Bravida Arena, 2022-09-17 15:00

Häcken - Hammarby
1 - 1

Fem punkter efter Häcken - Hammarby: Två förlorade poäng

Fem punkter efter Häcken - Hammarby: Två förlorade poäng

Häcken var det bättre laget och borde ha vunnit mot Hammarby i matchen som slutade 1-1. Här kommer fem punkter från matchen.

Två förlorade poäng
Om bortamatchen mot Kalmar i måndags var ett rättvist oavgjort resultat var resultatet mot Hammarby orättvist. Häcken var mycket bättre under matchens första timme och sen var det relativt jämt den sista halvtimmen. Och med jämnt spel menas att Hammarby låg kompakt och drog ner tempot för att försöka kontra samtidigt som Häcken var bollförande men hade svårt att komma till heta målchanser. Hammarby spelade som ett bottenlag och Häcken spelade som den serieledare de är. Hammarby slarvade i passningsspelet, hade svårt att spela sig ur Häckens press och såg allmänt håglösa ut. Häcken spelade däremot med pondus, självförtroende och fart. Den enda i Hammarby som var bättre på sin position än sin Häckendito var Davor Blazevic i Hammarbys mål.

Missnöjet med Discoverys sändning i allmänhet och Nordin Gerzic i synnerhet
Jag såg matchen på TV och överraskades gång på gång över att det överhuvudtaget är möjligt att berömma ett lag som spelar så dåligt som Hammarby gjorde, samtidigt som det knappt sades något bra om Häcken. Jag gillar överlag Discoverys sändningar och tycker att det mesta som görs håller hög nivå. Jag tillhör inte de Häckenfans som klagar på att media och diverse poddar ”glömmer bort” att prata om Häcken (även om det finns många narrativ om Häcken kvar att dekonstruera). Men i Discoverys sändning idag gick det överstyr. Alexander Axén pratade inför matchen om att det är så dåligt att Häcken har ett offensivt riktat innermittfält. När sedan det offensivt riktade mittfältet totaldominerade i 45 minuter (och Häcken bland annat hade tre ramträffar) samtidigt som Hammarby gjorde mål på sin enda målchans valde Axén att än en gång kritisera Häckens offensiva mittfält och lasta mittfältet för att Hammarby gjorde mål på ett inlägg. Och Axén var inte värst. Nordin Gerzic var bisittare till kommentator Petra Svensson och han påtalade gång på gång hur fantastiska alla Hammarbyspelare var när de lyckades med en passning eller en rensning. Den ende Hammarbyspelaren som fick kritik var Veton Berisha och de enda Häckenspelarna som fick beröm var vad jag minns Ibrahim Sadiq och Franklin Tebo. Såg vi samma match? Jag tror inte särskilt många Hammarbyfans tycker att Hammarby spelade särskilt bra eller att någon spelare i Hammarby utmärkte sig. Men Nordin Gerzic tyckte att varenda ung spelare i Hammarby var fantastisk och att Hammarby var suveräna i det mesta de företog sig trots att de blev utspelade av ett bättre lag, som var bättre både för dagen och för säsongen.

Simon Gustafson med större ytor på mittfältet
Jag har tidigare skrivit att jag sett fram emot att se Simon Gustafson i matcher mot mer spelförande lag där det blir mer ytor att spela på. Jag blev inte besviken på Simons prestation. Simon fick mycket boll och anfallen fick fart när han startade dem. När Simon blev utbytt i 69:e minuten blev genast Häckens anfall långsammare och mer statiska. Det går dock att kritisera Simon för hans defensiva arbete i andra halvlek. Det var några gånger han inte tog hemjobbet när det var uppenbart att det var hans ansvar. Kanske var det därför han blev utbytt. Simon kommer att vara ännu mer av ett spelmässigt nav i nästa match mot Varberg då både Mikkel Rygaard och brorsan Samuel är avstängda.

Ljudbilden från TV-soffan
Matchen mellan Häcken och Hammarby var sedan länge utsåld och Hammarby hade enligt media mer än 2000 personer på plats. Hammarbys klack hördes definitivt högst matchen igenom. Men Häckenklacken hördes också emellanåt i TV-sändningen och det har den inte gjort tidigare i liknande matcher när storlag besöker Hisingen. I match efter match har fler och fler hittat till Bravida Arena både på sitt- och ståplats och publikutvecklingen går fortsatt åt rätt håll.

Tillförsikt
Tillförsikt betyder ordagrant ”tro på gynnsam utveckling”. Jag känner stor tillförsikt till Häcken med sju omgångar kvar av Allsvenskan. Att ta tre poäng mot Degerfors, Kalmar och Hammarby är poängmässigt inte godkänt när det kunde varit fem eller sju poäng på de tre matcherna. Men spelmässigt har det sett bättre ut än vad poängen visat och jag känner inte särskilt mycket stress över att framöver bland annat möta Malmö, AIK, Djurgården och IFK Göteborg. Jag tror på många poäng i de matcherna och att det kan räcka hela vägen. Varför denna tillförsikt? Här är fem anledningar:

- Årets Häcken har en hög lägstanivå och har inte gjort många svaga prestationer i år. I de allra flesta matcherna har Häcken varit bollförande och haft initiativet.
- Häcken har förlorat två matcher av 23 i årets Allsvenska.
- Inget annat lag i toppen imponerar just nu. Jag har sett de senaste matcherna med både Djurgården och Hammarby och jag är inte imponerad. Djurgården ser slitna ut och Hammarby ser dåliga och ojämna ut. AIK har sett svaga ut hela säsongen och Malmö är för många poäng bakom.
- Häcken är fortfarande i serieledning, även om Djurgården har chans att gå om vid vinst mot IFK Göteborg.
- Häcken har varit i serieledning i tio av de senaste tolv omgångarna, vilket visar på stabilitet över tid.

Sven Nöjd2022-09-17 21:32:00
Author

Fler artiklar om Häcken