Eleda Stadion, 2024-04-07 14:00

Malmö FF - Hammarby
2 - 0

Fem reflektioner efter förlusten mot MFF

Fem reflektioner efter förlusten mot MFF

Hammarby förlorade klart mot Malmö FF i den andra omgången av årets allsvenska, här kommer mina fem reflektioner om matchen.


Första halvlek: Det var inte särskilt oväntat att Hammarby skulle gå in i årets, på förhand tuffaste match med en defensiv approach. Kim Hellberg valde att spela ett 5-3-2 istället för det klassiska 4-3-3. Men att spela 45 minuter utan att få iväg ett enda skott är extremt svagt, även om man backar hem. Ett expected goals (XG) som ligger på 0.0 efter första halvlek visar tydligt hur Bajen hade svårt med Malmös offensiva försvarsspel. Inte bättre blev det heller när felpassen och när enkla misstag i bollbehandlingen avlöste varandra. Jag vet inte riktigt om vi kan ta med oss något positivt från den första halvleken som var smärtsam lång och där det kändes som att taktiken inte fått fäste hos spelarna, matchen påminde en aning om bortamatchen mot Twente föregående sommar, den enda skillnaden var att i matchen mot Twente kändes vi farliga när vi väl kom upp med bollen på offensiv planhalva. Jag tror att Hellberg tänkte rätt trots den första halvleken, Malmö körde över Norrköping när de försökte spela offensivt men utfallet av den defensiva taktiken är nog ingen nöjd med.

Winther: Det sena nyförvärvet har verkligen levererat, en väldigt bra debut mot Kalmar följdes upp med en bra insats mot Malmö. Tyvärr åkte nyförvärvet på en förmodad knäskada och i det värsta tänkbara scenariot missar nyförvärvet hela säsongen. Även om vi inte vet hur allvarlig skadan är när denna artikeln är skriven, är det naturligtvis väldigt olyckligt att Winther som kommer från en period med lite speltid inte får chansen att matcha sig till toppform. Tack och lov är Kurtulus tillbaka och gjorde en fin match, men det hade varit intressant att se ett mittbackspar som bestod av Kurtulus och Winther mot erkänt kontringsstarka och snabba Elfsborg i nästa omgång. 

Dovin: Bajens man of the match om ni frågar mig. Enligt mig är han en av seriens bästa målvakter och var det även stora delar av förra året, i år tycker jag att han har utvecklats och vågar ta för sig mer i straffområdet. Dovins största styrkor är hans reflexer vilket vi flera gånger fick se prov på, han räddade frilägen, avslut från nära håll. Vi ska vara glada att Dovin verkar vara väldigt tillfreds med att vara en tydlig första målvakt i Hammarby istället för att säljas och sitta på en bänk i ett avlägset land. Med en annan målvakt igår hade siffrorna kunnat bli betydligt större än 2-0. 

Problemet med vänsterbackspositionen: Fyra kontrakterade spelare som inte verkar ta chansen att göra positionen till sin. Igår fick Pinas återigen chansen och gjorde de med blandat resultat, bra aktioner varvades med sämre. Tycker att Pinas blev bättre i matchen när han fick kliva ner som en av mittbackarna och det kanske är där han i första hand bör konkurrera. Strand, Llinares och Kralj är andra typer av ytterbackar och hittills verkar Hellberg nöjd med Pinas, vilket han påtalade i studion igår men jag ser det inte som omöjligt att någon av Strand eller Llinares (när han är tillbaka) tar över stafettpinnen, åtminstone några matcher.

Genialitet eller galenskap: Förra helgen hyllades Kim Hellberg som ett geni när han startade med Deniz Gül istället för Jusef Erabi. Denna matchen startade Gül istället för Djukanovic vilket hade kunnat vara ett genidrag men som tyvärr inte föll bra ut. Gül kändes tyvärr vilsen ut i den rollen som en av två anfallare och hade svårt att komma loss från Malmös bevakning. Det hade nog varit bättre att starta med Djukanovic som är en tydlig en mot en spelare eftersom Malmö öppnade för sådana möjligheter. Nu får vi bara hoppas att Djukanovic tar “petningen” på samma sätt som Jusef Erabi gjorde förra helgen och visar att han vill ha tillbaka platsen i startelvan. 

Hampus Andersson2024-04-08 16:27:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Derbyt mellan Hammarby & Djurgården - Början på svensk fotbolls död?
Barcelona var starkare - Reflektioner efter nederlaget mot Barcelona