Fem Reflektioner efter besvikelsen mot VSK
Foto: Bildbyrån

Fem Reflektioner efter besvikelsen mot VSK

Lördagens tävlingspremiär blev ingen solskenshistoria, och lämnade egentligen mer frågor än svar. Slutresultatet skrevs till 1-2, och i ärlighetens namn var det ett rättvist sådant. Nedan följer fem reflektioner efter matchen.

Så ska det se ut! 

Är det något man ska ta med sig från denna match är det faktiskt vilket mönsteranfall det var som resulterade i Bajens ledningsmål. Förra säsongen hade vi många snygga mål, men de var allt som oftast ett direkt resultat av individuell briljans från exempelvis Djukanovic eller Besara. Även om de fina anfallen lyste med sin frånvaro efter målet tror jag att vi kan få se en hel del liknande under säsongen. Oscars relativt flytande roll gör att han dels kan hitta ytor åt sig själv men också öppna upp ytor för exempelvis Djukanovic, vilket resulterar i att han inte behöver göra sin gubbe för att komma till avslut. I detta anfall var det Mikkelsen som blev ren, och han tog vara på det på ett övertygande sätt. 

Så ska det aldrig se ut, Jusef. 

Knappast ensam om att inte komma upp i nivå och ska inte lastas mer än någon annan, men blir man utbytt i underläge knatar man inte av planen. Besvikelsen är fullt förståelig men i det läget är det bara att låta lagspelaren i sig tala. Förhoppningsvis var detta bara ett hjärnsläpp. 

Anfall är bästa försvar? 

Det var min känsla efter målet. Kan vi anfalla med denna kvalité har vi råd att inte vara helt färdiga defensivt. Det väcker däremot känslan av att man börjat i fel ände när man i säsongens första tävlingsmatch samtidigt släpper in två mål, med bud på fler, mot nykomlingar. Billborn-boll är som bekant väldigt tilltalande tack vare känslan att man kan släppa in två, för vi gör alltid 3-4. När vi däremot uppenbarligen inte riktigt är där ännu offensivt, väcker det frågan om vi har defensiven för den fotbollen vi vill spela. Det är dock fortfarande alldeles för tidigt för att dra några större växlar av dessa frågetecken, men det går att konstatera att defensiven var alldeles för dålig i lördags med tanke på hur lite vi skapar framåt. 

Vem ska städa egentligen? 

Det stora orostecknet inför säsongen för egen del var att vi blev av med Loret. I sina bästa stunder kunde han vara vår viktigaste spelare på plan förra säsongen. Tekie är en annan spelartyp. Hammar likaså, och är dessutom bättre lite högre upp i banan. Vi har ingen given ersättare i truppen. VSK spelade orätt och dominerade mitten, på ett sätt där jag tror Loret hade kunnat göra stor skillnad. 

Tålamod

Sett till klubben Hammarby har blivit och målsättningarna vi har inför varje säsong är det självklart inte okej att gå in säsongens första tävlingsmatch och rättvist förlora mot nykomlingarna i Allsvenskan. Det är alla överens om. Det ska däremot betonas att det var säsongens första tävlingsmatch. Vi har inte rykt ur cupen ännu. Det är fortfarande långt kvar tills Allsvenskan börjar, och jag är övertygad om att Kim har bäst koll av alla på vad som behöver göras innan dess. Domedagsscenarion, skrik om avgångar eller buande från läktaren leder sällan till något bra, framförallt inte i Februari. 

Forza Bajen! 

Viktor Kjellander2024-02-21 15:25:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Derbyt mellan Hammarby & Djurgården - Början på svensk fotbolls död?
Barcelona var starkare - Reflektioner efter nederlaget mot Barcelona