingats byta på grund av skadekänning, var det full fart framåt med Ahmed Qasem på vänsterkanten.

Därefter följde en längre period där Malmö FF dominerade spelet återigen. Man höll i bollen och pressade framåt, men Elfsborgs ramstarka försvar för dagen hindrade dem från att komma nära straffområdet. Timothy Ouma och Andri Baldursson på det centrala mittfältet visade gång på gång upp sin aggressivitet i försvarsspelet och var högst avgörande till den starka insatsen.

För att ha varit tillbakapressade kom Elfsborgs 2-0 mål lite från ingenstans. I den 64:e minuten slog Ibrahim Buhari en frispark mot en djupledslöpande Simon Hedlund, som tåspetsen skickade in bollen i nätet, framför en chockad Malmö-backlinje som var långt efter.

Men målet var inte det sista i matchen för Elfsborgs del. I den 74:e minuten fick Elfsborg ännu en stor målchans när Jalal Abdullai fick ett friläge, men Malmö FF:s målvakt Friedrich räddade ett svag avslut av ghananen.

Istället skulle målet komma en minut senare när Ahmed Qasem tog sig fram längs vänsterkanten och spelade in bollen mot straffområdet, där en Malmös Martin Olsson styrde in den i eget mål till 3-0 för Elfsborg.

För Malmös del kom dock en reducering fem minuter senare. När man spelade sig fram i straffområdet gjorde Jørgensen 3-1 genom ett hårt avslut i mål bakom en chanslös Marcus Bundgaard.

Men det blev inte mycket mer till upphämtning för Malmö. För Elfsborgs del innebar segern, andra raka vinsten, och att man nu börjar hämta upp från den sega säsongsinledningen.

IF Elfsborgs startelva: Marcus Bundgaard – Johan Larsson, Gustav Henriksson, Buhari Ibrahim, Niklas Hult – Andri Baldursson, Timothy Ouma, Michael Baidoo (88′) – Simon Hedlund (67′), Per Frick (6′), Arber Zeneli (46′).

Avbytare: Isak Pettersson, Rami Kaib, André Boman (88′), Noah Söderberg (88′), Jens Jakob Thomasen, Camil Jebara (67′), Ahmed Qasem (46′), Dion Krasniqi, Jalal Abdullai (6′, 88′).