Fem punkter efter semifinalrysaren

Om mållösa matcher alltid är såhär roliga så undviker jag gärna mål framöver. Semifinaldramat i damernas cupspel mellan Hammarby och Häcken slutade efter många om och men med avancemang för Häcken efter förlängning och en dramatisk straffläggning. Men borde det kanske avgjorts redan under ordinarie tid?

Tråkiga 0-0 matcher = Myt
Matchen mellan Hammarby och Häcken slutade 0-0 efter ordinarie tid och . Men ordinarie 90 minuter på Kanalplan var några av de mest underhållande som Södermalm har bevittnat. Virkträffarna avlöste varandra och uppvisningen mellan de två tungviktarna Tamminen och Falk var av högsta klass. Förvisso var Hammarbys målvkakt illa ute när hon till synes kapade en fri Anvegård i straffområdet. Men domaren valde att fria situationen.På reprisbilderna ser det tydligt ut som att Tamminen är på Anvegård som i sin tur inte protesterade nämnvärt. Istället lagen fortsatte dela ut snytingar på varandra vilket statistiken 19-21 i målchanser viskar om. 0-0 kändes mer som 5-5 och man var helt svettig när ordinarie tid skulle bli förlängning. Låt detta aldrig ta slut!

Dramatisk förlängning
Låt så vara då. I förlängningarna fortsatte lagen jakten på seger i samma svängiga anda. När Vilde Hasund dubbeltunnlade sig förbi sina försvarare på vänstersidan och serverade Smilla Vallotto öppet mål låg Häcken nere för räkning. Med supportrarna i ryggen ville Bajen försvarara sig till en finalplats. Det visade sig vara en svag taktik när inbytta Kosola löste kvitteringen i den 100:e minuten. 1-1 på resultattavlan och tillbaka på ruta ett. Nu krävdes straffläggning.

Straffar fick avgöra
Nu skulle det krävas att hålla ihopp nerverna. Många trötta ben och krampkänningarna var påtagliga hos de flesta. Vem skulle bli matchhjälte från elva meter. Nio straffar vardera krävdes innan Hammarbys kapten Alice Carlsson missade Bajens straff i sudden death. En rafflande straffräddning med sju missade straffar och bara en räddning. Den som inte säger att den fiuck valuta för pengarna på matchbiljetten kan slänga sig i väggen.

Domaren pressad av supportrarna?
Att besöka Hammarby innebär oftast en grönvit ljudkuliss som tär på motståndarnas psyke under matchen. Semifinaln var inget undatag när Kanalplan var fyllt till bredden med hemmasupportrar. Trycket verkade även idag påverka domare Johansson. Förvisso uppskattade nog de flesta supportrar en match soim inte blåstes sönder där domaren höll sig från centrum. Mer beklagligt blev det under slutet på andra halvlek i situationen när Anvegård kommer fri. Säg att matchen spelats i Göteborg eller på neutral plan. 8 av 10 domare hade i alla fall blås straff i situationen. När den stora ljudkulissen nu fanns konstant närvarande är det inte svårt att gissa att detta kan ha påverkat domarens beslut att inte blåsa straff. Hellre fria än fälla eller?

Häcken till final
Nu står det klart att Häcken tar emot Piteå i finalen av Svenska cupen som spelas den 1 maj i Göteborg. Fjolårets finalist får ses som storfavoriter när det väl är dags.