Bravida Arena, 2022-08-08 19:00

Häcken - Helsingborg
5 - 0

Fem punkter från Häckens 5-0-vinst mot Helsingborg: Serieledning, men spelet kan bara bli bättre från nu och framåt.

Fem punkter från Häckens 5-0-vinst mot Helsingborg: Serieledning, men spelet kan bara bli bättre från nu och framåt.

BK Häcken vann till sist komfortabelt mot Helsingborg men utan att imponera. Här är fem punkter från matchen.

Ingen bra insats av Häcken
Matchen mot Helsingborg innehöll vissa likheter med matchen mot Helsingborgs bottenkollega Sundsvall. Häcken var, precis som mot Sundsvall, dåliga den första halvtimmen. Skillnaden var att när Sundsvall var kompakta så hade Helsingborg en hög press som många gånger lyckades och Helsingborg hade mycket spel på Häckens planhalva. Bägge matcherna hade varsitt förlösande nickmål på hörna från en mittback, denna gången var det Johan Hammar som gjorde det viktiga 1-0-målet. Efter 1-0 var det klasskillnad och Helsingborg mattades av rejält samtidigt som Häcken malde på i anfallsvåg efter anfallsvåg. Trots att det blev 5-0 i matchen finns det mycket som bara kan bli bättre. Det slogs bort för många passningar i första halvlek och Häcken löste inte Helsingborgs intensiva presspel de första 20 minuterna. Det gick för ofta för långsamt i anfallsspelet och Simon Gustafson har en bit kvar till att prestera på max. Det märks att Simon inte riktigt ännu är synkad med sina medspelare och vice versa. Det har varit en spelmässig dipp sedan Leo Bengtsson och Gustav Berggren lämnade. Trots serieledning efter 17 omgångar tycker jag att spelet bara kan bli bättre från och med nu. 

Äntligen årets första nolla!
Äntligen höll BK Häcken nollan i en allsvensk match. Det kom mot ett Helsingborg som inför (och även efter) matchen hade gjort 12 mål vilket är minst antal gjorda mål i Allsvenskan. Det känns därför logiskt att nollan kom mot just Helsingborg och dessutom på hemmaplan. Med det sagt var det inte en självklar hållen nolla men det känns skönt att bocka av det från listan nu och slippa höra pratet om att Häcken alltid släpper in mål.
 
Rygaards briljans
Mikkel Rygaard är för det mesta oerhört nyttig för Häcken. Ikväll var inget undantag. Om Samuel Gustafson täcker stora ytor defensivt öppnar Mikkel Rygaard upp ytor offensivt. Rygaard är i princip alltid spelbar, både på defensiv och offensiv planhalva. Han löser de flesta pressade situationer med bollen i behåll, så även mot Helsingborg. Rygaard hjälper oftast till vid inkast på egen planhalva och löser det galant. Min gissning är att Rygaard hade flest löpmeter i Häcken ikväll.

Ett viktigt 5-0-mål
Blair Turgotts 5-0-mål var mycket viktigt. Blair behövde det målet för att få arbetsro och självförtroende. Det har gått tungt för Blair sedan han blev en startspelare för Häcken och han har stått för många underkända prestationer, så även mot Helsingborg. Blair har inte haft flytet i det han gjort och har många gånger överarbetat situationer och tagit felbeslut på tok för ofta. Kanske Blair får det att lossna nu? Jag har inte blivit så glad av att en specifik person har gjort mål sedan Leo Bengtssons 13-0-mål mot Ytterhogdal i cupen i våras.

Häcken lockar ny publik
Varje hemmamatch är det nya ansikten som man inte sett tidigare som uppenbart hejar på Häcken. Det har blivit trängre på Sektion E där jag sitter och sittplatspubliken är mer engagerad, klappar med och sjunger ibland med i vissa ramsor. Jag har haft en misstanke att många som vanligtvis inte går på fotboll har hittat till Bravida Arena, antingen som en engångsgrej eller som en återkommande aktivitet. Jag fick min misstanke bekräftad idag. Efter matchen sprang jag av en slump in i två barndomsvänner som just sett sin första Häckenmatch på plats. Den ena dem hade aldrig sett en allsvensk match tidigare och var mycket nöjd med allt. Detta är visserligen anekdotisk bevisföring men pekar ändå på en viss tendens. Framgångarna och det fina spelet lockar folk till Hisingen och jag hoppas och tror att fler och fler hittar till Bravida Arena.

Sven Nöjd2022-08-08 22:39:00
Author

Fler artiklar om Häcken